![]() |
Salgın Hastalıklardan Korunmanın Yolları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Salgın Hastalıklardan Korunmanın YollarıSalgın Hastalıklardan Korunmanın Yolları Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr ![]() ![]() Hakko yaptığı yazılı açıklamada, yazın çocuklarda ve yetişkinlerde en sık görülen sorunların başında ishalin geldiğine dikkati çekerek, ishal, kusma ve bazen de yüksek ateşle ortaya çıkan ve ağız yoluyla bulaşan bazı mikropların gastroenterit denilen hastalıklara neden olduğunu belirtti ![]() Yaz aylarında mikropların daha hızlı çoğaldığını ve birçok tehlikeli hastalığa yol açtığını hatırlatan Hakko, "Hastalık risklerini en aza indirmek için doğru beslenmek, genel temizlik kurallarına uymak ve sineklerden korunmak gerekiyor ![]() ![]() İshal, tifo, dizanteri ve kolera gibi hastalıklara yol açan mikroplardan korunmak için alınabilecek önlemlere dikkati çeken Hakko şunları kaydetti: "Kabuğu soyulabilen gıdaların kabuklarını soyarak soyulmayanların ise iyice yıkanarak yenmesi gerekmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Elde hazırlanan ve iç sıcaklıkları zararlı mikropların ölmesini sağlayacak kadar yükselmeyen ızgara köfteden, havasız ortamda mikropların toksin üretme riski olması nedeniyle bütün olarak çevrilmiş tavuktan, vakumlu paketi açılıp kısa sürede tüketilmeyen sosis ve salamdan uzak durulmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() TENCEREDE PİŞEN ET YEMEKLERİ DAHA GÜVENİLİR En güvenilir yiyeceğin yoğurt olduğunun altını çizen Hakko, ızgaraya kıyasla tencerede pişen et yemekleri ile sebze yemeklerinin ve sarma gibi zeytinyağlı yemeklerin yaz aylarında daha güvenilir olduğunu kaydetti ![]() İshal ve kusmanın sıvı ve elektrolit kaybına sebep olduğunu dile getiren Hakko, şu ifadelere yer verdi: "Ev koşullarında kusma ve mide bulantısı nedeniyle kaybedilen sıvı ve elektrolitler ağızdan yerine konamıyorsa veya ateş yükselmişse, hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|