İki Gelinin Hatıraları-Balzac |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İki Gelinin Hatıraları-BalzacYAZAR: Honore De Balzac ![]() İki güzel dost ve yaşanan iki farklı hayat Bir yanda aşkın parıltıları, bir yanda aile olmanın ağırlığı![]() ![]() Bir yanda "Naz ile işve sazının en pesinden en tizine dek her telinden çalabilen" Louise; diğer tarafta "Fedakarlığın, şefkatin aşktan büyük olduğunu düşünen"Renée "Aşkla evlilikteki bütün vazifeler vazife olmaktan çıkıyor "Aşk haz Aşk, türlü renkleriyle bir ışık tufanı, belki bülbül feryadı, bir Endülüslü Arap![]() ![]() Nikah; tevekkül ve sadakat![]() ![]() Her anı aşkın boyasıyla boyanmış olsa da çocuksuz bir evliliğin eksikleri ![]() ![]() Zaman zaman "Bu büyük bahçe, bu köşk bana ıssız, tenha geliyor Her yer zindan gibi soğuk, karanlık Çocuksuz bir kadın yanlış yaratılmış bir yaratığa benziyor " diyen Loise'in feryatları![]() ![]() Aşkı Loise'in anlattıkları kadarıyla bilen ve ona aile olmanın çok farklı olduğunu anlatmaya çalışan üç çocuk annesi Renée![]() ![]() Her sayfada karşımıza çıkan görkemli tabiat, yüce ruhlar ve o dönemin debdebeli Paris hayatı ve iki arkadaşın bu çerçevede birbirlerine yazdıkları mektuplarda fazilet, mutluluk, aşk, aile, nikah, çocuk, doğum, şefkat, saygı gibi kavramların irdelenmesi ![]() ![]() "Aşk bir kafes olamazsa, sıkılan erkeği tutmak için hiçbir şeyin para etmeyeceğini" bilen iki kadının evliliklerini sıradanlıktan, sevgisizlikten kurtarmak için verdikleri mücadeleler, birbirlerine yazdıkları "püf noktaları"![]() ![]() Kısacası, sanki eserdeki bütün mektupları iki dost birbirine göndermemiş de yazar muhteşem bir dille süsleyerek dünden bugüne göndermiş Değişen hiçbir şey yok: Kadınlar aynı kadınlar, erkekler aynı erkekler![]() ![]()
|
|
|
|
#2 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İki Gelinin Hatıraları-Balzacbu kitabı uzun yıllar önce okumuştum pek fazla hatırlayamayacağım ama yazarın kadınların iç dünyasını net bir şekilde yansıttığını düşündüğümü anımsadım![]()
|
|
|
|
#3 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İki Gelinin Hatıraları-Balzacçok etkilendiğim bölümler vardı üstelik çok küçükken okumuştum, aldatıldığı fikrine kapılın bi dışarda ayaza çıkıp bi içeriye sıcağa girip kendini verem eden kadın kahramanı unutamıyorum ![]() ![]()
|
|
|
|