Oruç Tutan Anne Adayları Nelere Dikkat Etmeli, Hangi Gıdaları Almalı ? |
07-14-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Oruç Tutan Anne Adayları Nelere Dikkat Etmeli, Hangi Gıdaları Almalı ?Oruç Tutan Anne Adayları Nelere Dikkat Etmeli, Hangi Gıdaları Almalı ? • Oruç tutan anneler yeterli sıvı almalıdırlar Ortalama 2 litre sıvı alınması gerekir Bu sıvının tamamına yakını mutlaka su olmalı ve buna ilaveten soda alınarak kaybolan elektrolitler yerine konulabilir Kafeinden uzak durulmalıdır • Yemeklerdeki yağ miktarı düşük olmalıdır Kızartmalardan uzak durmak gerekir Özellikle taze sebze ve meyvelerin tüketilmesine önem verilmelidir • Günlük kalori ihtiyacı mutlaka alınmalı ve gün içinde alınması gereken kalori ihtiyacı iftar ve sahur arasında dağıtılmalıdır • Ramazan süresince mutlaka istirahata önem verilmeli, aşırı egzersizden kaçınılmalıdırÖzellikle son aylarda eğer bebek hareketlerinde azalma olursa mutlaka kadın doğum uzmanı bilgilendirilmeli ve gerekirse bebeğin sağlığı kontrol edilmelidir • Son aylarda oruç tutan anne adaylarının hamilelik kontrolleri daha sık aralıklarda yapılmalıdır Anne adaylarının özellikle alması gereken gıdalar: Demir Özellikle C vitamini içeren gıdalarla alınırsa emilimi artar Demirden zengin gıdalar • Karaciğer, kırmızı et ve hindi eti • Kuru baklagiller, lifli yeşil sebzeler, kuru üzüm, erik ve kayısı • Fındık ve badem Folik asitden zengin besinler Ispanak, pancar, şalgam, böbrek ve karaciğer, kırmızı et, beyaz unlu ürünler ve yumurta Kalsiyum Kalsiyumdan zengin besinler – süt, yoğurt, peynir, balık ve kemikleri, brokoli, baklagiller, tahin, badem ve tahıllar Ramazan ayında oruç tutmak isteyen anne adaylarının hamileliklerini takip eden doktorları ile bu durumu görüşmeli ve mutlaka fikirlerini almaları gerekir Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op Dr Hüseyin Mutlu |
|