|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
gelen, iyi, nedenleri, uykusuzluğa, uykusuzluk, yiyecekler |
![]() |
Uykusuzluk Nedenleri Ve Uykusuzluğa İyi Gelen Yiyecekler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Uykusuzluk Nedenleri Ve Uykusuzluğa İyi Gelen YiyeceklerUykuya dalma, uykuyu sürdürme ve sonlandırmaya ilişkin sorunlar, dinlendirici olmayan uyku, insomnia (uykusuzluk) karşılığı kabul edilmektedir ![]() hatta düşünsel işlevlerde bozulma tabloya eşlik edebilmektedir ![]() Çoğu kişi yaşamlarının bir aşamasında uykusuzluktan muzdarip olur ![]() ![]() ![]() ![]() Uykusuzluk kişinin sadece uyuduğu süreyle ilgili değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Depresyon, yaşam değişiklikleri, yaşam olayları, stres etkenleri gibi birçok neden uykusuzluğu alevlendirebilir ![]() Uykusuzluk genel olarak birincil ve ikincil olarak ikiye ayrılabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Uykusuzluk birincil olsa bile kişide huzursuzluğa, gerginliğe, depresyona, performansta azalmaya, günlük yaşantıda istenmeyen kazalara ve yorgunluğa yol açabilir ![]() Birincil uykusuzlukta kişide uyuyamayacağına ilişkin olumsuz şartlanmalar ve bilişsel çarpıtmalar vardır ![]() ![]() ![]() Uykusuzluk kadınlarda daha yaygındır ![]() ![]() Uykusuzluk tanısı kolay olan bir uyku bozukluğudur ![]() ![]() ![]() Uykusuzluğun tedavisinde çok sayıda yaklaşım vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Özellikle uzun süreli uykusuzluk tedavisi için davranışsal ve bilişsel yaklaşımlar oldukça faydalıdır ![]() ![]() ![]() Nedenleri Kafein, alkol ya da uyuşturucu : Kahve, çay veya kola içtiniz ya da çikolata yediniz; muhtemelen de çok fazla ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tıbbi sorun : Kronik ağrınız var, özellikle de ileri yaştaysanız ve eklem hastalığına yakalanmışsanız ![]() Anjin (göğüs ağrısı) veya bir kalp hastalığı nedeniyle nefes alma zorluğunuz var ![]() ![]() ![]() ![]() Uyku Bozukluğu Belirtileri Aşağıda yer alan durumlar var olan bir uyku bozukluğunun belirtisi olabilir ![]() ![]() Uykuda nefesimin durduğunu söylüyorlar ![]() Yüksek tansiyon hastalığım var ![]() Geceleri çok fazla terliyorum ![]() Geceleri kalbimde çarpıntı ve kalp atımlarında düzensizlik hissediyorum ![]() Sabahları baş ağrım oluyor ![]() Geceleri nefes alamayarak aniden uyanıyorum ![]() Kilo veremiyorum ![]() Güniçi uykululuğum oluyor ve dikkatimi toplamakta güçlük çekiyorum ![]() Çoğunlukla uyandığımda boğaz kuruluğum oluyor ![]() Uykuya dalmakta güçlük çekiyorum ![]() Geceleri düşüncelerim çoğunlukla uykuya dalmama engel oluyor ![]() Haftanın birkaç günü uyku ile ilgili sorun yaşıyorum ![]() Uyanıyorum ve tekrar uyumakta sorun yaşıyorum ![]() Sabahları istediğim zamandan daha erken uyanıyorum ![]() Uykuya dalmam çok uzun zaman alıyor ![]() Çoğunlukla kendimi üzgün ve kederli hissediyorum ![]() Okulda ve ya işte konsantre olmakta güçlük çekiyorum ![]() Araç kullanırken uyukladığım oluyor ![]() Toplantı ve ya sinema gibi sosyal ortamlarda uyukluyorum ![]() Çalışırken uykululuk nedeniyle zorluk çekiyorum ![]() Uyur uyumaz ve şekerlemelerde hemen rüya görüyorum ![]() Sabahları ağzımda acı tat ile uyanıyorum ![]() Geceleri öksürük ve ya nefes darlığı ile uyanıyorum ![]() Çoğunlukla boğaz ağrım oluyor ![]() Geceleri boğulur tarzda nefes açlığı ile uyanıyorum ![]() İstirahat halindeyken bacaklarımda kasılma hissediyorum ![]() Geceleri hareketli uyumam oluyor ![]() Uykuda tekme attığımı söylüyorlar ![]() Uykuya dalarken bacaklarımda ağrı ve karıncalanma hissediyorum ![]() Geceleri bacak ağrım ve ya kramplarım oluyor ![]() Geceleri bazen ayakları hareketsiz tutmakta güçlük çekiyorum, bacaklarımı hareket ettirdiğim zaman rahatlıyorum ![]() Birden fazla yastıkla yatmak zorunda kalıyorum ![]() Uykuda daha sonra hatırlamadığım konuşmalarım oluyormuş ![]() Uyurken yataktan kalkıp dolaştığım oluyormuş ![]() Dişlerimi gıcırdattığım oluyormuş ![]() Uyurken yataktan düştüğüm oluyor ![]() Uyurken eşime ya da oda arkadaşıma saldırdığım oluyor ![]() Geceleri çok geç yatıyor; gündüzleri de çok geç kalkabiliyorum ![]() Akşam üstü uykum geliyor ve gece yarısı uyanıp bir daha uyuyamıyorum ![]() Uykusuz kaldığımda vücut ağrılarım oluyor ![]() Uykuya tam dalarken ya da uykudan uyanırken halüsinasyonlar oluyor ![]() Uyandığımda yataktan kalkmadan bilincim açık olduğu halde kısa süreli konuşamama ya da kımıldayamama durumu oluyor ![]() Sık karabasanlar oluyor ![]() Duygusal bir olayla karşılaştığımda kaslarımda ani olarak güçsüzlük oluveriyor ![]() Uyandığımda bazen şaşkınlık yaşıyorum ![]() Gündüzleri uyanık kalmakta zorlanıyorum ![]() Uzun süreli uçak yolculuklarından çok fazla etkileniyorum ve kendime gelmem çok zaman alıyor ![]() Gece sık sık kabus görüyorum ![]() Rüyalarımdan dolayı gündüzleri huzursuz oluyorum ![]() Gece beklenmedik şekilde korku ya da panikle uyandığım oluyor ![]() Uykudan bağ ağrısıyla uyandığım oluyor ![]() Uykusuzluk nedeniyle gündüzleri çok gergin oluyorum ![]() ÇOCUK VE BEBEKLERDE UYKUSUZLUK Uyku çocuk sağlığı ve gelişimi için oldukça önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() Yeni doğan bebeklerde uyku süresi 16 saatten fazladır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Uyku başlangıcı ya da tek başına uyuma Bir erişkin için gece uyandıktan sonra tekrar uyumak genellikle bir sorun oluşturmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Uykusuzluğunza çare olacak sizi mışıl mışıl uyutacak 10 yiyecek ![]() ![]() ![]() 1) Kıvırcık salata: Akşamları kıvırcık salata yemek daha iyi uyumanıza yardım eder ![]() ![]() 2) Çay: Yatmadan 1 fincan çay rahatlatıcı olabilir ![]() ![]() 3) Yeşil sebzeler: Magnezyum, kasları ve sinirleri gevşetir ![]() ![]() 4) Kereviz: Kereviz saplarını isterseniz çiğ, isterseniz ince ince doğrayıp çorbalara veya salatalara ilave edin ![]() 5) Kavun: Endişe ve uykusuzluğa karşı birebirdir ![]() 6) Yulaf unu: Sadece kahvaltıda değil, akşam yemeğinde de tüketin ![]() ![]() 7) Muz ve ceviz: Yatmadan önce bir avuç ceviz ya da 1 tane muz yiyin ![]() ![]() ![]() ![]() 8) Bal: Balın içindeki oreksin isimli doğal içerik beynin kendini kapatıp dinlenmesine yardımcı olur ![]() 9) Soya fasulyesi, bezelye: Niasin bakımından zengin olan yiyecekler mutluluk hormonu olan serotonin sentezi içerir ![]() ![]() 10) Balık: Somon, alabalık uskumru, sardalye gibi yağlı balıklar, iyi uykuya yardımcıdır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|