Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
adda, nehri

Adda Nehri...

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Adda Nehri...

Adda, Kuzey İtalya'nın Lombardiya bölgesinde nehir

2335 m yükseklikte, Raetia Alpleri'ndeki küçük göllerden doğar Güneye, Bormio'dan Tirano'ya doğru akar Orada batıya döner ve Sondrio'dan geçerek 313 km yol aldıktan sonra Como Gölü'nün kuzey ucu yakınlarına dökülür Nehrin üst çığırı Valtellina adıyla bilinir; getirdiği alüvyonları Mezzola Gölünü Como Gölünden ayırmıştır Lecco'da Como Gölünden çıktıktan sonra Lombardiya Ovasından ve Lodi'den geçer, Milano-Cremona il sınırını oluşturduktan sonra Cremona kentinden geçen Po Nehrinin yukarı çığırına karışır Adda Nehrinin akaçlama havzası 7800 km²'lik bir alanı kaplar

80 km'lik bir bölümü ulaşıma elverişli olan aşağı çığırında ortalama akış hızı saniyede yaklaşık 250 m³'tür Bu değer saniyede 17,05 m³ ile saniyede 795,5 m³ arasında değişir Nehirden Valtellina'da hidroelektrik enerjisi üretilir Lombardiya Ovasında ise sulamada yararlanılır

Tarihte Adda (Addua) Romalılar döneminden başlayarak birçok savaşta stratejik bir savunma hattı oluşturmuştur; çevresindeki bölgede Theodorich, 490'da Odoaker'i yendi, 10 Mayıs 1796'da Napoléon'un birlikleri, nehri Lodi köprüsünden aştılar

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com