Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
antakya, kapısından, mutfak

Mutfak Kapısından Antakya

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Mutfak Kapısından Antakya



Çok kültürlü sokaklarını köklü bir tarihle buluşturan Antakya; Anadolu Akdeniz ve Ortadoğu lezzetlerinin benzersiz bir sentezini sunan yemekleriyle bereketli bir sofrayı andırıyor

HER DERDE DEVA: NAR EKŞİSİ
Meşhur Uzun Çarşı’da bolca bulabileceğiniz nar ekşisi, salatadan dolmaya kadar pek çok lezzete tat veriyor Çeşitli ebatlarda şişelerde satılan bu sihirli sos, her nardan yapılmıyor

Antakya’ya özgü koyu kırmızı ve mayhoş bir nar türünün kazanlarda uzun süre kaynatılmasıyla elde edilen bu kıvamlı sıvı, tercihe göre suyla da inceltilebiliyor Beş yıl boyunca bozulmadan durabilen nar ekşisi, diyabet hastalarına da şifa oluyor

Sırtını Amanos Dağları’nın görkemli zirvelerine yaslayan bu alımlı kenti mutfak kapısından keşfetmeye karar veriyoruz Tarih boyu kente hayat vermiş Asi Nehri’nin iki yakasını birleştiren köprü bizi doğruca Uzun Çarşı’ya çıkarıyor Peş peşe sıralanan künefecilere uğrayarak Antakya gezisine tatlı bir başlangıç yapmak iyi fikir

Tel kadayıf, tuzsuz peynir, tereyağı ve sıcak şerbetle hazırlanan künefenin lezzeti, malzeme kalitesinin yanı sıra, ustasının maharetine bağlı Peki, iyi bir künefeyi nasıl anlayacağız? Sorunun yanıtını, Antakya’nın en deneyimli künefe ustaları veriyor: “Künefe hamurunun incecik ve çıtır çıtır, peynirinin ise insan boyu uzayabilmesi gerekir” Dondurulmuşu dünyanın dört bir yanından yoğun talep gören künefenin tadına bakmadan önce yapımını da izleyebilirsiniz Tatlı bir moladan sonra istikametimiz Mozaik Müzesi Dünyanın en önemli mozaik koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapan müzede, 2 ila 6 yüzyıl arasında yapılmış 300 kadar mozaik sergileniyor





ORUK, ZAHTER, HUMUS
Müze çıkışı asırlık bir Antakya evinde hizmet veren seçkin bir restoranda yörenin meşhur lezzetlerini deniyoruz Nohut ve tahinle yapılan bir tür ezme olan humus ile biber salçası, kızarmış ekmek, ceviz ve nar ekşisiyle yapılan muhammara soğuk mezeler olarak masamıza getiriyor Oruk ise Antakya usulü bir içli köfte Bol kıymalı ve baharatlı bu köfte, haşlama ve kızartma olarak değil, zeytinyağıyla fırınlanarak hazırlanıyor

Buğday, nohut ve etin macun kıvamına gelinceye kadar dövülmesiyle hazırlanan etli aşur ise ana yemeklerimizden biri Semirsek ise baklavalık yufkanın içine dövülmüş et, soğan, maydonoz ve çeşitli baharatlar konularak hazırlanan bir börek Konuklarının önüne haklı bir gururla çıkan Antakya mutfağının lezzetleri bunlarla sınırlı değil üstelik Zahter adlı yöreye özgü kekikle tatlandırılan zeytin salatası, zeytinyağlı patlıcan salatası, zeytinyağlı kırmızı biber ve katıklı ekmek Yemekler gerçekten nefis Mekândan ayrılırken Sunay Akın’ın “Dünyanın en güzel mezeleri Antakya’da yenir” sözlerine hak veriyoruz




HALİL İBRAHİM SOFRASI
Asi Nehri’nin karşı kıyısındaki eski mahallelerde gezinmek, kentin tadını çıkarmanın en iyi yollarından biri Daracık sokakların birbirine bağladığı taş avlularda Antakya evlerinin en güzel örnekleri saklı Antakya Evi, Fuad Kuseyri, Yahyaoğulları, Halepoğlulları Konakları ve diğerleri En eskisi 200 yıllık, iki - üç katlı eski Antakya evlerinin ön cepheleri güneşe, havuzlu ve bahçeli taş avluları ise dağlara bakacak şekilde inşa edilmiş Arnavut kaldırımlı dar sokak aralarında çocuklar misket oynarken ezan sesi ile kilise çanları birbirine karışıyor

İnanç turizmi açısından önemli bir potansiyele sahip olan Antakya, İncil’de adı en çok geçen şehirlerden biri Kudüs’ten sonra ilk kiliseye ev sahipliği yapan kentteki St Pierre Kilisesi, Hristiyan âlemi için önemli bir hac mekânı Tarih yüklü sokaklarda yaptığımız uzun bir yürüyüş iştahımızı açmaya yetiyor Bu kez istikametimiz şehrin 10 kilometre kadar dışındaki Harbiye

Roma döneminden bu yana sayfiye alanı olarak kullanılan Harbiye’ye asıl ününü kazandıran, ormanlarla kaplı derin bir vadiye gizlenen şelaleler Antakya mutfağının bin bir rengini ve lezzetini sofralara taşıyan Harbiye restoranları ise damak çatlatan cinsten Şelalelerine giden yol üzerindeki dükkânlarda ise defne sabunu, civar köylerde üretilen ipek eşarp ve çeyizlikler satılıyor Tertemiz havası ve lezzetli yemekleriyle insanın bedenini yenileyen Harbiye’de keyifli bir gün geçiriyor ve iyi ki buralara gelmişiz diyoruz



skylife dergisinden

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.