Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hareketleri, levha

Levha Hareketleri...

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Levha Hareketleri...

LEVHA HAREKETLERİ
Karalarımeydana getiren ve aynı zamanda okyanusların altında devam eden yerkabuğubir bütün değildir Yerkabuğunu meydana getiren parçalara levha denir

Bu levhalarınbaşlıcaları; Avrasya, KAmerika, GAmerika, Pasifik, Arap, İran, Anadolu,Afrika, Hindistan -Avustralya, Antarktika, Filipin, Nazka,Karayip ve Kokos’tur

TürkiyeArap, Afrika ve Avrasya Levhaları arasında bulunmaktadır

Magmada sıcaklıkve basınca bağlı olarak oluşan konveksiyonel akıntılar vardır Bu akıntılarabağlı olarak levhalar, üzerindeki kıtalarla birlikte magmanın akıcı olanüst kısmında hareket eder

Almanmeteorolog Alfred Wegener 1915'de kıtaların kayması teorisini ortaya atmıştır

Wegenerteorisine göre kıtalar birinci zamanınikinci yarısına kadar tek bir parça halinde idi Bu varsayımsal kıtayaPangaea adını verdi

II ve IIIzamanlarda kıtalar parçalanarak birbirinden uzaklaşmıştır
Kıtalarınarasındaki boşluklara suların dolmasıyla okyanus ve denizler meydana gelmiştir
AWegener’in teorisi geliştirilerek 1950’de levha tektoniği teorisi adıylayeni bir teori ortaya atıldı Bu teoriye göre yerkabuğu levha ya da tabla adıverilen çok büyük parçalar halindedir ve manto üzerinde yüzer haldedir Bunedenle kimi zaman birbirinden uzaklaşırken, kimi zaman da birbirlerine yaklaşırlar

Levhalarınbirbirinden uzaklaşması sonucu okyanus tabanlarındaki kırıklar genişler vebazaltik lavlar ortaya çıkar Bunlar katılaşarak kıtaların kenarlarınaeklenir Bunun sonucunda kıtalarbirbirinden uzaklaşır ve okyanus tabanları genişler

Okyanustabanındaki kırık hatlarından çıkan magma katılaşarak okyanus sırtlarını oluşturur

Levhalarınhareketi sırasında iki okyanusal levhanın çarpışması sonucunda derinokyanus çukurları ile volkanik ada yayları oluşur Ör: Japonya, Filipinlerve Mariana Çukuru

İki kıtasallevhanın birbirine doğru yaklaşması sonucunda çarpışma olur

Bu çarpışmasonucunda, sıkışma ve kırılma yoluyla kıvrımlı dağ sıraları oluşurÖrneğin, Himalayalar ve Tibet Yaylası iki kıtasal levhanın yakınlaşmasısonucu oluşmuştur

Ayrıca buralarda depremler ve volkanik etkinlikler de görülür

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com