Yaşlılıkta Sağlıklı Beslenme... |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yaşlılıkta Sağlıklı Beslenme...Her canlı doğar büyür ve ölür ![]() ![]() ![]() Her yaşın ayrı bir güzelliği vardır Yeterki yaşamayı bilelim Kendimize dikkat edelim ve sağlıklı beslenelim![]() ![]() ![]() Her canlı için kaçınılmaz bir gerçektir yaşlanmak ![]() ![]() Fakat her insan aynı hızla yaşlanmıyor Bunun nedeni ise vucüt dokularının yaşlanma hızı her insanda aynı olmaması![]() ![]() ![]() Sağlıklı bir şekilde yaşlanmak istiyorsanız eğer,beslenmenize çok dikkat etmelisiniz Özelliklede yaşlılar; sağlıklı bir yaşam için doğru beslenmeyi seçinYaşlanma, anne kanında başlayan ve ölümle sonuçlanan bir süreçtir Vücutta bu süreçte birçok fizyolojik, anatomik değişiklikler olur![]() Dünya sağlık Örgütü, 65 yaş ve üzeri bireyleri YAŞLI olarak tanımlamaktadır ![]() 65-74 yaş arası: Geç yetişkinlik 75-84 yaş arası: Yaşlılık 85 yaş ve üzeri: İleri yaşlılık, olarak belirtmektedir ![]() Aynı zamanda Dünya Sağlık Örgütü yaşlılığı; “Çevresel faktörlere uyum sağlayabilme yeteneğinin azalması” olarak da tanımlamaktadır ![]() Türkiye’ de, son 50-60 yıllık süre içinde yaşlı nüfus iki katı dolayında artış göstermektedir Hala Türkiye’de 4 milyon kadar yaşlı insan yaşamaktadır Bu sayının birkaç yıl içinde 5 milyona ulaşacağı, 2020-2025 yıllarında 8 milyon ve 2050 yılında da 12 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir![]() Yaşlanma ile birlikte vücutta değişiklikler meydana gelir 60 yaşından sonra kilo alma yavaşlar, bunun yanında vücut komposüzyonu değişir Kas kütlesi azalır, yağ kütlesi artar Vücuttaki su yüzdesi azalır %60’ tan % 50’ lere düşer Kemiklerden kalsiyum çekilmesi arttığı için iskelet sisteminin gücü azalır Bu değişimleri minimum düzeyde yaşamak için sağlıklı beslenmek bu süreçte çok önemlidir![]() Yaşlanma İle Birlikte Organlardaki Değişimler 1 Tat ve koku duyusu azalır Bu, iştah azalmasına neden olur![]() 2 Tükürük salgısı azalır![]() 3 Diş sayısı azalır ve besin alımında güçlük yaşanır![]() 4 Yemek borusunun kasılma yeteneği azaldığı için yutmada güçlük oluşur![]() 5 Midede besinlerin geçiş hızı yavaşlar ve tokluk süresi uzar, besin alımı azalır![]() 6 Safra enzimlerinin azalması ile yağda eriyen vitaminlerin vücuttaki etkinliği azalır![]() 7 Barsak fonksiyonlarında azalma görülür![]() 8 Bağışıklık hücrelerinin çoğalması yavaşlar ve bağışıklık sistemi fonksiyonları azalır![]() 9 Sinir sistemi fonksiyonlarında azalma görülür![]() 10 Metabolizma hızı yavaşlarYaşlılık Döneminde Beslenmede Nelere Dikkat Edilmelidir? Yeterli ve dengeli beslenme, yaşlılıkta oluşan değişimlerin hızını yavaşlatır ve daha kaliteli bir yaşam sürdürülmesini sağlar ![]() İdeal kilonun korunması gerekir Kesinlikle öğün atlanmamalıdır, azar azar sık sık yemek yenilmelidir Öğün sayısının günde 5 – 6 öğün olmasına özen gösterilmelidir Her öğünde tüm besin gruplarından almaya çalışılmalıdır (Et grubu, süt grubu, tahıllar ve sebze-meyveler) Barsak hareketliğini sağlamak için posa tüketimine dikkat edilmesi gerekir Posa kaynağı olarak sebze-meyveler, kurubaklagiller ve kepekli tahıllar tüketilebilir Sıvı alınımına dikkat edilmelidir Günde en az 8-10 bardak su içilmelidir Bu sıvı suyun yanında, taze sıkılmış meyve suyu ve bitki çayı olarak da alınabilir Ancak bunlardan en önemlisinin su olduğu unutulmamalıdır![]() Margarin, tereyağ, kuyruk yağı gibi doymuş yağ içerikli yağ türlerinden uzak durulmalıdır Daha çok balık yağı gibi doymamış yağ tüketilmelidir Haftada en az 2 gün buğulama, ızgara, fırında pişirilmiş olarak balık tüketilmelidir![]() Süt ve ürünlerinin az yağlı olanları tercih edilmelidir Günlük düzenli olarak tüketimine dikkat edilmelidir![]() Tuz tüketimi sınırlandırılmalıdır Turşu, salamura, salça gibi yüksek miktarda tuz içeren gıdalardan uzak durulmalıdır Bireye özel, yapabileceği uygun bir fiziksel aktivite seçilmeli ve düzenli olarak yapılmalıdır ![]() Sigara ve alkol kullanılmamalıdır ![]() |
|
|
|