Safra Syvysynyn Görevleri |
07-14-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Safra Syvysynyn GörevleriSafra syvysy, her kilogram vücut a?yrly?yna on alty mililitre (cm3) dü?er Safra syvysynyn % 97 kadary sudur Geriye kalanyny ise, direkt bilirübin, biliverdin, safra tuzlary, safra asitleri, lipitler (fosfolipit, kolosteral, trigliserit), elektrolitler, bâzy enzimler ve karaci?erin zehirini giderdi?i bâzy maddeler te?kil eder Safra syvysy; A safrasy, B safrasy ve C safrasy olmak üzere üçe ayrylyr A safrasy, Tubaj syrasynda sonda, onikiparmak barsa?yna varynca gelen ilk safradyr Altyn sarysy renkli, berrak ve a?ikâr olkalen reaksiyonlu olan bu safra, ana safra kanaly (koledok) içinde birikmi? olan safradyr 4-5 cm3 kadardyr B safrasy, safra kesesi içinde biriken daha lüzüci (suyu az) koyu renkte olup 30-40 cm3 kadardyr C safrasy, Tubaj syrasynda en son gelen ve A safrasyndan daha açyk renkli olan safra olup, karaci?er içi küçük safra yollaryndan gelen en son, tâze îmâl edilmi? safradyr Dakikada 2 cm3 olarak akmaya devam eder Safranyn, sindirimdeki rolü büyüktür Besinlerle alynan ya?lar, ince barsa?a geldiklerinde küçük ya? damlacyklary hâlindedirler Ya? sindiriminde rol oynayan lipaz enzimi, bu durumdaki ya?lary etkileyemez Safra syvysy içinde bulunan safra tuzlary, ya? damlacyklary üzerine yapy?makta, bunlary ince parçacyklar hâline (emülsiyon) getirmekte ve böylece ya?laryn sindirilip, emilmesini sa?lamaktadyr Bu emilim esnâsynda ya?da eriyen A, D, E ve K vitaminleri de emilmektedir Safra tuzlarynyn % 90 kadary, barsaklardan geçerken, incebarsa?yn alt yarysynda emilmekte ve karaci?ere getirilerek, tekrar sindirmde kullanylmaktadyr |
|