07-15-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Salmonella Nedir?
Çiğ, az pişmiş ya da pastörize olmayan gıda ürünleri bazı çevrelerde kabul görebilir Ancak bu seçim sizi farkında olmadan gıdadan kaynaklanan birçok hastalığa yatkın duruma getirebilir Gıdadan kaynaklanan hastalıkların en yaygın görülenlerinden biri Salmonella'dır Son birkaç yılda yeni enfeksiyonların sıklığının azalmış olmasına karşın, özellikle belirli antibiyotiklere karşı direnç gelişen suşların neden olduğu ve birbirinden ayrı olarak ortaya çıkan yeni salgınlar bildirilmiştir
JAMA'da Washington ve California'da bu tür üç salgın bildirilmiştir Salmonella çoğunlukla az pişmiş ya da çiğ yumurta, tavuk, et ve pastörize olmayan yiyecekler yoluyla bulaşır Korunmak için en iyi yol, bu tür gıda ürünlerini az pişmiş ya da çiğ yememek, mutfak tezgahını, yiyeceği hazırladığınız kapları ve ellerinizi iyice yıkamaktır (Bu sayfadaki güvenlik önlemlerine bakınız)
SALMONELLA NEDİR?
Salmonella, insanlarda ishalli hastalığa neden olan bir bakteri grubudur Genellikle, hayvan dışkısı bulaşmış yiyecekler yoluyla yayılır Salmonella'nın birçok farklı tipi vardır S typhimurium ve S enteridis ABD'de en sık rastlanan tipleridir
POTANSİYEL SALMONELLA KAYNAKLARI:
- Çiğ ya da az pişmiş et, tavuk, yumurta ya da pastörize olmayan süt (pastörize olmayan sütten üretilen ürünler)
- Birçok hayvan kökenli çiğ yiyeceklerde bulunabilir, ancak yiyecekleri pişirmek çoğunlukla Salmonella'yı öldürür
- Gıda ürünleri yıkanmamış mutfak malzemeleri ya da bazı ev hayvanlarının dışkılarıyla temastan sonra ellerin yıkanmaması sonucu da enfekte olabilir
- Yakın zamanlarda Gıda ve İlaç İdaresi, yaşlıların ve bağışıklık sistemi zayıflamış olanların alfaalfa filizi yememesini önerdi

|
|
|