Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
tüketelim, yağdan

Hangi Yağdan Ne Kadar Tüketelim?

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Hangi Yağdan Ne Kadar Tüketelim?



Yağların tür ve miktarları her yaşta sağlığı doğrudan etkileyen çok önemli bir faktördür

Doymuş yağlar, kolesterolü ve LDL-kolesterolünü yükselten temel besinsel faktördür
Süt yağı, yağlı peynirler, sakatatlar, yağlı koyun ve dana etleri, yağlı etlerden yapılan şarküteri ürünleri, tavuk ve benzerlerinin derileri doymuş yağlardan zengindirler Fazla miktarda tüketilmeleri, kolesterolün yükselmesine ve kalp-damar hastalığı riskine yol açabilir

Tekli doymamış yağ asitlerinden zengin zeytinyağı, fındık, ceviz gibi besinlerin yağı LDL-kolesterolünü düşürür, HDL-kolesterolünü etkilemez Koroner Kalp Hastalıklarından ölüm oranları zeytinyağının esas alındığı topluluklarda düşüktür Bu da zeytinyağının olumlu rolünü vurgular

Çoklu doymamış yağ asitlerinden (n-6) zengin bitkisel sıvı yağlar (mısırözü, soya ve ayçiçek yağı) LDL ve HDL kolesterolünü düşürür ve kalp sağlığı için bu besinlerin yenilmesi gerekmektedir

Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri elzemdir İnsanda sentezlenemezler (mutlaka yiyeceklerle alınması gereklidir)

Yaşlanmayı hızlandıran ya da yaşlılıkta görülme sıklığı artan kronik hastalıkların önlenmesinde omega- 3 ve omega- 6 yağ asitlerinin dengesi önemlidir

Yeterli ve arzu edilen oranlarda alınmaları halinde, omega yağ asitlerinin, bebeklik ve erken çocukluk döneminde beyin ve görme fonksiyonlarının gelişimini olumlu etkiledikleri, ileri yaşlarda ise, kalp-damar sağlığını koruyucu, artrit, depresyon, bazı kanser türleri, ekzema, seboreik dermatit, sedef gibi bazı cilt hastalıkları ile diyabet dahil yine bazı otoimmün hastalıkların riskini azaltıcı, immün fonksiyonları iyileştirici rol oynadıkları bildirilmektedir

Omega-6 yağ asitlerinin en iyi kaynağı bitkisel yağlardır
Omega-3 yağ asitlerinin en iyi kaynağı ise, soğuk ve derin denizlerde yaşayan uskumru, sardalye, somon ve ton gibi siyah etli balıklardır Kanola yağı, ceviz, keten tohumunu ve yağı da omega-3 yağ asitlerinin iyi kaynakları arasındadır

Yeşil yapraklı sebzelerin yağ içerikleri çok düşüktür Ancak omega-3 ve omega-6 yağ asitleri içerikleri dengelidir Örneğin yeşil yapraklı sebzelerden semizotu omega-3 yağ asitlerinin zengin bir kaynağıdırOmega-3 yağ asitlerinin önerilen miktarlarının karşılanabilmesi için haftada 180-200 g balık yenmesi, bu mümkün olamıyorsa, günlük olarak 800-1100 mg omega-3 yağ asitinin preparat olarak alınması gerekir

Trans yağ asitleri, bitkisel yağların hidrojenlendirilmesiyle elde edilen margarinlerde ve margarin kullanılan tüm hazır gıdalarda; bisküvi, kraker ve fast food ürünleri gibi yiyeceklerde bulunmaktadırSon yıllarda trans yağ asitlerinin kan kolesterolü üzerine etkileri üzerinde tartışmalar sürmektedir Klinik ve epidemiyolojik çalışmalarda, yüksek miktarlarda alınan trans yağ asitlerinin, koroner kalp hastalığı, kanser ve diğer kronik hastalık riskini artırdığı gösterilmiştir

Trans doymamış yağ asitleri LDL-kolesterolünü artırır HDL- kolesterolünü ise azaltır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.