Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
barajı, tebke

Tebke Barajı...

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Tebke Barajı...

ebke Barajı, (Arapça: ?? ?????? ) Suriye'nin ortakuzey kesiminde, Fırat Nehri üzerinde baraj
Rakka kentine yaklaşık 50 km uzaklıktadır Yapımının başlaması (1968) üzerine Tebke kenti çevresinde baraj gölü sularından etkilencek alanda uluslararası çabalarla yoğun arkeolojik kazılar gerçekleştirildi Yaklaşık 60 m yüksekliği ve 45 km uzunluğuyla Suriye'deki en büyük barajdır

Sovyetler Birliği'nden alınan yardımlarla inşa edilen toprak dolgu tipi baraj 1973'te tamamlandı Barajın gölü olan Esed Gölü tam doluyken yaklaşık 80 km uzunluğunda, 8 km genişliğinde bir alan kaplar Göl aynı zamanda Suriye'nin en büyük su haznesidir Barajla birlikte yapılan hidroelektrik santral 1977'de tamamlanmıştır Böylece Fırat'ın doğusunda uzanan el-Cezire'deki en ücra köylere kadar elektrik ulaştırılmıştır Tebke Barajı'yla ilişkili çeşitli sulama projeleri de geliştirilmiştir

Ancak baraj nedeniyle için Fırat'ın debisinin düşmesi nehrin Suriye'den sonra girdiği Irak ile Suriye arasında sorunlara neden oldu

Caber Kalesi

Suriye Hükûmeti, Fırat Nehri üzerinde 1966 tarihinde başlattığı Tebke Barajı'nın 1973 yılı içerisinde her türlü inşaatını bitireceğini ve barajın su toplamaya başlamasıyla Caber Kalesinin tamamen baraj suları altında kalacağını ileri sürerek, Türk hükûmetinden türbenin yerini değiştirilmesi veya türbenin Türkiye’ye naklini talep etti Yeni ortaya çıkan durum üzerine Türkiye ve Suriye hükûmetleri arasında yapılan görüşmeler sonucunda imzalanan antlaşmaya göre; Türbe, müştemilatı ile birlikte Karakozak köyü yakınındaki yeni yerine nakledildi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com