Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
başından, garip, geçen, olaylar, padişahların

Padişahların Başından Geçen Garip Olaylar

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

LİYAKAT MESELESİ

Mehmet Paşa sadrazam olunca, kâhya ve kâtiplik vazifesi gören bir ağa, paşanın neşeli bir anını değerlendirmek ister ve yanına yaklaşarak şöyle der:

Sadaretiniz mübarek olsun Artık bendenize az bir şey ihsanda bulunursunuz

Paşa, siyasî bir cevap verir:
Az bir şey vermek, bana lâyık değildir!

Kâhya az uyanık değildir, yol gösterir:
O halde, çok veriniz!

Yeni sadrazam da altta kalacak değil ya, cevap verir:

O da sana lâyık değildir!

İran Şahı 3Sultan Selim'e bir sandık hediye gönderirSandıktan kıymetli taşlar,mücevherler,ipek kumaşlar birbirinden değerli parçalar çıkar
Fakat çıkartılan her parçada etrafa çok pis bir koku yayılırSandığın sonuna geldikçe koku daha da artar
En sonunda bir torbanın içinden insan pisliği çıkar!Padişaha yapılmış büyük bir hakaret
Sultan Selim hemen saray halkına makul bir cevap bulmaları için emir verir
Herkes düşünür taşınır ama makul bir cevap bulamazEn sonunda Sultan Selim'in aklına bir cevap gelir
Aynı şekilde bir sandık hazırlattırır
İçinde kıymetli taşlar mücevherler,ipek kumaşlar ve sadece İstanbul'da üretilen gül kokulu lokumlardan hazırlattırırVe sandığın en altına da bir not koydurturBir elçiyle İran Şahı'na gönderir
Sandığı açarlar içinden çıkartılan her parçadan sonra etrafa mis gibi gül kokuları yayılır
Sandığın sonunda da gül kokulu lokumlar çıkarİran Şahı bunun bir komplo olduğunu düşünerek ilk lokumu elçiye yedirir
Tabi birşey olmaz ve saray halkıda lokumdan tadarEn sondaki notta da aynen şu yazılıdır:

Herkes yediğinden ikram eder

"TRAŞ EDİLEN SAKAL DAHA GÜR BİTER" (sokullu mehmet paşa)

Osmanlı donanmasının ilk defa bozguna uğradığı İnebahtı Deniz Savaşından sonra, II Selimin emriyle yeni bir donanma kurulur Donanmayı kurmakla görevlendirilen Kılıç Ali Paşa, bahar ayında donanmayı her şeyi ile hazırlamıştı İnebahtıda Kıbrısı almak için uğraşan Haçlı Armadası bu amacına ulaşamamıştı İnebahtı bozgununun sorumlusu olan Sokullu Mehmed Paşa, 7 Mart 1573de Venedik büyükelçisi Barbaroya :

"Biz sizden Kıbrıs Krallığı'nı alarak kolunuzu kestik Siz ise donanmamızı yakmakla bizim sakalımızı tıraş ettiniz Kesilen kol yerine gelmez ama tıraş edilen sakal daha gür biter"

ihanetin bedeli (yavuz sultan selim )

Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim, tebdili kıyafetle Kuşlar Çarşısı'nı gezer Burada, avcılar avladıkları kuşları, tuzakçılar yakaladıkları maharetli, eğitimli, güzelim kuşları satıyorlar

Bir ara gözü kekliklere ilişir Padişahın Bir grup kekliğin üzerindeki varakta, "Tane işi satış fiyatı 1 altın" yazıyor Hemen yanı başlarında asılı, adeta altın kafes içinde bir keklik daha var ki, fiyatı; 300 altın Padişahın gözü 300 altınlık kekliğe takılır

"Hayırdır" der satıcıya, "Bunun diğerlerinden ne farkı var ki, bunlar 1 altın, bu 300 altın?"

Satıcı, "Bu keklik özel eğitimli, çok güzel ötüyor, ötmesi bir yana bunun ötüşünü duyan ne kadar keklik varsa hepsi onun etrafına doluşuyor" der "Tabii bu arada avcılar da o etrafa doluşan keklikleri daha rahat avlıyorlar" diye ekler
"Satın alıyorum" der Padişah, "Al sana 500 altın" Parayı verir ve hemen oracıkta kekliğin kafasını keser

Adam şaşırıp, "Ne yaptınız, en maharetli kekliğin kafasını koparttınız, yazık değil mi" diye dövünürken;

Padişah gürler: "Bu kendi soyuna ihanet eden bir kekliktir Bunun akıbeti er veya geç ölümdür"

FATİH SULTAN MEHMET

KARDEŞLİK HAKKI

Fatih bir gün saraydan çıkıp ata bineceği sırada bir derviş kendisinden para ister Padişah bir altın verir Derviş bir altını az bulunca sitem eder ve aralarında şöyle bir konuşma cereyan eder:

Padişahım ben senin kardeşin olayım da bir altın veresin; insafa sığar mı?

Nereden benim kardeşim oluyorsun?

Âdemin evlâtları değil miyiz?
Hele şu altını al git Eğer öteki kardeşlerimiz duyacak olurlarsa hissene bu kadar da düşmez!

ÖKÜZ MEHMET PAŞA

EŞEKLERİN İŞİ
Osmanlı tarihinin en renkli simalarından biri de Mehmet Paşadır Onu çekemeyenler tarafından Öküz lakabı ile anılırmış Günün birinde Mehmet Paşanın çadırında çok sayıda insanın olduğu bir zamanda bir öküzün içeri bakıp böğürdüğü görülür Orada bulunanlar bu tablo karşısında gülünce paşa bozuntuya vermez:

Biliyor musunuz, o bana ne dedi?
Meraklı bakışlar arasında konuşmasını sürdürür:

Bana, Seni biliyoruz ama bu eşeklerle burada işin ne? diye sordu

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com