Karpuz |
07-14-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
KarpuzKarpuz Binbir Derde Deva Anavatanı Afrika`nın tropikal bölgeleri olan ve buradan önce Akdeniz ülkelerine ve daha sonra tüm dünyaya yayılan karpuz, lezzetinin yanısıra çok sayıda faydası ile de dikkat çekiyor Yaz diyetlerinin de en önemli besinini oluşturan karpuz, içerdiği `likopen` maddesiyle kalbi enfarktüs tehlikesine karşı da koruyor Karpuzun, kabuğu, çekirdeklerinin biçimi, rengi ve ağırlığına göre dünyada 500`e yakın çeşidi bulunuyor Ülkemizde Mayıs ve Eylül ayları arasında bol miktarda bulunan karpuz, lezzeti, serinletici özelliği nedeniyle en çok tüketilen yaz meyvelerinin başında yer alıyor Karpuzu özellikle fazla tok değilken tüketmek gerekiyor Protein, yağ, karbonhidrat, demir, selüloz, kalsiyum, fosfor, A vitamini, C vitamini ve potasyum içeren karpuzda, antioksidan özelliğiyle çeşitli kanser türlerine karşı etkili olan beta karoten de bulunuyor Karpuz, içerdiği yüksek potasyum ile kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı oluyor İyi bir lif kaynağı olduğu için bağırsak hareketlerini düzenleyen ve bağırsak kanserini önlemede de rol oynayan karpuzun faydalarını uzmanlar şu şekilde özetliyor: "Böbrekleri çalıştıran ve idrar söktüren karpuz, böbreklerdeki üre ve ürat tuzlarını temizlemesi nedeniyle kum ve taştan şikayeti olanlara öneriliyor B ve C vitamini de içeren karpuz, az miktarda da olsa barındırdığı `likopen` maddesi kalbi enfarktüs tehlikesine karşı koruyor Karpuzun mümkün olduğunca kırmızı bölümün altındaki beyazımsı kısmı tüketmek gerekiyor Çekirdekleri de içinde bulunan `cucurbocitrin` adlı madde ile kan basıncını düşürmede ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmede etkili oluyor Karpuz, yağ ve kolesterol içermediğinden ve kalorisi düşük olduğundan yaz aylarında yapılan diyetlerde tercih ediliyor Su, madensel tuzlar ve antioksidanlar açısından zengin olan karpuzun, vücudu temizleyici özelliği de bulunuyor" |
|