Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hattı, midyeenez

Midye-Enez Hattı...

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Midye-Enez Hattı...

Midye-Enez Hattı veya Midye-Enez Çizgisi (Bulgarca:??????? ?????-????) 1913 Birinci Balkan Savaşı sonunda Londra Antlaşması ile Trakya'da kabul edilen, Osmanlı Devleti ile Bulgaristan Krallığı arasındaki sınır

Tarihçe

Birinci Balkan Savaşı sırasında Bulgar kuvvetleri Vize'nin Kıyıköy kasabasını ele geçirmiştir Burayı bir yıl kadar ellerinde tutan Bulgarlar, ardından da Çatalca'ya dayanmışlardırSavaşın ardından Londra Antlaşması imzalanmıştır Bu antlaşmaya göre Bulgaristan Krallığı ile Osmanlı Devleti arasındaki sınır Midye-Enez Hattı olmuştur Bu hat, Karadeniz kıyısındaki Kırklareli'nin Vize ilçesine bağlı Midye kasabası ile Ege Denizi kıyısında Meriç Irmağı'nın denize döküldüğü yerdeki Edirne'ye bağlı Enez arasında çizilen çizgidir Bu sınır ile bugün Türkiye'ye bağlı olan Edirne, Kırklareli ve İşkodra, Üsküp, Selanik gibi büyük şehirler Osmanlı Devleti'nin elinden çıkmıştır İkinci Balkan Savaşı sırasında Osmanlı Devleti, 19 Temmuz 1913 tarihinde İstanbul'un güvenliğini öne sürerek ve Bulgar yönetimi alındaki Türklere zulüm yapıldığını söyleyerek orduya Midye-Enez Hattı'nı geçme emrini vermiştirSavaştan sonra hat geçersiz olmuştur Kurtuluş Savaşı'ndan sonra İngilizler, Türkiye-Yunanistan Sınırı'nın Midye-Enez Hattı olmasını önermişlerdir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com