Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
avar, hanlığı, hanlıklar

Hanlıklar - Avar Hanlığı

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hanlıklar - Avar Hanlığı

Avar Hanlığı (Azerice:Avar Xanlığı Rusça:?b???k?? ??h?tb?) 13 yüzyıl ile 19 yüzyıl arası Batı Dağıstan'da uzun süre hüküm sürmüş bir Müslüman devletidir

Hanlıklar - Avar Hanlığı

Tarihi

12 yüzyılın başlarında Hıristiyan Sarir Krallığı'nın yıkılmasının ardından Kafkasya AvarlarıMüslümanlaşmaya başlamıştır Bölge Sübedey Bahadır önderliğindeki Putperest Moğollar1222 yılında bölgede askeri gerilimler artmıştır Ardından Avarlar Harezmşahlar hükümdarı II Muhammed'e Moğollar ile yapılacak savaşta destek sözü vermişse de Avarların Moğollarla savaşlarına dair bir belge yoktur

Moğollar tarafından işgal edilince Altın Ordu'nın dağılmasının ardından Gazi-Kumuk'ta şamhallığın yükselişi Avar hanının hedeflerinin 15 ve 16 yüzyıllarda azalacağının bir belirtisidir Bu yıllarda hanlık yapısal açıdan iradesiz bir devlet haline gelmiştir Ülkedeki cemaatlerin handan oldukça büyü bir özerklik elde etmesiyle hanlık bazen güçlü düşmanlarına karşı Çar'ın koruyuculuğunu istemek zorunda kalmıştır

1740 yılının yazında Afşar Hanedanı hükümdarı Nadir Şah Gazi-Kumuk'a gelmiştir KumukAğustos 1740'da da Avar topraklarına girmiş ve kışın bastırmasıyla geri dönmüştürŞamahalı Haspulat Han Haytak Usmisi Ahmet Han ve Akuşa Kadısı'na sadâkatlerinden dolayı iltifat ederek hediyeler vermiştir 1801 tarihinde Umma Han'ın ölümünden sonra Avarlar Rusya İmparatorluğu'na bağlanmıştır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com