Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dağları, rodop

Rodop Dağları...

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Rodop Dağları...

Rodop Dağları veya Rodoplar (Bulgarca: ?????? {Rodopi}, Yunanca: ?????? {Rodopi}), Balkanlar’da bulunan sıradağlardır

Dağların uzandığı arazinin %83'ü Bulgaristan'ın güney sınırları içerisinde; kalan %17'si Yunanistan’ın sınırları içerisindedir 2191 metrelik tepe noktasıyla Bulgaristan'ın yedinci büyük dağıdır

Karstik arazilerin çokça görüldüğü Rodop Dağları, yaklaşık 220 kilometre uzunluğunda, 100-120 kilometre enindedir Toplam kapladığı alan 14735 km² olup ortalama yükseltisi 785 metredir Dağlarda bazıları UNESCO koruması altında 15 millî park bulunmaktadır En ünlüsü Velingrad ve Narechen'de olmak üzere birçok maden suyu kaynağı da bulunmaktadır

Dağlar, Balkanlar’daki en büyük pinopsida sınıfı ağaç yapısı ile ünlüdür Bölge ayrıca, zengin bitki örtüsü içinde bol yırtıcı kuş nüfusuna da sahiptir

İklim

Rodop Dağları, Balkanlar’ın bu güneydoğu kesimindeki iklimi büyük oranda etkiler Kuzeyinden gelen soğuk havanın da, güneyinde bulunan Akdeniz’den gelen sıcak havanın da bölge üzerinde etkisi görülür

Doğu Rodoplar’da ortalama yıllık sıcaklık 12–13°C’dir Yağış en çok Aralık ayında, en az da Ağustos ayında düşer Batı Rodoplar’da ortalama sıcaklık 5°C ila 9°C arasında değişir ve bu kesimde yaş yağışları hâkimdir

Su Yapısı

Bu dağlarda bol su rezervi vardır Kaynaklar ve nehirler arasında yoğun bir ağ bulunur Bölgede birçok doğal göl yer alır Bunlar içinde en ünlüsü, Bulgaristan içinde yer alan Paşmaklı Gölü’dür Bölgedeki önemli barajlardan birkaçı Dospat, Batak, Golyam Beglik, Kırcaali, Studen Kladenets, Vaça Barajı’dır

Nüfus

Rodoğ Dağları bölgesinin hem Bulgaristan hem Yunanistan kesimi, oldukça yüksek ve yoğun Müslüman nüfusa sahiptir Bu Müslüman nüfus içinde en büyük oranı Türkler oluşturur Bunun yanında kökenleri konusunda birçok görüş bulunan Pomaklar da bölgenin bir diğer Müslüman nüfusunu oluştururlar

Yerleşimler

Rodop Dağları; Pirin, Vardar, Filibe, İskeçe, Kırcaali, Mestanlı, Madan, Dand, Eğridere, Hasköy bölgelerinde çoğunluk olmak üzere 700 binden fazla Türk ve Pomak yaşamakta ve Bulgaristan nüfusunun %10'unu teşkil etmektedir

Asenova Krepost kilisesi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com