07-16-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hurmalı Ay Kurabiyesi
Hurmalı Ay Kurabiyesi

“Andolsun ki, sizden öncekilerin yoluna karış karış, kulaç kulaç uyacaksınız Öyle ki, onlar(yahudi ve hıristiyanlar) keler deliğine girseler siz de gireceksiniz… ” (Buhari ve Müslim)Genç, hanım bir öğretmen, blogunda; Doğum gününde öğrencilerinden aldığı hediyeleri sergilemiş Geçen yıl aldığı hediyelerle kıyas yapmış Altına diğer bir kaç öğretmen blogcu yorum yazmış ve kendi aldıkları hediyelerden bahsetmişler…Tam bir hezeyan!Okullarda yapılan doğum günü kutlamaları, İslami hassasiyetleri olan aileler için, içinden çıkılmaz bir hal aldı Ana okullarında, kreşlerde hemen her çocuğun doğum günü kutlanıyor İlköğretimde öğrenciler, öğretmenlerinin doğum gününü kutluyor Para toplamalar, özel pasta yaptırmalar, hediyeler…
 Nefis bir kurabiye tarifi vereyim bugün sizlere Hamurun içinde çok az şeker var İç malzemesinde şeker yok Biraz diyette olanları da düşüneyim dedim Zaten hurma ve üzümün tadı şekeri aratmıyor O kadar hafif ve lezzetli bir kurabiye ki, tadını alınca eminim tekrar yapmak isteyeceksiniz Hamuru da çok rahat şekil alan, yumuşacık bir hamur oluyor Daha ne diyeyim?Anlatması benden, denemesi sizden Haydi Bismillah!
HURMALI, CEVİZLİ, KURU ÜZÜMLÜ AY KURABİYESİ
Malzemeler
- 125 gr
tereyağı
- 3
5 su bardağı un (silme olacak Efsane un kullandım söke un da olur)
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 adet yumurta
- 2 yemek kaşığı şeker
- Çay kaşığının üçte ikisi oranında tuz
- 1 paket kabartma tozu
İç malzemesi
- 15 adet orta boy kuru hurma
- 1 çay bardağı kuru üzüm
- 1 su bardağı ceviz ve antep fıstığı karışık (Fındık da olur)
- 1 silme tatlı kaşığı tarçın


Ay kurabiyesi nasıl yapılır?
- Öncelikle içi hazırlayın:
- Hurmaların çekirdeklerini çıkarıp, tarçın, üzüm, ceviz ve fıstıkla beraber mutfak robotundan çekin

- Çekilince bulgur bulgur bir görüntüsü oluyor ama elinize alınca rahatça birleşip şekil alabiliyor

- Tereyağını iki su bardağı unla beraber mutfak robotundan çekin

- Yoğurma kabına alın
Üzerine yumurta, yoğurt, şeker, tuz ve kabartma tozunu ekleyip karıştırın
- Kalan unu da azar azar ilave edip yumuşacık bir hamur elde edin

- Hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elinizde yuvarlayın ve 7-8 cm
boyunda çubuklar yapın
- Çubuk şeklindeki hamuru merdaneyle uzunlamasına açın

- İç malzemesinden bir yemek kaşığı kadar alıp elinizde önce yuvarlayın
Sonra açılan hamurdan biraz daha kısa çubuklar elde edin Hamurun orta kısmına yerleştin
- Hamurun karşılıklı iki kenarını sıkıca birleştirin

- Birleştirdiğiniz kısmı alta getirin
iki elinizle birden hafifçe yuvarlayın Özellikle uç kısımları, ay şeklini alabilmesi için biraz daha inceltin
- Ay şekli verdiğiniz kurabiyeleri tepsiye aralıklı olarak dizin
170 derecede önceden ısıtılmış fırına sürün
- Kurabiyeler hafif pembeleşince fırından alıp üzerine bolca pudra şekeri serpin

- Pudra şekeri serpmezseniz tam bir diyet kurabiye olur

- Afiyet şifa olsun
Şükrünüz bol olsun

Hamur rahatça şekil aldığı için, düzgün kurabiyeler oldu ve uğraşması çok zevkliydi
alıntı
|
|
|