Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bilinmeyen, oğlu, paşa, selimin, sultan, yavuz, üveys

Yavuz Sultan Selimin Bilinmeyen Oğlu Üveys Paşa

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Yavuz Sultan Selimin Bilinmeyen Oğlu Üveys Paşa

Üveys Paşa

yavuz sultan selim, şehzadeliği esnasında güzel bir cariyesi ile çok yakın ilişkiler kurmuş ve cariyesi ondan hâmile kalmıştı ancak, cariye, bazı şımarıklıklar yapıp, saray geleneklerine aykırı hareketlerde bulununca, saraydan çıkarılıp haremden uzaklaştırıldı ve mevcut gelenek uyarınca bir bey ile evlendirildi yavuz, olaydan kısa bir süre sonra padişah olduğunda, bu cariyenin hareminden dışlanmadan önce, kendisinden hamile kalmış bulunduğu saptandı cariye, vakti gelince bir erkek çocuk dünyaya getirdi

gelgelelim, kadın bu sırada başkasının üzerine nikâhlı bulunduğundan, çocuk da saray dışında doğup 'porfirogenetos' olmadığından, şehzade sayılmadı üveys adı konulan çocuğun durumu son derece gizli tutuldu ve kendisi biraz büyüyünce saraya alınıp yetiştirildi zira yavuz, üveys'i görür görmez onun kendisine son derece benzediğini fark etmiş ve üveys'in hemen saraya alınıp yetiştirilip eğitilmesini emretmişti yavuz ölüp, tahta kanunî sultan süleyman geçince, durumdan haberdar olduğu halde üveys'e dokunmadı zira, herhangi bir davranış, üveys'e meşruluk kazandırıp yeni padişahı müşkil mevkide bırakabilirdi çok geçmeden de üveys, padişahın buyruğu ile beylerbeyi olarak yemene atandı 1547'de üveys paşa bir çarpışmada yemende şehit düştü

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com