Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
beslenme, reflü

Reflü Ve Beslenme

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Reflü Ve Beslenme



Reflü olarak bilinen gastroözofageal reflü, midenin asit içeriğinin özefagusa geri dönmesi ve özefagusun midedeki gibi koruyucu bir tabakaya sahip olmaması nedeniyle bu asitten etkilenerek yanması ve zarar görmesi sonucu oluşur ve sağlığı oldukça olumsuz yönde etkiler Bazen tüketilen her besin, ne olduğu farketmeksizin özefagusta rahatsızlığa neden olabilir; ancak özellikle yüksek yağ içeriğine sahip besinler, acı baharatlar, alkol ve kafein bu rahatsızlığın artmasına neden olan belli başlı yiyeceklerdir Beslenme tedavisi gastroözofageal reflüsemptomlarının azaltılmasına yardımcıdır Her bireyin besinlere gösterdiği tolerans farklıdır; ancak asit üretiminin artmasına ve reflüye neden olabilecek besinlerin tüketiminin sınırlandırılması veya tüketiminden tamamen kaçınılması bireylerin kendinlerini daha iyi hissetmeleri konusunda yardımcı olacaktır

Dikkat edilecek temel prensipler:

Küçük porsiyonlarda ve sık sık beslenilmelidir 3 öğün yerine günde en az 5-6, gerekirse 7-8 öğün olmak üzere 2 saatte bir yemek yenmelidir
  • Yemek yerken sıvı alımı azaltılmalı, sıvı öğün aralarında tüketilmelidir
  • Karabiber, kırmızıbiber, nane gibi baharatlar, kafeinli içecekler (çay, kahve, kola, enerji içecekleri, diğer kafeinli içecekler), kafeinsiz kahve ve kafeinsiz siyah çaylar, alkol (özellikle bira ve şarap gibi mayalı içkiler), yüksek yağlı besinler (tam yağlı sütler, yoğurtlar ve peynirler, krema, kakao, kızarmış etler, sucuk, sosis, salam gibi şarküteri ürünleri, yağda kızartılmış hamur işleri, sebzeler, patates kızartması ve cipsler, çikolata, pasta ve diğer yağlı tatlılar, hazır bisküviler, kekler, yağlı soslar, katı yağlar ve gereğinden fazla sıvıyağ) gibi semptomları artıracak besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır
  • Özefagus irritasyonunu azaltmak ve mide asidininin uyarılmasını önlemek için bazı sebze ve meyvelerin (portakal, mandalina, greyfurt, limon gibi turunçgiller, kivi, domates) tüketimi sınırlandırılmalı ve bireysel toleransa göre eğer gerekiyor ise bu besinler tüketilmemelidir
  • Yemekler çok sıcak veya çok soğuk olarak yenmemelidir
  • Yemek yerken dik oturulmalı ve yemek yatmadan 2-3 saat önce yenmiş olmalıdır
  • Fazla kilo veya obezite sıklıkla gastroözofageal reflü ile birlikte olan veya onu provoke eden bir faktör olduğundan kilo alınmamalı ve eğer var ise mevcut fazla kilolar verilerek ideal kiloya ulaşılmalıdır
  • Yemek sonrası egzersiz yapılmamalı ve özellikle bel çevresini saran sıkı kıyafetlerin giyiminden kaçınılmalıdır
Bireysel toleransa göre tüketimi önerilen besinler:
  • Az yağlı veya yağsız süt, yoğurt ve peynirler
  • Beyaz veya tam tahıl ekmekleri, kahvaltılık gevrekler, haşlanmış veya az yağlı makarna ve pilavlar, haşlanmış veya fırında pişirilmiş patates, az yağlı çorbalar
  • Yağsız olarak hazırlanmış haşlama, fırında veya ızgara et, tavuk, hindi ve balık, kurubaklagiller, haşlanmış veya yağsız pişirilmiş yumurta
  • Az yağ ile hazırlanmış taze, dondurulmuş veya konserve sebzeler ve sebze suları
  • Taze-kuru meyveler ve meyve suları
  • Kafein içermeyen bitki çayları ve kremasız içecekler
  • Şeker, bal, reçel, pekmez (vücut ağırlığı yüksek ise kısıtlanmalıdır)

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.