Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
barajı, deriner, hidroelektrik, santrali

Deriner Barajı Ve Hidroelektrik Santrali...

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Deriner Barajı Ve Hidroelektrik Santrali...

Deriner Barajı, Artvin'de, Çoruh Nehri üzerinde, enerji üretmek amacıyla 1998 yılında inşasına başlanmış bir barajdır Deriner Barajı, 207 metre (talvegden) yüksekliği ile bugüne kadar Türkiye’de inşa edilmiş en yüksek beton barajı olacaktır Deriner Barajı yüksekliği bakımından dünyada 6 sırada yer alır

Özellikleri

Beton kemer gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 3500000 m3, akarsu yatağından yüksekliği 253,00 m, normal su kotunda göl hacmi 1969,00 hm3, normal su kotunda göl alanı 26,40 km2 olacaktır Baraj 670 MW'lık güçle yılda 2118 GWh'lık enerji üretecektir Türkiye’nin 1 ve dünyanın 6 büyük beton kemer barajı olan Deriner Barajı'nda; 7 yıllık inşaat süresine göre tespit edilen iş programında kritik iz, yaklaşık 3,5 milyon m3 hacme sahip beton gövdenin, kademeli olarak yaklaşık 4 yılda bitirilebilmesi ve diğer bağlantılı iş kalemlerinin bu imalat hızına imkan verecek şekilde tamamlanabilmesidir İş yerindeki beton tesislerinin kapasitesi, 100000 m3/ay dır Bu kapasite ile gövde inşaatının tamamlanması 3 yılda mümkün olmakta, beklenmeyen durumlar da dikkate alındığında, gövdenin iş programında öngörülen 4 yılda tamamlanmaması için hiçbir fiziki engel bulunmamaktadır Yıllık enerji üretimi 2,118 GWh olacak, Deriner Barajı yaklaşık 7 yılda kendisini amorti edecek Deriner Barajı, 2012-Şubat ayında su tutmaya başlamıştır

Maliyet

İş yürütülürken önceden öngörülemeyen hidrolojik ve jeolojik şartlar ve teknik zorunluluklar nedeniyle (deprem yönetmeliğindeki değişiklikler vb) proje değişiklikleri olmuş ve bu değişiklikler iş miktarında artış meydana getirmiştir Buna paralel olarak Deriner Barajı ve HES İnşaatı İş’ine keşif artışı verilmiş ve keşif artışı ile Deriner Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin bedeli toplam 6,6 milyar liraya ulaşmıştır

Barajın açılışı

12122012 Saat 12:12'de Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin barajın açılışını gerçekleştireceklerdir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com