Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
halim, paşanın, öldürülmesi

Said Halim Paşa'nın Öldürülmesi...

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Said Halim Paşa'nın Öldürülmesi...

Said Halim Pasa (1863-1921), Kavalali Mehmet Ali Pasa'nin torunudur 1913'de ilk önce Hariciye Nazirligina daha sonra da Sadrazamliga getirildi

1914'te 1 Dünya Savasi'nin baslamasiyla Said Halim Pasa'mn hâkimiyetinde azalma basIadi Rusya'ya karsi Almanya ile bir anlasma yapildi Said Halim Pasadan habersiz olarak Ittihadcilar'in ileri gelenlerinden Enver Pasa'nin gizli calismalari neticesinde, iki Alman gemisinin Karadeniz'e girmesi ve ondan sonra da bilinen gelismelerin meydana gelmesi neticesinde, Osmanli Devleti kendisini harbin icinde buldu (Yusuf Hikmet Bayur'a göre Sadrazam Said Halim Pasanin da iki Alman gernisinin Karadeniz'e girisinden haberi vardir) Bu olay üzerine Said Halim Pasa istifa ettiyse de gerek nazirlarin ve gerekse Padisah'in israrlari üzerine istifasini geri aldi Fakat gittikce Ittihat Terakki ile aralari acildi Nihayet Hariciye Nazirligi'ni kendisinden aldilar Mühim konularda da kendisine danisilmaz oldu Buna tahammül edemeyerek sihhi sebepler ileri sürdü ve istifa etti (1917)

Harp mesülu olarak takibata ugradi ve sorguya cekildi Malta adasina sürüldü (1919) 1921'de tahliye edilmesi üzerine Sicilya'ya gecti Istanbul'a dönmek istediyse de hükümet buna müsaade etmedi Bunun üzerine Roma'ya gecti ve orada bir Ermeni tarafindan öldürüldü (6 Aralik 1921) Nâsi Istanbul'a getirilerek Sultan Mahmud türbesi haziresine defnedildi

Osmanlı Tarihi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com