![]() |
Osmanlıda Mehteran - Çorbacıbaşı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Osmanlıda Mehteran - Çorbacıbaşı![]() Mehterin alay yürüyüşü sağ ayakla başlayıp üç adımda bir yarım sağa ve sola dönüşlerle davulun ritminde dakikada ortalama 96 adımla ilerliyor Avrupalı askeri bandoların model olarak aldığı Osmanlı askerlerinin moral kaynağı Mehteran bugün çağdaş bestecilere de esin kaynağı oluyor ![]() Önceleri çevgendim şimdi zil çalıyorum” diye anlatıyor Merinos fabrikasından emekli Ahmet Uluş ve devam ediyor: “Dini müzikleri sever ve dinlerdim hep o yüzden mehterana katıldım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BUR-HOY Dernek Başkanı Mesut Özkeser “Bizim faaliyetimiz kültürel amaçlı ![]() ![]() ![]() Türkiye’nin çeşitli yerlerinde esnaf ve öğrencilerin oluşturduğu pek çok mehter takımı bulunuyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eyüp Sultan Mehteranı’nda Türkiye’nin en küçük mehteri davul çalıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mehterbaşı Hasan Hüseyin Yel Askeri Müze Mehteranı’ndan emekli olduktan sonra buradaki çalışmaları yönetiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yel mehter camiasını en rahatsız eden konu olan “2 adım ileri 1 adım geri” yakıştırmasına da açıklama getiriyor: “Bu yürüyüş şeklinin mehterin yeniden kurulmasına karar verildiği 1952 yılında uygulamaya konulduğunu biliyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mehterin alay yürüyüşü sağ ayakla başlayıp üç adımda bir yarım sağa ve sola dönüşlerle davulun ritminde dakikada ortalama 96 adımla ilerliyor ![]() ![]() Yürüyüş düzeninde en başta çorbacıbaşı; onun arkasında devleti bağımsızlığı ve islamı temsilen al ak ve yeşil sancaklar; sonra iki zırhlı muhafız arasında ortada hücum tuğu bulunan 3 tuğ; arkalarında mehterbaşı; sonra sırayla çevgenler zurnazenler boruzenlernakkarezenler zilzenler davulzenler ve en arkada at üstünde köszen bulunuyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mehterin en renkli ve çeşitli görüldüğü yer Manisa’nın Turgutlu ilçesi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|