07-14-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kavun Sinirleri Yatıştırıyor
Kavun sinirleri yatıştırıyor
Yaz meyvelerinden kavun, kansızlığı giderme ve idrar söktürme yanında, sinirleri yatıştırmada da etkili
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof Dr Mevlüt Mülâyim, kavunun ülkemizde yetişen son derece yararlı bir yaz meyvesi olduğunu söylüyor Sıcaklarda bolca tüketilen ve sindirimi kolay olan kavunun kanı temizlediğini belirten Prof Mülayim, kavunun yararları hakkında şu tespitlerde bulunuyor:
"Antioksidan, yani vücudu temizleyici etkiye sahip olan kavun, böbrekleri rahatlatan kum ve taş dökmeye de yardımcıdır Kavun, yüksek miktarda su ve düşük miktarda kalori içeriyor İçindeki B vitamini, krom ve iyot sinirleri teskin eder Cildin taze ve pembe kalmasını sağlayan kavunun orta boyu, günlük C vitamini ihtiyacını karşılamak için yeterlidir Özellikle karbonhidrat bakımından zengin olan kavunun, yeteri kadar B ve C vitamini içermesi nedeniyle her gün tüketilmesi yararlıdır "
Karpuz: Karpuzun içerdiği licopen maddesinin, kansere karşı koruyucu özelliği olduğu bilinen A ve E vitaminlerinden daha etkili olduğu belirlenmiştir
Peygamberimizin (a s m ) bir hadisinde karpuz hakkında şöyle söylediği rivayet edilmiştir: “Karpuzdan faydalanınız ve ona ta’zim ediniz Çünkü onun suyu cennetten, tadı da cennet tadındandır  Karpuz cennet meyvelerindendir ”
Bol su içeriğiyle diyetimize uygun olan karpuzun yemekten önce yenmesi vurgulanıyor Zaten uzmanlar, meyveleri açken tüketmek gerektiğini belirtiyorlar
İbrahim Hakkı Hazretleri de Marifetname’sinde karpuz hakkında şunları söylüyor: “Mübarek karpuz, her yemekte olan lezzeti toplamıştır Onun eti, çekirdeği ve kabuğu bütün uzuv ve kuvvetlere faydalıdır O, yemek, içmek ve reyhandır Karın ve mesaneyi temizler Bel suyuna bereket verir Kokusu güzel olup, baş ağrısını yatıştırır Deriyi temizler ve süsler Göze hiddet, yemeğe iştah ve lezzet verir Susuzluğu giderir Bağırsak kurtlarını öldürür Bedene faydalıdır…”
|
|
|