Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Kitap Dünyası

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
aşıkları, dündar, yüzyılın

Yüzyılın Aşıkları -- Can Dündar....

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Yüzyılın Aşıkları -- Can Dündar....

Yüzyılın Aşıkları -- Can Dündar

Kitabın Adı : Yüzyılın Aşıkları
Yayınevi : İmge Yayınları
Yazarı : Can Dündar
Basım Yeri / Tarihi : Ankara / 2006
Sayfa Sayısı : 280
Tür: Öykü

Kitap Hakkında:
Uygarlık tarihi biraz da aşkların tarihidir
Kadınla erkeğin, sevenle sevilenin, âşıkla maşukun tarihi
Ama insanlık tarihi gibi, aşkların tarihi de dikensiz gül bahçesi değildir
Kahkahalar ve buselerle olduğu kadar, acılar ve gözyaşlarıyla da işlenmiş bir kanaviçedir bu
Yaşandığı döneme ilişkin ipucu verir ve dönüp bakınca insana güzel gelir
Bu kitapta geçtiğimiz asra damgasını vuran aşk hikâyeleri var
Kimi meşhur olmuş, kimi unutulmuş, kimi efsanevi, kimi berduş aşklar bunlar
Mustafa Kemal ve Latife Hanım'dan,
Enver Paşa ve Naciye Sultan'a,
Adnan Menderes ve Ayhan Aydan'dan,
Nâzım'la Piraye'ye,
Bedri Rahmi-Eren Eyüboğlu'dan,
Yüksel Menderes ve İpek Kramer'e,
Yılmaz-Fatoş Güney'den,
Yıldız Kenter ve Şükran Güngör'e,
Melih Kibar ve Çiğdem Talu'dan,
Selahattin Pınar'la Afife Jale'ye

Bir dönem Türkiye'yi sarsan gönül maceraları
Bir başka deyişle 'Yüzyılın Aşkları'

Kitaptan Alıntı :
ATATÜRK'TEN KIRIK BİR AŞK HİKÂYESİ!
Selanik'te öğrenci iken, Nadire diye bir komşu kızı varmış Ciğerlerinden hasta olan bu kız Mustafa'ya pek hayranmış Her geçişinde pencereye koşar, ona bakarken yüzünü al basarmış Bir gün komşu kızı Hatice'ye açılmış: "Mustafa Bey, öteki arkadaşlarına hiç benzemiyor" demiş Bu gizli sevdayı Mustafa'ya hissettirmeye karar vermişler Hatice, Zübeyde hanımların evine girer çıkarmış Bir cuma, ailece oturmaya gitmişler Mustafa evde yokmuş Hatice, üst kattan bir şey getirmesi istendiğinde aklındaki planı uygulamaya koymuş Sofadan geçerken, saksı içindeki kırmızı karanfillerden birini gizlice koparmış Mustafa'nın üst katta soldaki yatak odasına dalmış Karyolasının başucundaki masanın üzerinde açık duran tarih kitabının üzerine karanfili bırakmış Korkudan titreyerek koşar adım aşağı inmiş Çiçeğin Nadire'den geldiğinin anlaşılacağına eminmiş Az sonra Mustafa eve gelmiş Zübeyde Hanım'ın ve Hatice'nin annesinin ellerini öpmüş Hatice'nin de elini sıkmış O dönem Türkler arasında el sıkma âdeti olmadığından Hatice şaşırmış biraz Zaten gizlice bıraktığı çiçekten dolayı pek heyecanlıymış Mustafa bu heyecanı hissetmiş; gözlerini Hatice'nin gözlerine dikmiş Küçük kız ne yapacağını bilememiş Mustafa "Ders çalışmam lazım" deyip yukarı çıkmış Çıkar çıkmaz da tekrar aşağı indiği ayak seslerinden anlaşılmış Kalbinin duracağını hissetmiş Çünkü geldiğinde Mustafa'nın elinde o kırmızı karanfil varmış "Bu çiçeği benim kitabımın arasına kim koydu?" diye bağıracak diye çok korkmuş Hatice "Ben ettim, sen etme" der gibi bakmış ona Mustafa, Hatice'yi müstehzi gözlerle süzdükten sonra dışarı çıkmış Hatice hemen gidip olanları Nadire ablasına anlatmış "Ölüyordum korkudan Bir daha beni böyle işlere sokmayın" diye yalvarmış Nadire, çiçeğinin adresine ulaşmasının keyfiyle beklemeye başlamış Aradan epey bir zaman geçmiş Bir gün Hatice, Zübeyde Teyze'sinin kendisini oğlu Mustafa'ya istediğini öğrenmiş Ama Hatice'nin annesi, Mustafa asker olup uzaklara gidecek diye bu izdivaca yanaşmamış Konu kapanmış Mustafa, Harbiye'de okumak için İstanbul'a gitmiş Lakin annesine gönderdiği her mektubun altına "Hemşiremiz Hatice Hanım'a da mahsus selamlar ederim" cümlesini eklemeyi hiç ihmal etmemiş Harbiye'den erkânıharp yüzbaşısı olarak çıktığında Hatice'yi yeniden istetmiş Bu kez Hatice'nin ailesi razı olmak üzereyken sarayda çalışan bir ahbapları onları uyarmış:
"Ben, onun hakkında saraya gelen jurnalleri okudum İstikbali çok karanlık Aman uzak durun" demiş Hatice'nin annesi, kızını alelacele bir başkasıyla evlendirmiş Yıllar geçmiş Mustafa Kemal, "Atatürk" olmuş Evlenip çoluk çocuğa karışan Hatice, yaşadıklarını 1920'lerde bir kış günü, Kocaeli'nde Maarif Müdürü olan apartman komşusu Münir Hayri Bey'e anlatmış Münir Hayri, daha sonra sinema tahsili için yurtdışına gitmiş Döndüğünde Atatürk kendisinden hayatını perdeye yansıtacak bir senaryo yazmasını istemiş Senaryonun esaslarını da bizzat dikte ettirmiş "Filme başka neler koymalıyız?" diye sorduğunda Münir Hayri, biraz da çekinerek, "Her filmde kadın ve aşk unsuru aranır, bilmem nasıl emredersiniz" demiş ve yıllar önce Hatice'den dinlediği hikâyeyi Atatürk'e nakletmiş Hatırlamış Atatürk; gülmüş: "Ben, Hatice'nin o karanfili kendi hesabına koyduğunu sanmıştım" demiş Ve devam etmiş: "Hatice zekâsı, güzelliği ve terbiyesiyle örnek bir kadındı Her vakit hayatımın en değerli hatıraları arasında kalacaktır"
Sonra Nadire'yi de hatırlamış: "O kızcağızı da bir kâtiple evlendirdiler Sonra öldü"
Hazin değil mi?
Devamı var:
Birkaç gün düşündükten sonra Münir Hayri'yi yeniden çağırmış Atatürk: "Tamam" demiş; "Bizim çocukluk hikâyesini filme koyalım Yalnız Hatice’nin ismini koymayalım Bu, çok masum ve hiç de ******** olmayan bir hikâyedir, ama belki Hatice'nin torunları filan istemezler" Münir Hayri'nin senaryosu "Ben Bir İnkılâp Çocuğuyum" adını taşıyordu; Atatürk rahatsızlandığı için çekilemedi
Hatice mi?
Son sürprizimiz de bu:
Hatice Hanım milletvekili seçildi ve Meclis'e girdi
Torunları hayatta mıdır acaba?

Yazar Hakkında :
Can Dündar (1961 - )
16 Haziran 1961 yılında Ankara’da doğdu 1982 yılında AÜSBF Basın Yayın Yüksek Okulu’ndan mezun oldu 1979’den itibaren sırasıyla Yankı, Hürriyet, Nokta, Haftaya Bakış, Söz ve Tempo’da çalıştı 1986’da İngiltere’de “London School of Journalism”i bitirdi ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde Siyaset Bilimi dalında yüksek lisansını 1988’de, aynı bölümünde doktorasını
1996‘da tamamladı Televizyona 1988’de TRT’de başladı 1989’da “32Gün”de çalışmaya başladı Mehmet Ali Birand ve Bülent Çaplı ile birlikte 1991’de “Demirkırat”ı, 1994’de “12 Mart”ı yaptı 1992’de “Cumhuriyet’in Kraliçeleri” ni, 1993’de “Sarı Zeybek”i hazırladı 1993–94 yıllarında Birand’la birlikte “Çapraz Ateş”i yaptılar 1994–95 yıllarında “Gölgedekiler” belgesel dizisini hazırladı 1996-97’de hazırladığı 10 bölümlük “Aynalar” belgeseli Show Tv’de yayınlandı Yine Show Tv’de 2 yıl süre ile “40 Dakika” haber programını hazırlayıp sundu 1998’de “Yükselen Bir Deniz”i hazırladı 1999’da “İsmet Paşa” belgeselini Bülent Çaplı ile birlikte hazırladı "Zaten Tiyatro Dediğin Nedir Ki?" isimli Devlet Tiyatroları belgeselini 1999’da hazırladı Köy Enstitüleri için hazırladığı belgesel 2000 yılında ATV'de yayınlandı 2000 yılında NTV'ye 10 bölümlük “4Nesil” ve “İş Bankası” belgesellerini, 2001’de CNN Türk’e “Halef” belgeselini hazırladı 2002 Ocak ayında hazırladığı Nazım Hikmet belgeseli CNN Türk kanalında yayınlandı 2002’de 3 bölümlük Fenerbahçe’nin tarihinin anlatıldığı “Bahçedeki Fener” belgeselini hazırladı 2003 yılında “Bir Yaşam İksiri” belgeselini ve “O Gün” belgesel dizisini, 2004’te “Yüzyılın Aşkları” ve “Karaoğlan”ı hazırladı 2005 yılında "Yetiştik Çünkü Biz!" Mülkiye Belgeseli'ni hazırladı 2006 Şubat'ında Adnan Menderes-Ayhan Aydan aşkını anlatan "Tatarım" belgeselini yaptı Köşe yazarlığı 1994'te Aktüel'de başladı Aynı yıl günlük köşe yazıları yazmaya başladığı Yeni Yüzyıl gazetesinde 5 yıl çalıştı 1999 Ocak'ından 2000 Aralık sonuna kadar Sabah gazetesinde köşe yazarlığı yaptı 2001 Ocak ayından beri Milliyet Gazatesinde köşe yazılarına devam etmekte 1994–2005 yılları arasında Aktüel dergisinde köşe yazıları yazdı Basılı Kitapları; “Demirkırat” , “12 Mart”, “Sarı Zeybek”, “Gölgedekiler”, “Hayata ve Siyasete Dair”, “Yağmurdan Sonra”, “Ergenekon” , “Yarim Haziran”, “Benim Gençliğim”, “Köy Enstitüleri”, “Yaveri Atatürk’ü Anlatıyor”, “Nereye?”, “Uzaklar”, “Yükselen Bir Deniz”, “Savaşta Ne Yaptın Baba?”, “Büyülü Fener”, “Bir Yaşam İksiri”, “Atatürk Aramızda”, “Sedat Alp”, "Kırmızı Bisiklet", “Yıldızlar”, “Duvar”, “Nazım”, “İlk Durak-İETT”, "Özel Arşivinden Belgeler ve Anılarıyla Vehbi Koç", "Yüzyılın Aşkları"
alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com