Yiyecek Gruplarına Genel Bakış |
07-16-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Yiyecek Gruplarına Genel BakışBeslenme; sağlığın korunması, geliştirilmesi ve yaşam kalitesini arttırabilmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir eylemdir Bilimsel araştırmalarla, insanın yaşamı için 50’ye yakın besin öğesine gereksinimi olduğu ve insanın, sağlıklı büyüme ve gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için bu öğelerin her birinden günlük ne kadar alınması gerektiği belirlenmiştir Bu besin öğelerinden herhangi biri alınmadığında ya da gereğinden az ya da çok alındığında, büyüme ve gelişmenin engellendiği ve sağlığın bozulduğu bilimsel olarak ortaya konulmuştur Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarlarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması durumu "Yeterli ve Dengeli Beslenme" deyimi ile açıklanır Besin yenilebilen bitki ve hayvan dokularına denilir Bu nedenle besinleri bitkisel kaynaklı ve hayvansal kaynaklı olarak iki grupta incelemek mümkündür Doğada 40 bini aşkın yiyecek bulunuyor Ülkemiz bu besinlerin bir çoğunun bulunabildiği ve yetiştirilebildiği, 4 mevsimi de yaşayan önemli bir coğrafik konuma sahip Bu kadar çok yiyecek çeşitliliği varken beslenme önerisinde bulunmak da biraz zorlaşıyor Hemen her kesin belli bir beslenme alışkanlığı, alışveriş ve yeme içme kültürü var Beslenme açısından konuya yaklaşımımızda da evrensel bir dil oluşturmak ve önerilerin bilimsel veriler ışığında geneli ilgilendiren öneriler olması da ayrı bir öneme sahiptir |
|