![]() |
Anti-Koagülan İlaç Kullanımında Beslenme |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Anti-Koagülan İlaç Kullanımında BeslenmeK vitamini kanın pıhtılaşması için gerekli olan bir vitamindir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kanın pıhtılaşması , herhangi bir kanama durumunda kan kaybını azaltmak içindir, ancak pıhtılaşma damar içinde gerçekleştiğinde pıhtılar beyin ve kalp gibi yaşamsal oraganlara giderek tıkanıklıklara ve ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Beslenme düzeninizin mutlaka dengeli olması gerekmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dengeli K vitamini alımı için: · Yüksek K vitamini içeren besinlerin tüketimi yasak değildir ![]() ![]() · Beslenme düzeninizde önemli değişiklikler yapacağınız zaman mutlaka doktorunuzula iletişime geçin ![]() · Besinlere uygulayacağınız derin dondurma, pişirme, kurutma gib işlemler besinlerin K vitamini içeriğini etkilemezler ![]() K vitamini içeren besinler ve tüketimleri: · Yeşil yapraklı sebzeler brüksel lahanası ıspanak brokoliLahana kara lahana pazı semizotu Dereotu roka şalgam asma yaprağıMaydanoz kıvırcık su teresi yeşil hardalKabuklu salatalık hindiba nane bezelyeYeşil soğan aysberg salataK vitamininden zengin besinlerdir ![]() ![]() ![]() · Soya yağı ve kanola yağı yerine diğer yağları tercih ediniz ![]() · Mayonez kullanmamayı alışkanlık haline getiriniz ![]() · Soya eti, soya filizi kullanılmayınız ![]() · Elma,armut,ayva,salatalık ve kabağı kabuksuz tüketin ![]() ![]() · Avokado ve kiraz tüketmeyiniz · Acı biberinde kanı sulandırıcı etkisi vardır, alışık olduğunuz düzenin dışında acı biber kullanmayınız ![]() · Omega-3 yağ asidi tabletlerini kullanmayınız ![]() · E,A,C vitaminlerini gereksinimden daha yüksek seviyede bulunduran vitamin preparatlarını kullanmayınız ![]() · Coenzim Q-10, Ginseng, Gingko Biloba, Zencefil, Sarımsak gibi bitkisel beslenme destek ürünlerini kullanmayınız ![]() · Yoğurt ve kefir, bağırsakta K vitamini yapımını arttırırlar ![]() ![]() · İçeriği bilinmeyen bitki çayları, yeşil çay ve yabani tohumlar kullanılmamalı ![]() ![]() · Alkol kullanımından kaçının ![]() Kısıtlaması olmayan besinler: · Tahıl tohumları (buğday,arpa,yulaf vb) · Kök yumru sebzeler (Patates ,yer elması ,kereviz) · Kırmızı et, beyaz et, peynir, yumurta · Kurubaklagiller · Greyfurt, mandalina,partakal,kavun,kayısı,şeftali,üzüm, erik,çilek,kabuksuz elma,kabuksuz ayva, kabuksuz armut K Vitamininden Zengin Olan Sebzelerin 250 Mcg K Vitamini Sağlayan Ölçü ve Miktarları SEBZE ADI ORTALAMA ÖLÇÜ MİKTAR (g) Brüksel Lahanası 2-3 Adet 60 Brokoli 125 IspanakYaprağından Yapılmış YemekYaprak Sap Karışık YemekSap Haşlama, Çorba 1 Yemek Kaşığı Pişmiş2 Yemek Kaşığı PişmişSerbest 3060 Beyaz- Yeşil Lahana 7 Yemek Kaşığı Pişmiş Veya 8-10 Küçük Sarma 175 Kara Lahana 1 Yemek Kaşığı Pişmiş 25 Kıvırcık MarulÇok Açık Yeşil YapraklarKoyu Renkli Dış Yapraklar 25-30 Yaprak4-5 Adet Orta Büyüklükte 20030 Maydanoz (Yaprak) 1/3 Demet Veya 15-20 Dal 35 Pazı (Yaprak) 1 Yemek Kaşığından Az Yemeği Veya 4-8 Adet Etli Sarma 30 Asma Yaprağı 8-10 Adet Etli Veya Zeytinyağli Sarma 30 Dereotu, Roka, Tere V ![]() |
![]() |
![]() |
|