Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
anlamanın, bozuk, gydayy, noktaları, püf

Bozuk Gydayy Anlamanyn Püf Noktalary

Eski 07-14-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bozuk Gydayy Anlamanyn Püf Noktalary



Ciddi sa?lyk sorunlaryna yol açan gydalaryn, dy? görünü?leri bozulmu?luklary hakkynda ipucu veriyor

Uluda? Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Daly Ö?retim Üyesi Prof Dr Mustafa Tayar, bozulmu? ya da mikrop bula?an gydalaryn zehirlenmelere, hatta ciddi sa?lyk sorunlaryna yol açabilece?ini söyledi

Tarymsal Kalkynma Vakfy ve Konya Büyük?ehir Belediyesince yürütülen 57 bin 630 avro bütçeli AB destekli Gyda Tüketicisini Koruma ve Bilinçlendirme Projesine bilimsel destek verdiklerini hatyrlatan Prof Dr Tayar, gydalarda bozulma ?ekilleri bilinirse güvenli gyda tüketiminin sa?lanabilece?ini ifade etti

Bazy gydalardaki bozulmanyn dy? görünü?ü ve tadyyla anla?ylabilece?ini kaydeden Tayar, ?unlary söyledi:

“Bozulmu? balyk kötü koku, küflü tat, koku ve renk de?i?ikli?i ile tespit edilebilir Tur?u gibi fermente gydalardaki acy tat, renkte kararmalar ve kötü koku, çi? sütteki ahyr kokusu, balyk, sabun, acy, ek?i, yanyk ve malt tatlary, mavi-sary, kyrmyzy renk olu?umu, sünme ve köpürme bozulma oldu?unu gösterir Bozulmu? ekmekte sünme ve küflenme, etlerde dy? yüzeyinde yapy?kanlyk, renginde bozulmalar, ek?ime ve koku?ma görülür Kabuklu deniz hayvanlarynda bozulma kötü koku ve ek?ime, konserve gydalarda kapaklaryn ?i?mesi, ek?i ve acy tatlar, asidik ve kötü kokular, renkte kararmalarla anla?ylabilir

Meyvelerdeki bozulmanyn çe?itli renkte çürümelerden rahatlykla tespit edilebilece?ini ifade eden Tayar, peynirde acy tat, gaz olu?umu nedeniyle delikli yapy, çe?itli renk olu?umlarynyn ürünün bozulmu? oldu?unu gösterdi?ini bildirdi

Reçel ve marmelattaki ek?ime ve köpürme, sucukta yapy?kan tabaka olu?umu, koku?ma, ek?ime ve ye?il renk olu?umunun bozulmayy i?aret edece?ini belirten Tayar, “Taze sebzedeki yapy?kanlyk, çürümeler ve ek?ime, tereya?yndaki acyla?ma, ek?ime, çe?itli tat bozukluklary, kötü koku, siyahla?ma, mavi-siyah lekeler, pembe-kyrmyzy, mavi ve ye?il renkler bozulma oldu?unu gösterir” dedi

Prof Dr Tayar, yo?urtta görülen ek?ime ve köpürmenin bozulmayy gösterece?ini vurgulayarak, yumurtadaki bozulmanyn akynyn ye?ilimsi olmasy, sarysynda siyah çürüklük, kyrmyzymsy, pembe renkli çürümeler, küflü ve kötü kokuyla anla?ylabilece?ini bildirdi



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.