Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
katkı, maddeleri, yiyeceklerdeki, zehirli

Yiyeceklerdeki Zehirli Katky Maddeleri

Eski 07-14-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yiyeceklerdeki Zehirli Katky Maddeleri



Yiyeceklerdeki Zehirli Katky Maddeleri

Yiyeceklerin bile?iminde do?al olarak bulunmayan bazy maddeler yiyeceklere amaçly olarak katylabilir Bunlaryn katylmasy ülke sa?lyk yetkililerinin iznine tabidir Bunlara besin katky maddeleri denir ve yiyecekteki besin ö?elerinin kaybyny önlemek, dayanyklyly?yny ve kalitesini artyrmak, albeni sa?layarak görünümünü çekici hale getirmek, çe?ni ve tat vermek, besin de?erini yükseltmek vb amaçlarla katylabilir Gydalara katylan sülfitler ve tartarazin gibi renk maddeleri çok yüksek oranda alerji tepkisine neden olabilmektedir


Ancak bunlaryn a?yry ve denetimsiz kullanylmalary zehirleyici etki yaparak zarar verir Katylan boyalaryn ve çe?ni maddelerinin bazylary zamanla tehlikeli hale gelebilirler En iyisi bu gibi katky maddelerinin katyldy?y yiyecekleri mümkün oldu?unca tüketmemek, son kullanma tarihi geçmi? besinleri satyn almamaktyr Üzerinde Sa?lyk Bakanly?ynca izin verildi?i yazylmayan hiç bir katky maddesi kullanylmamalydyr Etiketleri dikkatle okunmaly, ku?kulanylan durumlarda sa?lyk yetkililerine dany?ylmalydyr


Toprak, su ve havadaki bazy zehirleyici etkenler yiyecekleri kirletebilir Hayvanlarda kullanylan bazy ilaçlar hayvanyn sütüne geçer Yedikleri yiyeceklerdeki zehirli maddeler etine ve insanlarca tüketilen bölümlerine kary?abilir Böcek ve kemiricilerin yok edilmesi amacyyla kullanylan kimyasal maddelerin (ha?erekyrycylar) besinlerimize kary?masy zehirleyici etki yapar Bunlaryn çok küçük miktarda alynmalary aldatycy olmamalydyr Çünkü bu gibi maddelerin bir bölümü ya? dokusu, karaci?er vb gibi dokularda birikerek zamanla zehirleyici düzeye çykabilirler Sözgelimi DDT besinlerle az miktarda alynsa bile insan vücudunda özellikle ya? dokusunda birikir ve bu birikim zamanla öldürücü boyutlara ula?abilir


Ha?erekyrycylar, kadmiyum, kur?un, cyva gibi maddeler yüksek oranda süte geçebilmektedir Anne sütüyle bebe?e ula?abilme olasyly?y, ayny kirlili?i hem anne hem de bebek sa?ly?y açysyndan önemli duruma getirir Bebe?in karaci?eri, böbrekleri zehirli kimyasal maddelere kar?y daha duyarlydyr Bu durumda bir tehlike synyry belirlenerek bunun a?ylmamasynyn sa?lyk garantisi sa?lady?yny dü?ünmek çok zordur Tek bir besin maddesinin çok tüketilmesiyle bunlar çok yüksek miktarda alynmy? olacaktyr Bazy maddeler ise ya? dokusunda birikir Böylece ya?da çözünmekte olan kimyasal maddelerin kalycyly?y dolayysyyla yaratabilece?i etki daha yüksek olmaktadyr


Y?lenmi? yiyeceklerin içinde dü?ük düzeyde de olsa ha?erekyrycy kalyntylaryna rastlanabilmesi, meyve ve sebze denetiminin önemini artyrmaktadyr Özellikle bebek ve çocuk yiyeceklerinde bu denetimin çok büyük önemi vardyr



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.