|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
alımı, göre, mevsimine, meyve, saklanması, sebze |
![]() |
Mevsimine Göre Sebze Ve Meyve Alımı Ve Saklanması |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mevsimine Göre Sebze Ve Meyve Alımı Ve SaklanmasıMevsimine Göre Sebze Ve Meyve Alımı Ve Saklanması Enginar En iyi zamanı: Mart-Mayıs Sıkıştırdığında tiz bir ses çıkaran; yaprakları üstünü sıkı sıkı kapatan ve koyu yeşil renkteki enginarları seçmelisin ![]() Saklama: Buzdolabında poşet içinde beş güne kadar saklayabilirsin ![]() ![]() Kuşkonmaz En iyi zamanı: Şubat-Haziran Canlı ve yeşil bir renge sahip hafif mor renkli tomurcukları olanını bul ![]() ![]() Saklama: Köküne yakın bölümlerini keserek içine çok az su koyduğun uzunca bir saklama kabının içine dik olarak yerleştir ![]() ![]() ![]() Avokado En iyi zamanı: Tüm yıl Parlak bir dış yüzeye değil de daha mat bir görünüme sahip olanlarını al ![]() ![]() ![]() Saklama: Olgunlaştırmak için kese kağıdına koy ve oda sıcaklığında iki-dört gün arası beklet ![]() ![]() Brokoli En iyi zamanı: Ekim-Nisan Gövde kısmı sert, üstündeki çiçek gibi kısımları ise sıkı görünen brokoliler en iyileridir ![]() ![]() ![]() Saklama: Bir haftaya kadar buzdolabında poşet içinde saklayabilirsin Taze Fasulye En iyi zamanı: Mayıs-Ekim İyi fasülye canlı yeşil bir renge sahip olur ![]() ![]() ![]() ![]() Saklama: Ağzı kapalı olmayan bir poşette yıkamadan buzdolabına koy ![]() ![]() Kivi En iyi zamanı: Tüm yıl Olgunlaşmış kiviler, dokunulduğunda yumuşaklığını hissettirir ![]() ![]() Saklama: Kiviyi oda sıcaklığında saklamalısın ![]() ![]() ![]() ![]() Marul En iyi zamanı: Tüm yıl Yapraları sarı ve dipleri kahverengiye çalmaya başlamış olanlarında almaman yeterli ![]() Saklama: Poşete koyup buzdolabında beş-yedi gün arası saklayabilirsin ![]() Yaban Mersini En iyi zamanı: Mayıs-Ekim Dolgun, tek renk ve çivit mavisi tonundaki yaban mersinlerinden al ![]() ![]() Saklama: Yıkanmamış bir şekilde hava geçirmeyen kaba koyup buzdolabında beş-yedi gün saklayabilirsin ![]() Üzüm En iyi zamanı: Mayıs-Ekim Üzüm alırken de dolgun ve kırışıksız olanları seçmeye özen göstermelisin ![]() Saklama: Yıkamadan sığ bir kaba koy ![]() ![]() Kırmızı Biber En iyi zamanı: Tüm yıl Boyuna göre ağırlığının doğru orantılı olması gereken kırmızı biberin ve dış yüzeyi gergin ve parlak olmalı ![]() Saklama: İki hafataya kadar buzdolabında saklanabilir ![]() Çilek En iyi zamanı: Nisan-Eylül Lekesiz ve canlı kırmızı renktekiler en iyileridir ![]() ![]() Saklama: Kapalı bir saklama kabının tabanına kağıt havlu ser ve Yıkamamış olduğun çiçekleri tek kat olarak diz ![]() Domates En iyi zamanı: Haziran-Eylül Canlı kırmızı renk, pürüzsüz dış yüzey ilk olarak bakman gerekenler ![]() ![]() ![]() Saklama: Asla buzdolabına koyma ![]() ![]() ![]() ![]() Karpuz En iyi zamanı: Haziran-Ağustos Üzerinde kesik ve çökmüş alanlar olmayan yoğun bir karpuz bulmaya çalış ![]() ![]() Saklama: Meyvenin kurumaması için tüm karpuzu buzdolabında sakla ![]() ![]() Şeftali En iyi zamanı: Mayıs-Ekim İyi bir şeftalini yoğun kokusu vardır ve sarı bir rengi olur ![]() ![]() Saklama: Olmamış gibi duranları oda sıcaklığında tut ![]() ![]() Armut En iyi zamanı: Ağustos-Mart İyi bir armutta aradığın şey güzel koku olmalı ![]() ![]() Saklama: Eğer yeterince olgun görünmüyorsa ağzı hafifçe kapatılmış kese kağıdı içinde oda sıcaklığında biraz beklet ![]() Ananas En iyi zamanı: Mart-Haziran Canlı yeşil yaprakları olan bir parça da yumuşamış ananas en iyi ananastır ![]() Saklama: Eğer olmamaış bir ananas almışsan üç ya da dört gün yumuşayıp kokusunu salana kadar oda sıcaklığında beklet ![]() ![]() Mantar En iyi zamanı: Eylül-Mart Baş kısımları nemli bir katmanla ya da koyu renkli yumuşak noktacıklarından seç ![]() Saklama: Haifi nemli kağıy havluyla sararak buzdolabında beş güne kadar saklayabilirsin ![]() |
![]() |
![]() |
|