İspanaklı / Peynirli Muska Böreği |
07-16-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
İspanaklı / Peynirli Muska Böreği1 iri soğan 1 diş ince kıyılmış sarımsak 60 gr beyaz peynir 150 gr lor peyniri 2 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz 1 tatlı kaşığı kekik 1 ½ tatlı kaşığı taze nane (kıyılmış) Bir tutam taze çekilmiş karabiber Peynirli harç 250 gr beyaz peynir 1 yumurta 3 çorba kaşığı kıyılmış dere otu Bir tutam taze çekilmiş karabiber Hazırlanışı Ispanaklı harcı yapmak için, ıspanakları büyük bir tencereye koyup, üstünü 3-4 cm kaplayacak kadar su ekledikten sonra, tencereyi orta ateşe koyarak, ıspanakları yaprakları buruşana kadar haşlayın Sonra, iyice yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 6 dakika) kaynatmaya devam edin Tencereyi ateşten alarak, ıspanakları bir süzgeçte süzün ve bir tahta kaşığın tersiyle bastırarak, bütün sularını atmalarını sağlayın Kalın dipli küçük bir kızartma tavasında zeytinyağını orta ateşte ısıtıp, ısınınca soğan ve sarımsakları ekleyerek, ateşi kısın ve tavanın üstünü kapatıp, karışımı iyice yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 10 dakika) pişirin Tencereyi ateşten alıp, sarımsak-soğan karışımını bir tencereye aktararak, süzülmüş ıspanaklar, lor peyniri, beyaz peynir, kıyılmış maydanoz ve nane ile karabiberleri ekleyerek iyice karıştırın Peynirli harcı hazırlamak için beyaz peyniri küçük bir kâsede iyice ezin Yumurta, kıyılmış dereotu ve karabiberi koyup karıştırın Önce fırınınızı 180 derecede ısıtın Yufka parçalarını üst üste koyup, keskin bir bıçakla tümünü 4 kalın şerit halinde kesin Şeritlerden birini alıp (geri kalan yufka şeritlerini, kurumamaları için nemli bir tülbentle örtün), kuru tazgâha serin Eritilmiş tereyağını biraz zeytinyağıyla karıştırıp, bir fırçayla şeridin üstüne hafifçe sürün Hazırladığınız harçların birinden bir tatlı kaşığı alıp, yufka şeridinin dip bölümüne yakın koyun ve şeridin bir kenarını, üçgen oluşturacak biçimde harcın üstüne doğru kıvırın Sonra üstten hafifçe bastırarak, harcın üçgenin içinde yayılmasını sağlayın Bu doldurulmuş parçayı da gene üçgen oluşturacak biçimde kıvırıp, işlemi şerit bitene kadar sürdürerek, üçgen biçimi böreği bir kenara koyun Aynı işlemi yenileyerek 23 muska böreği daha yapıp, sonra kalan yufka şeritlerini ve öbür harcı kullanarak, 24 börek daha yapın Bir fırın tepsisini kalan tereyağı-zeytinyağı karışımıyla hafifçe yağlayın Muska böreklerini tepsiye aralıklı olarak dizip, böreklerin üstlerine tereyağı-zeytinyağı karışımından artanı fırçayla sürün Tepsiyi fırına verip, börekleri kabarıncaya ve altın sarısı bir renk alarak buruşuncaya kadar (15-20 dakika) pişirin Tepsiyi fırından alıp, muska böreğini sıcak sıcak ya da bir kenarda ılındırdıktan sonra servis yapın |
|