![]() |
Sadabat Nedir - Sadabat'ın Tarihi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sadabat Nedir - Sadabat'ın TarihiSadabad, 18 ![]() ![]() Tarihçe Sadabad eğlenceleri, III ![]() ![]() Kağıthane semti İstanbul'un en tutulan mesire yerlerindendi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eğlenceler, hıdırellezin birinci günü (6 Mayıs) başlar, özellikle mehtaplı gecelerde sabahlara kadar devam ederdi ![]() ![]() ![]() ![]() Gün geçtikçe bu eğlencelere çeşitli sebeplerle karşı olanlar çoğaldı; Patrona Halil İsyanı çıktı ![]() ![]() ![]() Aşağıdaki şarkı Nedim'in Sadabad içeren en ünlü şarkılarından biri (bu şarkı ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı onuncu sınıf Türk Edebiyatı ders kitabında da bulunur ![]() ŞARKI Bir safa bahşedelim gel şu dil-i nâşâde Gidelim serv-i revanim yürü Sadâbâd'e ![]() İşte üç çifte kayık emrimize amade Gidelim serv-i revanim yürü Sadâbâd'e ![]() Gülelim, oynayalım, kâm alalım dünyadan Mâ-i tesnim içelim çeşme-i nev-peydâdan Görelim âbı hayat aktığın ejderhadan Gidelim serv-i revanim yürü Sadabâd'e ![]() Gâh varıp havz kenarında hırâmân olalım Gâh gelip kasrı cihan seyrine hayran olalım ![]() Gâh şarkı okuyup gâh gazelhan olalım Gidelim servi revanim yürü Sadâbâd'e ![]() İzn alıp Cuma namazı deyü mâderden Bir gün uğnlayalım çarh-ı sitem-perverden Dolaşıp iskeleye doğru nihfin yollardan Gidelim servi revanim yürü Sadâbâd'e ![]() Bir sen u bir ben ü bir mutrib-i pâkîze-edâ İznin olursa eğer bir de Nedim-i şeyda Gayri yaranı bugün edip ey şuh feda Gidelim servi revanim yürü Sadâbad' ![]() Bugünkü Türkçe ile: Gel şu mutsuz gönüle bir eğlence bahşedelim Servi boylum, gidelim, yürü Sadâbâd'a ![]() İşte üç çifte kayık emrimizde bekliyor ![]() Sadâbâd'a Gülelim, oynayalım, dünyadan muradımızı alalım ![]() ![]() Ejderhanın ağzından hayat suyunun aktığını görelim ![]() ![]() Kâh havuz başında dolaşalım, kâh Cihan Kasrı'nı seyredelim ![]() ![]() Servi boylum gidelim, yürü, Sadâbâd'a "Cuma namazına" diye annenden izin alıp Zalim felekten bir gün çalalım ![]() İskeleye doğru gizli yollardan dolaşıp Servi boylum, gidelim, yürü Sadâbâd'a ![]() Bir sen, bir ben, bir de temiz tavırlı çalgıcı İznin olursa eğer şu âşık Nedim, Başka dostları bugünlük feda edip, Servi boylum gidelim, yürü Sadâbâd'a ![]() Nedim |
![]() |
![]() |
|