Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
beslenme, için, kaybı, sıcaklarda, yaz, öneriler

Sıcaklarda, Su Kaybı Ve Beslenme Ve Yaz İçin Öneriler...

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Sıcaklarda, Su Kaybı Ve Beslenme Ve Yaz İçin Öneriler...





Bol su içmek yaz aylarının kaçınılmaz kuralıdır Terleme ile vücut sıvı kaybederken minerallere olan ihtiyacı da atar Yaz aylarında özellikle su kaybını dikkate alarak beslenmemizi ona göre düzenlememiz gerekir

Sıcakların kendini iyice hissettirdiği şu günlerde terleme yolu ile kaybettiğimiz sıvı miktarı da artar Vücut terleme ile vücut ısısını normale düşürmeye çalışır ama havaların çok ısındığı dönemlerde artan terlemeye rağmen vücut yeterli ısı kaybını sağlayamaz Bu arada terle birlikte vücut sıvı kaybederken ayrıca vücut için gerekli mineralleri de kaybeder Yazın beslenmedeki amaç sindirimi rahatlatmak olmalıdır Çok yağlı yiyecekler, kızartmalar yerine hafif, su içeriği fazla meyve ve sebzeler yenilmelidir Yaz sebzeleri oldukça düşük kalorili, sodyum, potasyum ve kalsiyum içerirler böylelikle terleme ile kaybettiğimiz mineralleri tekrar yerine koymak mümkün olur Yaz meyveleride C vitamini yüklüdür ve antioksidan deposudur Likopen ve betakaroten içerirler, böylelikle bizi güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korurlar Bunlara ilave olarak yağ içermedikleri ve düşük kalorili oldukları içinde kilo vermemizi kolaylaştırırlar

SICAK HAVALARDA BESLENME ÖNERİLERİ
Öncelikle su tüketimini arttırmalı ve kaybettiğimiz sıvı ve mineralleri yerine koymalıyız Kalorisi yüksek asitli içecekler yerine ayran, limonata, meyvesuları, meyve suları ile karıştırılmış maden suları içebilirsiniz Kolalı içecekler susuzluğunuzu gidermediği gibi su atımını teşvik eder ve içerdikleri yüksek kaloriler kilo almamıza neden olur
KAHVALTI

Güne taze meyve, yulaf, müsli gibi tahıl ürünleri ve yağsız bir yoğurt veya sütle başlayabilirsiniz

ÖĞLE VE AKŞAM YEMEĞİ

Sebze ve meyve gibi hafif besinlere ağırlık vererek beslenmeli ve sindirimi zor olan kızartılmış, kalorisi yüksek, ağır besinlerden kaçınmalısınız Yemek seçiminizi ağırlıklı olarak ızgara veya haşlanmış, balık, tavuk gibi proteinler ile yanında makarna, pilav yerine buharda, fırında, haşlanmış, çiğ, çeşitli sebzeler, yoğurtlu mezeler, zeytinyağlı sebze olarak ayarlamalısınız

SALATALAR

Salatalarınıza hindi eti, ton balığı, haşlanmış yumurta, peynir veya haşlanmış fasulye gibi baklagil, ızgara kabak, mantar ilave ederek ana öğünlere dönüştürebilirsiniz ama ağır sosları kullanmayın



SANDVİÇLER

Kepekli ekmekler ile hazırlanan azyağlı beyaz peynir, marul ve domates ile zenginleştirilmiş sandviçler, yanında içecek olarak ayran, naneli limonata ile lezzetli, ferahlatıcı öğünler oluşturabilirsiniz Çavdar ekmeği üzerine koyup fırında hafifçe eriteceğiniz taze kaşar peyniri, domates, yanında roka gibi yeşilliklerle hazırladığınız sıcak sandviçler hem hafif hem doyurucu olur

ARA ÖĞÜNLER

Ara öğünlerinizde havuç, salatalık, kırmızı biberleri çubuk haline getirip, limon veya yoğurtlu sosa batırarak tüketebilirsiniz Ceviz, peynir ve üzümle hafif ama lezzetli bir öğün oluşturabilirsiniz

YAZ AYLARI VE HİJYEN

Yaz ayları ve sıcaklarda tüketilen yiyeceklerde hijyene önem vermeniz gerekir Sebze ve meyveleri tarım ilacı artıklarından kurtulmak için iyice yıkamalısınız İnsanlar sıcaklarda, yiyecek zehirlenmeleri, ishaller yazın sıklıkla şikayet ederler Sıcakta gıdalar özellikle et, tavuk gibi çok çabuk bozulur Soğuk zincirle taşımaya özen gösteren yerlerden alışverişinizi yapmalı, dışarıda yiyeceklerinizi fazla bekletmeden dolaba kaldırmalısınız

Yaz için öneriler
1Pirinç veya patates ile havuç, soğan ve brokoli veya ekmek ile salata birlikte yenebilir
2Patates ile pilav veya ekmek ile pilav aynı öğünde yenmemelidir
3İncir, üzüm, muz gibi tatlı meyveler ile ekmek gibi nişastalı ürünlerin bir arada yenmesi, midede rahatsızlık oluşturur
4Peynir ve yoğurt gibi düşük değerli proteinler meyvelerle iyi kombine edilebilir
5Fasulye ile tahıl kombinasyonu da uygun bir diyet olabilir (Kurufasulye pilav, bezelye pilav)
6Etin içindeki yağ mide salgısının azalmasına sebep olur, etin yanında bol bol sebze yenmelidir
7Makarna ve tahıllar sebzelerle uyumludur
8Tahıllarla fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar ile kurutulmuş ve tatlı meyveler birlikte yenebilir
9Ara sıra sindirimi dinlendirmek adına meyve kürü yapabilirsiniz



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.