|
|
Konu Araçları |
civanperçemi, civanperçeminin, faydaları, yararları |
Civanperçemi - Civanperçemi Faydaları - Civanperçeminin Yararları |
07-14-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Civanperçemi - Civanperçemi Faydaları - Civanperçeminin YararlarıCİVANPERÇEMİ NE İŞE YARAR Mide rahatsızlıklarına, hazımsızlığa, soğuk algınlığına, öksürüğe iyi gelir Basur memelerine haşlanıp suyu kaşık kaşık içilirse faydası görülür Bayanların sancılı ve depresif gecen regl dönemlerinde,regl gecikmelerine, menopoz öncesi ve sonrası çekilen rahatsızlıklarda çok etkilidir Sinirleri kuvvetlendirir Boğmaca, kızamık, çocukların kemik rahatsızlıklarında çok faydalıdır Ateşi düşürür, iştahı açar |
Civanperçemi - Civanperçemi Faydaları - Civanperçeminin Yararları |
07-14-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Civanperçemi - Civanperçemi Faydaları - Civanperçeminin YararlarıCivan Perçemi Nasıl Kullanılır? Reçete Bir aromatik çaya : 1 çay kaşığı kurutulmuş otu 1 fincan kaynamış suya ekleyin, tadını tatlılaştırmak için 10 dakika demlemeye bırakın Yatma vaktinde alınız Kandil çiçeği, bindir yaprak otu adlarıyla da tanınan civanperçemi bitkisi, özellikle kadınlar için vazgeçilmez bir yardımcıdır Hem bitki uzmanı hem de bir rahip olan Kneipp yazılarında civanperçemi için söyle der; "arada sırada da olsa, hanımlar ona el atsalardı pek çok hastalığı çekmemiş olurlardı" Bu bitki, bayanların sancılı ve depresif gecen regl dönemlerinde, menopoz öncesi ve sonrası çekilen rahatsızlıklarda çok etkilidir Ayni zamanda kadınların üreme organları için de pek çok faydası vardır Rahim kanseri, çeşitli rahim rahatsızlıkları, yumurtalık iltihaplarında içilen civanperçemi çayları çok yararlıdır Miyomlar ve beyaz akıntılar için, yarım banyolar tavsiye edilebilir Yarım banyo için; 100 gr civanperçeminin yaprak ve çiçekleri tam olarak geceden soğuk suyun içine konur Ertesi gün kaynama derecesine kadar ısıtılıp, banyo suyuna ilave edilerek kullanılır Yalnız banyo sırasında böbrek bölgesi suyun dışında kalmalıdır 15 k suda kalınır banyo sonrası kurulanmadan havluya sarınarak bir saat kadar dinlenilir Çay; Bir dolu tatlı kasığı civanperçemi ¼ litre kaynar suya ilave edilerek 3 k demlenir, sonra süzülerek, sıcak olarak yudum yudum içilir Oldukça acı olan bu çayı içerken, şeker, tatlandırıcı gibi ilaveler yapmamak gerekir Bitki çaylarına eklenen bu ilaveler, bitkilerin içindeki kimyasal maddelerle reaksiyon verebilirler Maksimum fayda sağlamak için bunlara dikkat etmek gerekir Bizim bayanlara tavsiyemiz, hiç olmazsa yılda iki kez birer haftalık kür olarak bu bitkiyi tüketmeleridir Eski şifa kitaplarında civanperçemi “tüm hastalıkların çaresi” olarak anılır Kanı temizleme özelliğine sahip olan bu bitki, ayrıca Hepatit-B, mide, hazımsızlık, romatizma, karaciğer rahatsızlıkları, bağırsak iltihapları ve hareketlerini düzenlemede çok faydalıdır Civanperçemi, dolaşım sistemi rahatsızlıklarında ve damar spazmlarını hafifletmek için de tavsiye edilir Bitkinin kullanılan kısmı, yapraklı ve çiçekli dallarıdır Dallar ve çiçekler henüz tamamen açılmadan toplanır ve gölgede kurutulur Bitkinin bu kısımları uçucu yağ, sabit yağ ve acı glikozit maddelerini ihtiva ederler Kuvvet verici, uyarıcı, idrar ve gaz söktürücüdür İçersindeki Sincolden dolayı antiseptik, balgam söktürücü ve midevidir Yara iyi edici bir özelliği vardır Basurda sulu hulasası fitil halinde verilir Hayatımızdan ayrı düşünemeyeceğimiz bir şifalı bitkidir Türkiye'de 40 kadar civanperçemi türü bulunmakta ve bunların birçoğu kullanılmaktadır Türlerine göre 5-100 cm yükseklikte, yapraklar yünlü gibi tüylü ve parçalı, çiçekleri ; beyaz, fildişi beyazı, soluk sarı veya altın sarısı rengindedir Çok yıllık ve otsu bir bitkidir Mavimtrak renkli bir uçucu yağ taşır Bu uçucu yağda azulen, limonen, sineol, borneol, pinenler, seskiterenler vardır Bitki çayırlarda, dar tarla yollarında, yol kıyılarında ve tahıl tarlalarının kenarlarında kümeler halinde yetişir Güneşli havalarda çevresine aromalı keskin bir koku yayar Aslında çiçekleri, güneşin en etkili olduğu saatlerde toplamak gerekir, çünkü o sıralarda eterli yağları ve şifalı gücü doruk noktasında olur (Prof DrTurhan Baytop) |
|