07-16-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yılan Balığı Dolması

1 5 kiloluk irice bir yılan balığı,
300 gram gelecek kadar bir morina balığı veya torik dilimi
30 gram kornişon,
25 gram kapari,
25 gram tereyağı
1 yumurta,
1 demet maydanoz
1 havuç,
1 sap kereviz,
1 baş soğan,
1 defne yaprağı,
1 tutam merzengûş,
1 tutam kekik,
3 çorba kaşığı zeytinyağı
yeteri kadar tuz ve karabiber
balığı ayıklarken keten bir bez kullanmalısınız Yılan balığını tezgâha yatırın bir bıçakla başının altından, boyun yerinden, etine değdirtmeden sadece derisini kesin keten bezle derinin ucundan tutarak kuyruğuna doğru kuvvetlice çekin Derisini çıkardıktan sonra bir bıçakla karın kısmını boynundan başlayıp kuyruğuna kadar açın Karnını açtıktan sonra içini temizleyin ve keskin bıçak yardımıyle kemiğini kılçıklarını ayırın
Balık tamamen ayıklandıktan sonra bol suyla iyice yıkayın, suyunu süzün tezgâhın üzerine koyun öbür yanda harcı hazırlayın
torik balığının kılçıklarını ayıkladıktan sonra etini makineden geçirerek bir kâsenin içine koyun ayıklanmış, kıyılmış maydanozu serpin
kornişon kekiği, merzengûşu, tuzla karabiberi serpin Sonra içine yumurtayı kırın ve kaşıkla malzemeleri karıştırarak iyice yedirin
Yılan balığını elle bastırarak yaprak gibi açın Sonra içinin harcını baş tarafına daha fazla, kuyruk tarafına daha az olarak yerleştirin
harcı dışarı taşırmayacak şekilde elinizle kapatın Önceden hazırladığınız iğne iplikle balığın boydan boya sıkı bir şekilde dikin- balığın üzerini de tuzlayıp öbür yanda geniş bir tavanın içine tereyağını zeytinyağını koyup tavayı ateşe alın Soğan havuçu rendeleyerek defne yaprağıyle birlikte yağın içine katın Bu sebzeleri birkaç dakika kavurun Sonra yılan balığını daire şeklinde bükerek ve bu şekilde ateşin üzerindeki tavanın içine bırakın Tavanın ağzını kapatıp 45dk kadar pişirin Bu süre içinde baliği kesinlikle çevirmeyin, Eti hassas olduğu için dağılabilir
Balık piştikten sonra tavadan geniş servis tabağına yerleştirin Tavada kalan salçayı ezerek delikli süzgeçten geçirin balığın üzerine dökün
Balığın çevresini ve ortasını haşlanmış ve garnütür edilmiş bütün patateslerle ve bıçakla maydanozla süsleyerek sıcak sıcak servis yapın afiyet olsun…
|
|
|