Prof. Dr. Sinsi
|
Hırvatistan
Nüfus: 4,440,690
Yüz ölçümü: 56,542 km²
Para birimi: Kuna
Telefon kodu: 385
Başkent: Zagrep
Yönetim Biçimi: Cumhuriyet
Önemli şehirleri: Split, Dubrovnik, Trogir
Komşuları: Slovenya, Macaristan, Karadağ, Bosna-Hersek, Sırbistan, Adriyatik Denizi
Ekonomi: Makine elektrik araç gereçleri, kimyasallar, yakıt ve yağlar, gıda maddeleri, kimyasallar ve plastik sanayi, makine parçaları, metal, elektronik aletler
Voltaj: 110 Volt
Dil: Hırvatça
Din: Hristiyan
Hırvatistan iklim bilgileri ve iklim grafiği sıcaklık grafiği
İklim:
Akdeniz iklimi
Genel bilgi:
Bir Güneydoğu Avrupa ülkesi olan Hırvatistan, Bosna Hersek ve Slovenya arasında Adriatik Denizi boyunca uzanır Bosna Hersek, Sırbistan, Macaristan, Karadağ ve Slovenya ile sınır komşusudur
Ülkenin kuzeyinde kıtasal iklim yaşanırken, Adriatik sahilinde Akdeniz iklimi hakimdir Kıtasal iklim, yazların sıcak kışların ise oldukça soğuk olmasına neden olur Akdeniz iklimi, yazların sıcak ve kurak kışların ise ılık yaşanmasını sağlar
Hırvatistan, hiç şüphe yok ki, en çok Akdeniz'in en güzel sahillerinden birine sahip olmasıyla ünlüdür Binlerce km'lik koy ve körfezlerle şekillenen sahili ve bu sahil boyunca yer alan 1 185'i aşkın ada, her yıl dünyanın dört bir yanından on binlerce turistin bu ülkeye akın etmesinin en önemli sebebidir Başkent Zagreb, modern bir kent olmanın yanısı sıra birçok kültüre şahitlik etmiş tarihiyle insanı cezbeden bir yerdir Saint Mark Kilisesi, kentin sahip olduğu en çarpıcı ve en değerli eserdir
Dalmaçya bölgesinin merkezi ve Akdeniz sahilindeki en büyük Hırvat kenti olan Split ve bir yarım ada görüntüsündeki Dubrovnik; sahip oldukları plajlar, tatil yerleri ve tarihi eserleriyle ülke turizminin en önemli parçalarındandır M S 3 yüzyılda kurulmuş olan Split, Diocletian Sarayı'nın duvarlarıyla çevrili olan tarihi merkezi ile büyüleyicidir Sahil şeridinin güneyinde yer alan Dubrovnik, Adriatik'in İncisi olarak nitelendirilir Dubrovnik'in en görkemli bölümü, kentin eski bölgesi olan Stari Grad'dır Hepsi parlak ve renkli taştan yapılmış olan saraylar, müzeler, kiliseler, yüksek evler, fiskiyeler ve mermerle düşenmiş meydanlar, Stari Grid'i benzersiz bir yer yapar Dubrovnik'in 13 ve 16 yüzyıllar arasında inşa edilmiş olan duvarları, dünyanın en iyi kent duvarlarıdır Ayrıca, kentte bulunan Rector Sarayı ve Franciscan Manastırı'nı unutmamak gerekiyor
Kuzeyin sahil kentleri olan Pula ve Rovinj, sahil şeritleri boyunca var olan plajları ve tatil bölgeleriyle ön plana çıkar Ülkenin sahil şeridi boyunca ve Adriatik Denizi açıklarında bulunan adalar, her türlü deniz turizmine elverişli noktalardır Buralarda yat turizmi oldukça gelişmiştir
Ülke Mutfağı:
Hırvatistan yemek alışkanlıklarına göre iki iklim bölgesine ayrılır Bunlardan birisi Akdeniz iklimi, diğeri ise kara iklimidir Akdeniz iklimine göre gelişmiş olan yeme alışkanlığı balık ve sebze ağırlıklıdır Sebze olarak en çok Dalmaçya lahanası ve roka tüketilir Sebzeler haşlandıktan sonra üzerlerine soğuk zeytinyağı eklenir Genelde kıyı şeridinde ve adalarda yemeklerde zeytinyağı kullanılır
Kara ikliminin hakim olduğu bölge mutfağında ise daha çok sığır, domuz veya çeşitli kümes hayvanları etleri kullanılır Hırvatlar fazla koyun eti yemezler Sadece ilkbaharda adalardan ve kıyı şeridinden gelen kuzu etini tüketirler Ayrıca bu mutfakta inek sütünden yapılan taze peynir çok kullanılır Hırvatlar bu taze tuzsuz peynirle hem tatlı hem de tuzlu yemekler yaparlar
Hırvatlar fazla baharat kullanmaz En çok kullandıkları baharatlar, acı ve tatlı kırmızı biber, karabiber ve kurutulmuş sebze tozlarından yapılan "Vegeta" dedikleri bir tür sebze tozudur Aslında bu bir marka olup, daha sonra sebze tozunun simgesi ve ismi haline gelmiştir Hırvatlar daha çok taze ot ve şimşir kullanırlar Özellikle fırında pişirilen kuzu etlerini şimşirle hazırlarlar
Hırvatların en ünlü ve karasal bölgeye ait olmasına rağmen, Hırvatistan'ın hemen her yerinde hazırlanan yemeklerinden biri " Strukle" (ştrükle) dir Yufka ile yapılıp ocakta veya fırında pişirilen ve bir çeşit sufle olan bu yemeğin tatlısı ve tuzlusu yapılır Tuzlu olarak, etlisi, peynirlisi ve lor peynirlisi gibi çeşitleri vardır Kullanılan malzemeler her yerde aynı olmasına rağmen yapılış tarzı değişir ve yapıldığı bölgeye göre, "Zagorya ştrüklesi", "Mecimurya ştrüklesi" gibi isimler alır Ştrükle genel olarak giriş yemeği veya tatlı olarak yenir ana yemek değildir
Akdeniz Mutfağı'nın karasal mutfak üzerinde büyük etkisi olmuştur Taze deniz balığını Hırvatistan'ın hemen her yerinde bulmak mümkündür Deniz ürünleri Hırvatların vazgeçemediği ürünlerdir
Geleneksel olarak Hırvatlar günde üç öğün yemek yer
|