![]() |
Misyon |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Misyon1 ![]() 1 ![]() ![]() Vizyon somut bir gelecek görüntüsüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1 ![]() ![]() Bir örgütün misyonu, onu benzerlerinden ayıran ve kendine özgü amacı şeklinde ifade edilebilir ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() 2 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() İşletmeyi onu oluşturan öğeleri, bu öğelerin çeşitli tezhürlerini ve sebeplerini inceleyen, bunları temel amaç ve alanları açısından irdeleyen düşünce ve değerler demektir ![]() ![]() ![]() ![]() Temel inançlar ve değerler: Bir örgüt için hayatta ve işte neyin önemli olduğu, nasıl yönetilmesi gerektiği, toplum içindeki yeri, dünyanın nasıl işlediği ve neyin iyi neyin kötü olduğu gibi ahlaki kuralları içerir ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() Örgüt vizyonun en önemli öğesi ise imajdır ![]() ![]() ![]() Genel amaçlar; Temel inanç ve değerlerin dışa yansıyan şeklidir ![]() Açık ve ne tanımlama: Misyon ve diğer amaçların gerçekleştirilmesi halinde ne olacağının edebi bir ifadesidir ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() Pazarın sahip olduğu teknolojik, demografik yasal ve sosyo-kültürel eğilimlerin verilemesine incelemesini ve yorumlanmasını gerektirir ![]() 2 ![]() ![]() ![]() Yönetim etkinliği Strateji Örgüt yapısı Yönetim etkinliği Merkez otorite 2 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() Teknolojik, ekonomik ve siyasi değişimler Küreselleşme ve yeni yönelimler Günün koşulları ve uzun vade de artan rekabet ortamı Hayal etme, analiz etme ve kuvvetli sezgiler Vizyon savaşçıları ve liderler Değişim ve dönüşümü etkileyen faktörler 2 ![]() ![]() ![]() Özerk ve girişimcilik, müşteriye yakın olmak, Pazar odaklığı, kalitede öncü olmak ![]() 3 ![]() 3-1 ![]() 3 ![]() ![]() ![]() Ürünün ve pazarın hayat seyrini teknolojik durumunu, yönetim ilkelerini, kişisel ilkeler ve liderlik gibi örgütün karakterini belirleyen değerlerden meydana gelir ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() ![]() Bir kuruluşun belli başlı ve sürekli ilkelerini oluşturur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() ![]() Şirketin varlık nedenini ortaya koyar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() On-otuz yıllık bir hedef, cesur bir hedef ve bu hedefe ulaşmanın neye benzeyeceğine dair canlı bir tanımlamadır ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() Hedef kitle ve piyasa coğrafik alanda değerlendirme, büyüme, karlılık ve süreklilik konusundaki düşünceleri, işletmenin genel felsefesi ve iş yapma felsefesi, genel olarak vermek istediği imaj, işletmenin kendisinin nasıl gördüğü kullanılacak temel teknolojiler, hangi müşteri kitlesi ve pazara hizmet sunulacağı ![]() İşletmelerin bu hususları içeren bir açıklama yapmaları ayrıca bunu yazılı hale getirerek, başta kendi personeli olmak üzere tüm ilgililere dağıtmalarına gerek vardır ![]() Misyon açıklaması işletmelerin toplumdaki imajını belirlemektedir ![]() Varlık nedenini yazılı hale getirerek açıklayan bir işletmenin tüm personeli neyi neden yaptıklarını daha iyi anlamakta, insiyatif kullanabilmekte ve kendi kişisel yeteneklerini işletmeye nasıl katkıda bulunabileceğine daha iyi karar verebilmektedir ![]() Misyon açıklandığı ve özellikle üst kademe yönetim tarafından benimsendiği durumlarda işletmelerin gereksiz büyümeleri ve ilgisiz sektörlere girmeleri önlenmektedir ![]() Misyon açıklamaları motivasyon ve ekip çalışmasına ortam hazırlar ![]() Bir misyonun en önemli fonksiyonu işletmedeki tüm çalışanlara ortak bir istikamet vermesidir ![]() ![]() ![]() İnsanların insan olarak önemli olma inancı, en iyi olma inancı, işin en iyi şekilde yapılabilmesi için ayrıntılarında önemli olduğu inancı ![]() 3 ![]() ![]() İnsanların eyleme geçirmeye teşvik etmelidir, şirketin değerlerini, işgörenlere hissettirebilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() Misyon örgüte özgüdür ve özeldir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4 ![]() 4 ![]() ![]() Mevcut durum analizi, vizyon genel durumunun saptanması, temel öğelerin belirlenmesi, uygulama ![]() 4 ![]() ![]() ![]() Organizasyondaki uyumsuzlukları gidermek, mevcut ve gelecekteki pazarlara uygun şekilde girebilmek, organizasyonda birbirinden farklı faaliyetleri, işlevleri ve projeleri uyumlaştırabilmek, işgörenleri bütünsel bir uyum içinde çalıştırabilmek, sinerjik etki yaratmak için vizyon oluşturulur ![]() Önceden belirlenmiş bir vizyonun, organizasyonla paylaşılması; şirketin üst düzey yöneticisinin liderlik yeteneğine bağlıdır ![]() Sorulara ve eleştirilere karşı açık olmak Vizyonun ancak işgörenlerle sağlanabileceği hisettirilmeli ![]() Vizyonun işbirliği ile gerçekleştiği göz önünde tutulmalı ![]() Vizyonun çalışanlarla birlikte gerçekleştirilmesi, çok sağlıklı bir iletişim ortamının bulundurulması gerekir ![]() Herkesin görüşüne eşit olarak değer verilmesi ![]() Birbirini tamamlayan görüşlere prim verilmelidir ![]() Amacın gerçek bir vizyon ortaya çıkarmak olduğu unutulmamalı ve ona göre çalışmalı9-10 4 ![]() ![]() Bireyselcilikle geçmiş, yönetim ve organizasyondaki üst düzey çalışanlarının tercihi, Pazar ortamı, organizasyonun kaynakları ve bunlarla uyum, organizasyon misyonunu, belirleyici nitelikte ve yeterlilikte olunması ![]() 4 ![]() ![]() ![]() Yetki göçerimini sağlayarak güven ve açıklık ilkesine önem kazandırmak, insanı bir bütün olarak algılayıp yetenekleri dahilinde yönlendirmek ![]() 4 ![]() ![]() Sanayi alanında ilk 500 firma sıralamasında yer alan bir işletmenin gelecek 5 yıl içinde ilk on arasında olmayı istemesi ![]() Bölgesel bir şirketin global bir yapıya kavuşarak dünya pazarında bilinen ve rekabet edilen bir duruma gelmesi ![]() 4 ![]() ![]() Avis’in “Şoförsüz araç kiralama” işinde en yüksek kar marjıyla en hızlı büyüyen şirket olmak istemesi ![]() 5 ![]() Türkiye’nin vizyon ve misyonuyla gelişmiş ülkeler arasında kabul olabilmesinin yolu teknoloji üretmek ve kullanmaktan, bundan dolayı da eğitim sisteminde, üniversitelerin işleyişinde, devlet yönetiminde bazı temel düzenlemeleri geç olmadan gerçekleştirmesiyle mümkündür ![]() Bu düzenlemeler bize dünya pazarının yolunu beraberinde iyi tanıtımı, kaliteyi, müşteri odaklılığını ve sonuç olarak da stratejimizin kabul olabilirliğini getirir ![]() VİZYON VE MİSYON ÖRNEKLERİ *Marmara Üniversitesi Mahalli İdareler Programının Misyonu Sürekli değişen ve gelişen bir öğrenme çevresi içinde öğrencilerin tek tek kendi potansiyellerine ulaşmalarını sağlayarak ve toplumsal birikim ve değerlerimiz ile dünyadaki gelişmeleri göz önüne alarak toplumumuzun yerel yönetim düşüncesi ve uygulamaları ile ilgili sorunlarını çözecek uzmanlar yetiştirmektir ![]() *Seranit Seramik Sanayi A ![]() Seranitin Misyonu, sürekli geliştirilen ve rakip mamüllerden farklılaştırılan üstün kaliteli granitler vasıtasıyla, mimar ve müteahhitlerin teknik ve estetik sorunlarını çözmektir ![]() *Superonline ‘nin Vizyonu Türkiye’yi internet çağına taşımak ![]() Misyonu: Gelişmekte olan sektörde Pazar lideri olmak ![]() *Koç Grubunun Vizyonu Bireylerin ve organizasyonun etkinliğini artırmak amacıyla, liderlik yönetim ve kuruluşların iş perf ![]() ![]() Misyonu: Türk iş hayatının uluslararası seviyede rekabet edilebilirliğini ve sürekli gelişimini sağlamak amacıyla liderlik, yönetim ve kuruluşlarının iş performansını etkileyen uzmanlık alanlarında inceleme, Danışmanlık, Eğitim, Araştırma hizmeti vererek iş yönetiminde mükemmelliği birlikte yakalamak, Türkiye’nin bilgi dağarcığına katkıda bulunmak topluma yarar sağlamak ve Türkiye’nin bulunduğu bölgede etkili olmak ![]() *CPG (Communication Performer Group) Vizyonu: Değer katan bütünleşik ürünler ve hizmetler sağlayarak Türkiye’nin bilişim ve iletişimini kurumsal pazarının lider şirketi olmaktır ![]() Misyonu: Veri ve ses iletişim sistemlerinin kalitesini ve devamlılığını sağlayacak bütünleşik ürünler ve hizmetler sunarak müşterilerimizin başarısına katkıda bulunmaktır ![]() *Çamtaş’ın Misyonu Piyasanın vasıflı çelik ihtiyacını karşılamak 2002 yılı vizyonu: Otomotiv ve imalat sanayilerinde yurt içinde ve dışında vasıflı çelik sektörünün tercih edilen firması olmak ![]() *Armain Technology Consulting Vizyonu: Öncelikte ülkemizde ve sonra tüm dünyada teknolojiye yön veren bir kurum yapısına kavuşarak bilgi, birikim ve gelişme azmimizi tüm dünya insanlarının faydası için kullanmak ![]() Misyonu: Mevcut işimizi en ileri teknolojik yöntemlerle geliştirip dijital dünyaya taşıyan çözüm ![]() Müşterilerimizin; en gelişmiş, en güvenilir, en yüksek performanslı hizmeti, en yüksek kalite standartlarını vermek ![]() Çalışanlara; en iyi eğitim koşullarını, en yüksek sosyal imkanları ve en eğlenceli çalışma ortamını sağlamak ![]() Topluma ve Doğaya; en yüksek saygıyı göstermek ![]() 6 ![]() 1- Vizyonun dönüm noktası nedir ve bunun getirileri nelerdir? Vizyonun dönüm noktası her şeyden kaçmak değil bunun yerine ne istiyoruz sorusunun cevabını verebilmektir ![]() ![]() 2- Türkiye’nin vizyon ve misyonuyla gelişmiş ülkeler arasında kabul olabilmesinin yolu nedir? Teknoloji üretmek ve kullanmaktan, eğitim sisteminde ve üniversitelerin işleyişinde, en önemlisi de devlet yönetimde bazı temel düzenlemeleri geç olmadan gerçekleştirmesiyle mümkündür ![]() 3-Örgüt misyonu oluştururken hangi, ne tip sorular bize yol göstermelidir? İşletme herkese gurur verecek hangi işi yapmaktadır? Faaliyete geçildikten sonra on-yirmi yıllık süreç içinde üyelere en büyük doyumu sağlayacak değer nedir? |
![]() |
![]() |
|