Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
askerleri, aşiret, hemşehrisi, olan, padişahın, söğütlü

Padişahın Hemşehrisi Olan Söğütlü Aşiret Askerleri

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Padişahın Hemşehrisi Olan Söğütlü Aşiret Askerleri

Padişahın hemşehrisi olan Söğütlü aşiret askerleri

Her hükümdar gibi İkinci Abdülnamid de özel muhafızlarını hamşehrilerinden seçmiş, ceddi Osman Gazi'nin memleketi olan Söğütlü gençlerin alındığı özel bir muhafız birliği kurmuştuPadişah, bu askerlerden "Öz hemşehrilerim" diye bahsederdi

Güvenliğine aşırı derecede dikkat eden İkinci Abdülhamid, kendisini "hemşehrilerim" diye hitap ettiği Söğüt'den gelen askerlere emanet etmişti
Amcası Sultan Abdülaziz'in bir darbe ile devrilip şüpheli bir şekilde can vermesinden hemen sonra ağabeyi Beşinci Murad'ın da tahtından indirilmesi, Abdülhamid'i son derece vesveseli yapmıştıHerkesten ve herşeyden kuşku duyardı Bu yüzden sıradan muhafızlara da güvenmemiş ve güvenliğini kendi kurduğu özel bir bölüğün sağlamasını istemişti
Yıldız Sarayı'nda üslenmiş olan bölükteki askerler Söğüt, Bilecik ve Eskişehir havalisine yerleşmiş eski Türk kabilelerinden olan ve mertlikleri, cesaretleri ve dürüstlükleriyle tanınan "Karakeçili" aşiretinin mensuplarıydılar Osmanlı hanedanının bağlı olduğu Kayı boyunun da Karakeçili aşiretinden geldiğine inanılıyorduDolayısıyla, padişah ve muhafızları akraba sayılıyorlar ve İkinci Abdülnamid, Karakeçililer'e son derece güveniyor ve her gece yatak odasının kapısında bile Karakeçili aşiretinden bir muhafız tutuyordu
Süvari bölüğünün adı,"Söğüt Alayı" idi1899 yılında, alaya 30 yeni muhafız alınması gerekti İkinci Abdülhamid, asker seçimini yapacak olan sarayın "baştüfekçisi" Tahir Paşa'ya verdiği talimatta, yeni muhafızların taşımaları gereken özellikleri şöyle sıralamıştı:
Muhafızlar, Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin babası Ertuğrul Gazi ile Söğüt'e gelmiş ailelere mensup, yakışıklı ve uzun boylu olmalıydılar Sakal konusu önemli değildi, sakallı olanlardan traş olmaları istenmeyecek ama sakalları bakımlı tutmalarına dikkat edilecekti Ata çok iyi binmeleri gereken bu askerler, orduda görev yapanlardan yahut ihtiyat sınıfına ayrılmış olanlardan seçilebilirdi 1897 Osmanlı-Yunan savaşına katılanlar, özellikle tercih edilecekti Askerlerin arasında, ileride subaylığa yükselebilecek kabiliyete sahip olanların bulunması da gerekiyordu Seçilecek bu 30 askerin iyi ahlak taşımaları ve beş vakit namaz kılmaları şarttı

Askerler padişaha sadakatle hizmet edecek, her ne suretle olursa olsun başkalarının sözlerine kanmayacak ve padişahın emirlerini son nefeslerine kadar tutacakları konusunda Ertuğrul Gazi'nin Söğüt'deki türbesinde yemin edecektiAlaya katıldıktan sonra memleketlerine dönmek isteyenler üç senelik hizmetten önce izin alamazlardı Hizmete devam etmek isteyenlerin rütbeleri yükseltilecek ve jandarma birliklerinde görevlendirileceklerdi

İkinci Abdülhamid'in seneler boyu başkatipliğini yapmış olan Tahsin Paşa, hükümdarın Söğütlü askerlerden "Benim öz hemşehrilerim" diye bahsettiğini yazıyor

Kaynak: HT Tarih Nefise Germiyanlı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com