Yılan Balığı Dolması |
07-16-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Yılan Balığı Dolması15 kiloluk irice bir yılan balığı, 300 gram gelecek kadar bir morina balığı veya torik dilimi 30 gram kornişon, 25 gram kapari, 25 gram tereyağı 1 yumurta, 1 demet maydanoz 1 havuç, 1 sap kereviz, 1 baş soğan, 1 defne yaprağı, 1 tutam merzengûş, 1 tutam kekik, 3 çorba kaşığı zeytinyağı yeteri kadar tuz ve karabiber balığı ayıklarken keten bir bez kullanmalısınızYılan balığını tezgâha yatırınbir bıçakla başının altından, boyun yerinden, etine değdirtmeden sadece derisini kesinketen bezle derinin ucundan tutarak kuyruğuna doğru kuvvetlice çekinDerisini çıkardıktan sonra bir bıçakla karın kısmını boynundan başlayıp kuyruğuna kadar açınKarnını açtıktan sonra içini temizleyin ve keskin bıçak yardımıyle kemiğini kılçıklarını ayırın Balık tamamen ayıklandıktan sonra bol suyla iyice yıkayın, suyunu süzün tezgâhın üzerine koyunöbür yanda harcı hazırlayın torik balığının kılçıklarını ayıkladıktan sonra etini makineden geçirerek bir kâsenin içine koyunayıklanmış, kıyılmış maydanozu serpin kornişon kekiği, merzengûşu, tuzla karabiberi serpinSonra içine yumurtayı kırın ve kaşıkla malzemeleri karıştırarak iyice yedirin Yılan balığını elle bastırarak yaprak gibi açınSonra içinin harcını baş tarafına daha fazla, kuyruk tarafına daha az olarak yerleştirin harcı dışarı taşırmayacak şekilde elinizle kapatınÖnceden hazırladığınız iğne iplikle balığın boydan boya sıkı bir şekilde dikin- balığın üzerini de tuzlayıp öbür yanda geniş bir tavanın içine tereyağını zeytinyağını koyup tavayı ateşe alınSoğan havuçu rendeleyerek defne yaprağıyle birlikte yağın içine katınBu sebzeleri birkaç dakika kavurunSonra yılan balığını daire şeklinde bükerek ve bu şekilde ateşin üzerindeki tavanın içine bırakınTavanın ağzını kapatıp 45dk kadar pişirinBu süre içinde baliği kesinlikle çevirmeyin, Eti hassas olduğu için dağılabilir Balık piştikten sonra tavadan geniş servis tabağına yerleştirinTavada kalan salçayı ezerek delikli süzgeçten geçirin balığın üzerine dökün Balığın çevresini ve ortasını haşlanmış ve garnütür edilmiş bütün patateslerle ve bıçakla maydanozla süsleyerek sıcak sıcak servis yapın afiyet olsun… |
|