Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
alımı, göre, mevsimine, meyve, saklanması, sebze

Mevsimine Göre Sebze Ve Meyve Alımı Ve Saklanması

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Mevsimine Göre Sebze Ve Meyve Alımı Ve Saklanması



Mevsimine Göre Sebze Ve Meyve Alımı Ve Saklanması

Enginar
En iyi zamanı: Mart-Mayıs
Sıkıştırdığında tiz bir ses çıkaran; yaprakları üstünü sıkı sıkı kapatan ve koyu yeşil renkteki enginarları seçmelisin
Saklama: Buzdolabında poşet içinde beş güne kadar saklayabilirsin



Kuşkonmaz
En iyi zamanı: Şubat-Haziran
Canlı ve yeşil bir renge sahip hafif mor renkli tomurcukları olanını bul İnce gövdeli olanlar tatlı ve gevrek olur
Saklama: Köküne yakın bölümlerini keserek içine çok az su koyduğun uzunca bir saklama kabının içine dik olarak yerleştir Üstte kalan kısımlarını ise plastik bir torbayla kapat Beş gün içinde pişirmelisin

Avokado
En iyi zamanı: Tüm yıl
Parlak bir dış yüzeye değil de daha mat bir görünüme sahip olanlarını al Eline alıp salladığında içinden bir takırtı geliyorsa çekirdeği posasından ayrılmış demektir Bu iyiye işaret değil; haberin olsun
Saklama: Olgunlaştırmak için kese kağıdına koy ve oda sıcaklığında iki-dört gün arası beklet Olgun avokadolar buzdolabında bir haftaya kadar saklanabilir

Brokoli
En iyi zamanı: Ekim-Nisan
Gövde kısmı sert, üstündeki çiçek gibi kısımları ise sıkı görünen brokoliler en iyileridir Renk olarak koyu yeşil olmalı Uçları sararmaya yüz tutmuş olanlarından uzak dur; satı olanlar çok adı olur
Saklama: Bir haftaya kadar buzdolabında poşet içinde saklayabilirsin

Taze Fasulye
En iyi zamanı: Mayıs-Ekim
İyi fasülye canlı yeşil bir renge sahip olur İnce ve taze görünmeliKadifemsi bir dokusu olmalı Bir tanesinş alıp kırdığında kuvvetli kırılma sesini duyduğundan emin olmalısın
Saklama: Ağzı kapalı olmayan bir poşette yıkamadan buzdolabına koy Bir hafta dayanır

Kivi
En iyi zamanı: Tüm yıl
Olgunlaşmış kiviler, dokunulduğunda yumuşaklığını hissettirir Üstü kırışık ve kötü kokulu kivilerden uzak dır
Saklama: Kiviyi oda sıcaklığında saklamalısın Bu şekilde daha da olgunlaşacaktır Süreci hızlandırmak için kese kağıdının içine bir elma ya da olgunlaşmış bir muz ile beraber koy Sonra poşetin içinde buzdolabında bir haftaya kadar saklayabilirsin

Marul
En iyi zamanı: Tüm yıl
Yapraları sarı ve dipleri kahverengiye çalmaya başlamış olanlarında almaman yeterli
Saklama: Poşete koyup buzdolabında beş-yedi gün arası saklayabilirsin

Yaban Mersini
En iyi zamanı: Mayıs-Ekim
Dolgun, tek renk ve çivit mavisi tonundaki yaban mersinlerinden al Dış yüzeyinin iyice gergin durmasına dikkat et
Saklama: Yıkanmamış bir şekilde hava geçirmeyen kaba koyup buzdolabında beş-yedi gün saklayabilirsin

Üzüm
En iyi zamanı: Mayıs-Ekim
Üzüm alırken de dolgun ve kırışıksız olanları seçmeye özen göstermelisin
Saklama: Yıkamadan sığ bir kaba koy Buzdolabında bir hafta bekleyebilir

Kırmızı Biber
En iyi zamanı: Tüm yıl
Boyuna göre ağırlığının doğru orantılı olması gereken kırmızı biberin ve dış yüzeyi gergin ve parlak olmalı
Saklama: İki hafataya kadar buzdolabında saklanabilir

Çilek
En iyi zamanı: Nisan-Eylül
Lekesiz ve canlı kırmızı renktekiler en iyileridir Güçlü bir kokusu olmalı
Saklama: Kapalı bir saklama kabının tabanına kağıt havlu ser ve Yıkamamış olduğun çiçekleri tek kat olarak diz

Domates
En iyi zamanı: Haziran-Eylül
Canlı kırmızı renk, pürüzsüz dış yüzey ilk olarak bakman gerekenler Yeterince ağır olmasa da önemliÇok yumuşak olmaması gerektiği gibi çok sert de olmamalı
Saklama: Asla buzdolabına koyma Soğuk, domatesin tat ve dokusunu bozar Tezgahın üstüne koy; direkt güneş ışığı almasın Bu şekilde bir hafta saklayabilirsin

Karpuz
En iyi zamanı: Haziran-Ağustos
Üzerinde kesik ve çökmüş alanlar olmayan yoğun bir karpuz bulmaya çalış Kabuğu mat olmalı ve alt kısmına doğru hafif sarı olması gerekiyor
Saklama: Meyvenin kurumaması için tüm karpuzu buzdolabında sakla Bir hafta dayanacaktır

Şeftali
En iyi zamanı: Mayıs-Ekim
İyi bir şeftalini yoğun kokusu vardır ve sarı bir rengi olur Sapına doğru olan kısımda hala yeşil tonşları kalmışsa almamalısın
Saklama: Olmamış gibi duranları oda sıcaklığında tut Diğerlerini buzdolabına koyabilirsin ama iki ya da üç gün içinde tüketmen gerek

Armut
En iyi zamanı: Ağustos-Mart
İyi bir armutta aradığın şey güzel koku olmalı Sapının ucu da bir parça yumuşak olmalı
Saklama: Eğer yeterince olgun görünmüyorsa ağzı hafifçe kapatılmış kese kağıdı içinde oda sıcaklığında biraz beklet

Ananas
En iyi zamanı: Mart-Haziran
Canlı yeşil yaprakları olan bir parça da yumuşamış ananas en iyi ananastır Sünger gibi delikli olanlardan kaçın!
Saklama: Eğer olmamaış bir ananas almışsan üç ya da dört gün yumuşayıp kokusunu salana kadar oda sıcaklığında beklet Daha sonra buzdolabında beş güne kadar durabilir

Mantar
En iyi zamanı: Eylül-Mart
Baş kısımları nemli bir katmanla ya da koyu renkli yumuşak noktacıklarından seç
Saklama: Haifi nemli kağıy havluyla sararak buzdolabında beş güne kadar saklayabilirsin

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.