Akci?er Kanserine Beslenmenin Etkisi |
07-14-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Akci?er Kanserine Beslenmenin EtkisiA vitaminin akci?er kanseri geli?imini önleyici etkisi oldu?u dü?ünülmektedir Bu vitamini bol miktarda alanlarda akci?er kanseri geli?me riskinin %50 azaldy?y bildirilmektedir Sigara içen insanlarda A vitamini düzeyi azalmaktadyr, onun için sigara içenlerin daha fazla Avitamini almalary gerekmektedir C vitamininin de olumlu etkisi oldu?u dü?ünülmektedir E vitaminiyle ilgili yeterli çaly?ma yoktur Kanserin olu?umunda beslenme aly?kanlyklarynyn etkisinin % 30 ile 70 arasynda de?i?mekte oldu?u bilinmektedir Beslenmeye ba?ly hangi aly?kanlyklaryn kanserin olu?umunda destekledi?ini bilirsek ve besin seçimlerimizi bu do?rultuda yaparsak kanser riskini önleyebiliriz Y?te dikkat edilmesi gereken noktalar: Diyetle alynan posa miktarynyn yetersiz olmasy kolon kanseri ba?ta olmak üzere pek çok kanser türünün olu?umunda önemli bir etkendir Bu sebeple diyet posasynyn kayna?y olan sebze ve meyvelerin, kuru baklagillerin, kepekli tahyl ürünlerinin bol miktarda tüketilmesi önemlidir Günlük beslenmemizde diyetimizle aldy?ymyz katky maddelerinin miktarlary ve türleri kanserin olu?umunda önemli bir etkendir Etlerin korunmasynda kullanylan nitrit ve nitrat tuzlary, do?al veya sentetik antioksidantlar, renk vericiler, zayyflama ve diabet diyetlerinde kullanylan yapay tatlandyrycylar, dikkatli kullanylmasy gereken katky maddeleridir Özellikle bulgur, mysyr, yer fysty?y ve di?er ya?ly tohumlarda üreyen küfler ve onlaryn toksinleri kansere neden olabilmektedir Bu besinlerin üretiminde neme ve sycakly?a dikkat edilmelidir Tahyllaryn yykanmasy, havalandyrylmasy, güne?letilmesi bir dereceye kadar toksini azaltmaktadyr Kyzartma, kavurma, tütsüleme gibi bazy pi?irme yöntemleri kanser olu?umuna neden olabilmektedir Özellikle protein içeri?i yüksek besinlerin kyzartylmasy veya tütsülenmesi kanserin öncüsü olan kimyasal bile?iklerin olu?umuna neden olur Bu sebeple yiyeceklerimizi hazyrlarken en sa?lykly pi?irme yöntemleri olan ha?lama, fyrynda pi?irme veya yzgara tercih edilmelidir Tüm bu bilgiler y?y?ynda kanser riskini azaltmak için beslenmemizde dikkat etmemiz gereken noktalary ?u ?ekilde özetleyebiliriz: * Ydeal vücut a?yrly?ynyzy koruyunuz * Diyetinizle aldy?ynyz hayvansal kaynakly ya?y ve proteini azaltynyzEt yemeklerini * hazyrlarken ya?syz sy?yr,dana ve kuzu etini tercih edin ve görünür ya?y temizleyin; tavuk ve hindiyi derisiz tüketin; az ya?ly et ürünlerini kullanyn; balyk ve kabuklu deniz ürünlerini daha syk tüketiniz * Yiyeceklerinizi hazyrlarken kyzartma, kavurma veya tütsüleme yerine yzgara,fyrynda pi?irme veya ha?lama gibi yöntemleri kullanynyz * Günde 5 porsiyon taze sebze ve meyve tüketinizAntioksidan vitamin ve minerallerin kayna?y olan yspanak, karnabahar, lahana, brocolli, brüksel lahanasy, havuç, domates, kyrmyzy-ye?il biber ve turunçgilleri bol miktarda tüketiniz * Kuru baklagilleri ve ya?ly tohumlary daha syk tüketiniz * Yemekleriniz hazyrlarken sarymsak, so?an, arpacyk so?any,nane,maydanoz gibi besinleri eklemeyi ihmal etmeyin Kanser olu?umunu destekleyen besinler * ?i?manlyk ve yüksek kalorili diyet * Küflü besinler * Çoklu doymamy? syvy ya?lar ( ayçiçek, mysyrözü, soya, pamuk ya?lary vb) * Y?lem görmü?, dumanlanmy? etler * Nitrit katylmy? besinler (sosis, salam) * Kavrulmu?, yanmy? besinler (etler) * Sirke, tur?u, soya sosu gibi fermente besinler * Salamura ve tuzlanmy? besinler * A?yr metaller (kur?un, cyva vb) * Beyaz un ve rafine ?eker Hastalyklar ve tedaviler sitesinin akci?er kanseri ve beslenme sayfasyndan alynmy?tyr |
|