Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Kitap Dünyası

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hüznün, muzaffer, sarıkamış, tarihi, taşyürek

Sarıkamış Bir Hüznün Tarihi - Muzaffer Taşyürek..

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Sarıkamış Bir Hüznün Tarihi - Muzaffer Taşyürek..

Sarıkamış Bir Hüznün Tarihi - Muzaffer Taşyürek

Yazar: Muzaffer Taşyürek
Yitik Hazine Yayınları
Yayın Yılı:2006

KİTAP HAKKINDA :

Türkiye'de ilk defa yayınlanan fotoğraflarla

Bir cihan devleti, Balkanlardan Kafkaslara, arkasında büyük bir çığlık ve yankı bırakarak göçüp gidiyordu Bu yıkılışı durdurmak için yapılan her çaba çöküşü hızlandırmaktan başka bir işe yaramıyordu

Cesaretlerini cehaletlerinden alan birkaç kişi, gencecik askerleri Allahüekber Dağları'na sürmüştü; - 25 derece soğuk, bir buçuk metre kar, olabildiğine engebeli bir arazi hiç dikkate alınmadan

Kar, şehitlere hem kefen hem kabir olmuştu Dördüncü cemre; havaya, suya, toprağa değil, asker yolu bekleyenlerin yüreğine düşüyordu; yakan, kavuran bütün sıcaklığıyla

Bu kitap, donduran dramın her yönünü ortaya koymak düşüncesiyle arşiv belgeleri, hatıralar ve kaynaklar taranarak hazırlandı Sarıkamış kahramanlarının bir kere olsun yâd edilmesi ve bu acıların bir daha hiç yaşanmaması için

Kitabın yazarı Tarihçi Muzaffer TAŞYÜREK kitabın hikâyesini şöyle anlatıyor:

“Allahuekber Dağı zirvesindeki şehitlik anıtında şöyle yazar: ‘Allahüekber Dağlarında; Birinci Dünya Harbi’nde, 1914 senesi aralık ayında yapılan meydan muharebesinde vatanları uğruna ölen aziz Türk şehitlerinin yüksek hatıraları için…’ bu ifade beni her vakit çok etkilemiştir Türk gençliğinin bu acılardan ders alması gerektiğini düşünerek ve piyasada yeterli sayıda kitap olmadığı için bu kitabı kaleme almaya karar verdim İstedim ki kefenleri kar kabirleri kar olan kahramanlar biraz daha tanınsın

302 sayfalık kitapta Sarıkamış Harekâtı’nın sadece askerî ve siyasi yönü üzerinde durulmayıp insani taraflarına da yer verilmiş Harekâta bizzat katılan Osmanlı ve Rus subaylarının hatıralarından alıntılar yapılarak eser sıkıcı tarih kitaplarından sıyrılıp roman tadında bir araştırma kitabına dönüşmüş Genelkurmay arşiv belgeleri taranarak cephe içinde yapılan yazışmalara ağırlık verilmiş Bu yazışmalarda çaresizliği, her şeye rağmen yaşatılmaya çalışılan umudu, imkânsızlıklar içinde yapılan mücadeleleri görmek mümkün
alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com