07-14-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Dünyadaki En Sa?lykly Yki Mutfak
Bütün dünyada en çok ya?ayan insanlaryn Girit Adasy'nda, Kafkaslar'da,Tibet'te ve Japonya'da bulundu?unu, ülke olarak da insanlaryn en çok ya?ama ?ansynyn oldu?u yerler Japonya ve özellikle Okinawa Adasy ?imdi de en çok ya?atan iki mutfa?y ve özellikleri irdeleyelim
Akdeniz Mutfa?y
Avrupa'da yapylan bir ara?tyrmada, beslenmeyle kalp hastalyklarynyn ili?kisi incelendi Güney Fransa, Yspanya, Ytalya ve Yunanistan'da kalp ölümlerinin Orta ve Kuzey Avrupa'ya göre yüzde 75 daha az oldu?u tespit edildi Bunun sebebi olarak da, beslenme tarzy gösteriyor Bu çaly?madan sonra Akdeniz mutfa?y mercek altyna alyndy ve örnek bir beslenme tarzy olarak kitaplara geçti
Sofra çok önemli
Ynsanlar saatlerce oturarak, sohbet ederek, acele etmeden, ne?e içinde yemek yiyor Zaman çok, kimsenin acelesi yok Di?er Avrupa ülkelerinde bu mümkün de?il
Öncelikle balyk, daha sonra et
Akdeniz sahillerinde balyk ve deniz ürünleri et ve tavuktan daha çok tüketiliyor Et ve tavuk porsiyonlary küçük Et olarak en çok tercih edilen kuzu
Zeytinya?y ba? tacy
Zeytinya?y en çok tüketilen ya? Salatalara yalnyz zeytinya?y konuluyor Zeytinya?ly sebzeler çok çe?itli ve lezzetli Zeytinya?ynyn bile?iminin ço?unlu?u tekli doymamy? ya? asitlerinden olu?uyor Yçinde sadece yüzde 12 doymu? ya? asitleri ve yüzde 10 çoklu doymu? ya? asitleri var Doymamy? ya? asitlerinin faydaly kolesterolü (HDL) yükseltti?i, zararly kolesterolü (LDL) dü?ürdü?üne inanylyyor Zeytinya?y ço?unlukla çi?den kullanylyyor
Salata, sebze, meyve cenneti
Salatasyz sofra yok Sebzelerin çe?idi çok Yenen sebze ve meyve miktary Orta ve Kuzey Avrupa ortalamasynyn dört misli Söylentiye göre Giritli'nin geçti?i yerde ot kalmazmy? Salata ve zeytinya?ly sebze her sofranyn demirba?y gibi Her yemekten sonra meyve yeniyor Baklagiller çok tüketiliyor
Ekmek ve hamur i?leri sofradan eksik edilmiyor
Buna kar?ylyk ya?ly yemek ve hayvansal gydalardan uzak duruluyor Kremaly ve kaymakly yiyecekler yok denecek kadar az tüketiliyor
Yçkisi yalnyzca ?arap
?arap dy?ynda pek içki içilmiyor Uzun süre devam eden yemeklerde ?arap çok yava? içiliyor Kyrmyzy ?arabyn içindeki bazy maddelerin (bioflavonoid) kalp sa?ly?yny korudu?unu dü?ünülüyor Bu korumanyn mekanizmasy da ?u ?ekilde açyklanyyor:
1 Pyhtyla?ma ?arabyn içindeki maddeler vasytasyyla azaltylarak kanyn aky?kanly?y azaltylyyor
2 ?arap iyi huylu kolesterolün (HDL) yükselmesini sa?lyyor; iyi kolesterol, kötü kolesterolün kandaki miktaryny dü?ürüyor
3 ?arabyn içindeki bioflavonoidler kolesterolün okside olmasyny önlüyor Kötü kolesterol okside olmadykça, damarlaryn çeperine çökmüyor
Mekanizma ne olursa olsun Akdeniz mutfa?ynyn insanlaryn ömrünü uzatty?y ispatlanmy? bir gerçek
Okinawa (Japon) Mutfa?y
"Her yemek ilaçtyr" felsefesiyle hazyrlanan yeme?e çok önem veriliyor Sa?lykly yemek hazyrlama aly?kanly?y geleneksel olarak nesilden nesile geçiyor
Soya fasulyesi ve pirinç sofranyn müdavimi!
Soya fasülyesi filizi, süt ve yo?urt çok tüketiliyor Soya ya?y en çok tüketilen ya? Pirinç sofradan hiç eksik edilmiyor
Balyk, sebze, deniz yosunu ve otlarla zengin bir sofra
Akdenizliler gibi balyk, sebze, salata, baharat ve özellikle deniz yosunlary sofradan eksik olmuyor
Dü?ük kalorili beslenme
Anavatanlary Japonya'ya göre Okinawa Ada halky yüzde 30 daha az kalori alyyor ve daha çok ya?yyor
YKY MUTFA?IN PÜF NOKTALARI
Yki mutfa?yn ortak noktalary
Bu iki mutfak ilk baky?ta birbirine benzemese de pek çok ortak noktalary var
1 Yeme?in hazyrlanmasyna ve yenmesine çok özen gösterilmesi Do?al yiyeceklerin tercih edilmesi
2 Birinde zeytinya?y, di?erinde soya ya?ynyn tüketilmesi sa?lykly etkileri açysyndan benzerlik gösteriyor Her iki ya? da bitkisel, syvy ve doymamy? ya? asitlerinden olu?uyor
3 Her iki mutfakta da ana hayvansal protein kayna?y balyk
4 Her iki mutfakta da bol salata, sebze, otlar ve meyve var
|
|
|