Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çuhadar

Çuhadar

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Çuhadar

Osmanlı Devleti'nde sarayın büyük memurlarından ve padişahların hizmetlerinde bulunanlardan birine verilen ad
Çuhadan yapılmış bir elbise giydikleri için bu adla anılmışlardır Bulundukları mevkilere göre yetkileri değişmekteydi Sultan Çelebi Mehmed zamanında kurulan çuhadarlık saraydaki mühim memuriyetlerdendi

Çuhadar ağa unvanına sahip olan kimse padişahın hizmetinde bulunup ona en yakın dört ağadan biri olurdu Hasodabaşı ve silahtar ağadan sonra üçüncü derecede önem taşırdı Çuhadar ağa olan ata binerek hünkârın gerisinde gider ve padişahın yağmurluğunu taşırdı Hükümdarın kaftan ve kürklerine bakmak da bunun vazifesiydi

Ayrıca padişahın bayramda camiye gidişlerinde ve merasimlerde halka para saçardı Çuhadar ağanın maiyetinde hizmetlisi olarak iki lalası aşağı koğuşlardan birer kullukçu ve birer zülüflü baltacılarıyla ikişer sofalı birer heybeci ve ikişer yedekçileri bulunurdu Çuhadar terfî ederse kendisine beylerbeylik veya vezirlik verilirdi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com