![]() |
Türkiye'nin Yetiştirdiği İnsan Tipi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türkiye'nin Yetiştirdiği İnsan TipiTürkiye'nin Yetiştirdiği İnsan Tipi Ulusların en büyük zenginlik kaynağı sahip oldukları insan gücü kaynağıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir yıl sonrasıysa düşündüğün, tohum ek; Ağaç dik, on yıl sonrasıysa tasarladığın; Ama düşünüyorsan yüz yıl ötesini, halkı eğit o zaman; Bir kez tohum ekersen, bir kez ürün alırsın; Bir kez ağaç dikersen, on kez ürün alırsın; Yüz kez olur bu ürün, eğitirsen milleti; Birine bir balık verirsen, doyar bir defalık; Balık tutmayı öğret, doysun ömür boyunca ![]() Kuan Tzu Eğitim İnsanın ekmek-su gibi yaşamsal bir ihtiyacıdır eğitim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eğitim çok boyutlu olduğundan eğitimin tanımı farklı açılardan yapılmaktadır ![]() Eğitim: - Bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla kasıtlı olarak istendik değişme meydana getirme sürecidir ![]() - İnsanları belirli amaçlara göre yetiştirme süreci; geniş anlamıyla toplumda var olan kültürü bireye aktarmada benimsetme sürecinin bir parçasıdır ![]() - Önceden belirlenmiş esaslara göre insanların davranışlarında belli gelişmeler sağlamaya yarayan planlı etkiler dizisidir ![]() - Bireyde davranış değiştirme sürecidir ![]() - Bireyin sosyal ve fiziksel çevresinde gerçekleşen olay ve olgulara anlamlı, sistematik ve eleştirel yaklaşmasını sağlayan bir süreçtir ![]() - Kişinin özgürleşmesine ve tüm yeteneklerini geliştirmesine yardım eden bir etkinliktir ![]() Bu tanımlara göre eğitimin öğeleri; 1) Toplumda var olan kültürü aktarmada ![]() 2) Bireyde yeni bir davranış meydana getirmesi, varolanı da değiştirmesidir ![]() Eğitim aynı zamanda birçok işlevi de yerine getirmektedir ![]() 1) Bireyin içinde yaşadığı toplumun bir üyesi olmasını sağlamaktadır ![]() 2) Ekonomik ve toplumsal kalkınmanın temeli olan nitelikli insan gücü ihtiyacını yetiştiren itici güçtür ![]() 3) Bireyin yetenekleri ve kabiliyetleri ölçüsünde kendini yetişmesini sağlayarak nihai amaç olan bireyin kendini gerçekleştirmesinde etkili bir araçtır ![]() 4) Ortak değerleri, inançları, kültürü, siyasi rejimi benimseyen vatandaşlar yetiştirerek toplumun devamlılığını sağlamada vazgeçilmez bir araçtır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yaygın eğitim; genel ve mesleki teknik yaygın eğitim olmak üzere iki temel bölümden oluşmaktadır ![]() ![]() ![]() Bireyin davranışlarından pek çoğu öğrenme ürünüdür ![]() 1) Bireyin sonradan kazanmış olması, 2) En azından belli bir kararlılıkla göstermeye başlaması gerekmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eğitim günümüzde hızla gelişmekte olan bir teknolojidir ![]() ![]() ![]() ![]() 1) Eğitim faaliyetleri iyi planlamazsa, 2) Bireyler çevrelerinde rasgele bir eğitime tabi tutuluyorlarsa, 3) Çevrelerinde eğitim açısından iyi örnekler azsa veya yoksa 4) Bireylere verilen eğitim hedef, program, araç-gereç, yöntem bakımından bilimsel değilse; amaçlara ulaşamamaktan daha kötüsü istenmeyen tipte insanlar toplumda boy gösterebilecektir ![]() I- Türkiye'nin Yetiştirdiği İnsan Tipi Milli Eğitim Temel Kanununda, Türk milli eğitiminin uzak hedefi, bu eğitim sisteminin bir ürünü olarak yetişmesi istenen "ideal insanın" nitelikleri olarak değil de, Türk toplumuna kazandırılması istenen nitelikler sayılarak belirtilmiştir (Özçelik, 1989) ![]() ![]() Bir yandan Türk vatandaşlarının ve Türk toplumunun refah ve mutluluğunu artırmak, öte yandan milli birlik ve bütünlük içinde iktisadi, sosyal ve kültürel kalkınmayı desteklemek ve hızlandırmak ve nihayet Türk Milletini çağdaş uygarlığın yapıcı, yaratıcı ve seçkin bir ortağı yapmaktır ![]() Türk toplumunun uzak hedefte ifadesini bulan niteliklere sahip bir toplum haline getirebilmek için, bu toplumu oluşturması istenen "ideal insan" ın nitelikleri Milli Eğitim Temel Kanunun 2 ![]() Genel Amaçlar Madde 2: Türk milli eğitiminin genel amacı, Türk milletinin bütün fertlerini, 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() Bu insan tipini yetiştirecek Türk Milli Eğitim sisteminin kademelerinin ve okullarının amaçları Milli Eğitim Temel Kanununun 3 ![]() Özel Amaçlar Madde 3: Türk eğitim ve öğretim sistemi, bu genel amaçları gerçekleştirecek şekilde düzenlenir ve çeşitli derecede ve türdeki eğitim kurumlarının özel amaçları, genel amaçlara ve aşağıda sıralanan temel ilkelere uygun olarak tespit edilir ![]() Türk eğitim sisteminin yetiştirmek istediği insan profilinin özellikleri şunlardır: 1) İyi yurttaş ve insan 2) Atatürk ilkelerine, inkılâplarına ve milliyetçiliğine bağlı insan 3) Milli kültür değerlerini benimsemiş, kültürel kimlik sahibi insan 4) Meslek sahibi insan 5) Yapıcı, yaratıcı ve verimli insan Günümüzün değişen ve gelişen şartlarına cevap verebilecek nitelikte midir acaba bu insan tipi ![]() ![]() ![]() 1) Ekonomik çevreyi anlama yetersizliği 2) İş yapma ve iş bitirme yetersizliği 3) Kar etme kavramı yetersizliği ![]() Beş istekte şunlardır: 1) İletişim yeteneğinin geliştirilmesi 2) Ekip halinde çalışma yeteneğinin geliştirilmesi 3) Karşılaşılan sorunları çözme yeteneğinin geliştirilmesi 4) Öğrenmeyi öğrenme yeteneğinin geliştirilmesi 5) Yabancı dil ![]() Bu özellikler kuşkusuz Türkiye için de önem taşımaktadır ![]() II- Tartışma: Yetiştirilmesi Önerilen İnsan Tipi Alvin Toffler'e göre 21 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üçüncü dalga ekonomide de en önemli alt yapı elektronik alt yapı ve bilgisayarlaşma olacaktır ![]() ![]() 1) Doğal (güneş rüzgâr) ve nükleer enerji kullanımının artması ![]() 2) Aklı geliştirici makinelerin, yaygın kullanım alanı bulmaları ![]() 3) Elektronik araçlarla bireysel iletişimin sınırsız genişlemesi ![]() 4) İnsanın, üretimde birincil kaynak olarak sermayeden daha öncelikli algılanması ![]() 5) Doğrudan çıkarları korumaya yönelik küçük örgütlenmelerin yaygınlaşması ![]() 6) Bireyin merkezi konumda olduğu değişik aile tiplerinin ortaya çıkması ![]() 7) Sosyal değerlerde özün çeşitlilik, eşitlik, bireycilik öğelerinden oluşması ![]() 8) Eğitimin sürekliliği ve bireyselleşmesi ![]() 9) Yerel yönetimlerin, birincil yönetim birim ve katılımcı demokrasinin temel normu olma rolünü üstlenmeleri 10) Kadına özgü değerlerin ön plana çıkması ![]() 11) Bağımsız bireylerden oluşan âdemi merkeziyetçi toplum yönetimi ![]() 12) İnsanın yetenek ve gelişiminin sürekli artması ![]() ![]() ![]() Eğitim sistemine yön veren yetiştirilmek istenen insan tipidir ![]() ![]() 2 ![]() Öğretmen içinde bulunduğu eğitim sisteminin kendine verdiği görevleri yerine getirirken onun gerektirdiği rolleri de yerine getirir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öğretmenin Değişen Rolü: Öğrenmeyi Öğretmek İnsanlık tarihi kadar eski olan öğretmenlik mesleğinin önemi, günümüze kadar tüm toplumlar tarafından kabul edile gelmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Öğretmenin yetiştirilmesini ve rollerini yeniden tanımlama gereğini doğuran dünya ve Türkiye şartları nedir? diye baktığımızda karşımıza şu tablo çıkmaktadır ![]() - İletişim teknolojisinin hızlı gelişimi sonucunda dünyamız küçülmüştür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Ülkemize baktığımızda Atatürk'ün başlattığı "çağdaş uygarlık seviyesinin de üstüne" çıkma hedefinin gerçekleşmek için 1980'lerden itibaren ekonomide dış pazarlara yönelindiğini görmekteyiz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tüm bu gelişmeler karşısında öğretmenin "öğrenmeyi öğreten" yönünün ağır basması gerekmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk'ün hedef gösterdiği "çağdaş uygarlık seviyesinin de üstüne çıkma" da öğretmenin üstlenmesi gereken görev Türk toplumunu "bilgi toplumu" haline getirecek "öğrenmeyi öğrenmiş" iyi insan ve yurttaş yetiştirmektir ![]() ![]() ![]() Yeni yetişecek öğretmenler "öğrenmeyi öğretme" felsefesiyle hazırlanmış eğitim programlarıyla yetiştirilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() Bizim eğitim sistemimizde öğrencilerin değişik seçenekler arasından en iyiyi, en doğruyu, en güzeli araştırıp bulması için zihinsel bir çabada bulunmasına gerek yoktur ![]() ![]() Tüm dükkânlar, birisi düdük çalmışçasına nasıl kapanırsa bir anda, okullarda da bir düdük sesinde hazır olacak askerler olarak yetiştiriliriz ![]() Doğrular-yanlışlar, sevaplar-günahlar öğretilir aile boyu yaşam süresince ![]() Nedir doğru? Nedir yanlış? Nedir ak? Nedir kara? Yöntem gösterip seçmesini, kendi çabalarıyla bulmasını öğretmeyiz insanlarımıza ta başından itibaren ![]() O'nun için en iyisini biz biliriz, biz O'nu O'ndan çok severiz çünkü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunlar, bunlar var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Herkese kendi doğrusunu bulmasının yolu ve yöntemleri öğretilmelidir ![]() ![]() Bizde: anne-babadan iyi mi bilecek çocuk? Öğretmenden iyi mi bilecek öğrenci? At gözlükleri takılır insanlarımıza en duyarlı yaşlarında ![]() ![]() Olaylara belirli bir dar açıdan bakan, doğru ve yanlışları başkalarından öğrenme alışkanlığı kazanmış ![]() ![]() ![]() ![]() Tınaz Titiz'e göre eğitim sorununun kökeninde ezberci eğitim yatıyor ![]() Okul düşlediğimiz yaşam biçiminin bilgi, bilinç, tutum ve davranış olarak öğrencilere benimsetilmesini amaçlıyor ![]() ![]() ![]() ![]() Eğitimdeki başarısızlık ise öğrenciler adına düşünüp "bu onlara yarın, öbür gün gerekecek" diye varsayımda bulunmaktan kaynaklanıyor ![]() ![]() ![]() ![]() Eğitimde Nitelik İçin Sorgulamaya Dayalı Analitik Yöntem Analitik veya çözümlemeli yöntem bir yandan metin çözümlemesi yaparken diğer yandan da metinde geçen kavramların çeşitli açılardan sorgulaması yapılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Analitik yöntemin sorusu "niçin" dir ![]() ![]() ![]() "Doğru olduğuna dair herhangi bir kanıt bulunmayan bir önermeye inanmak sakıncalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() 1) Uzmanlar bir görüşte hem fikir ise, bunun tersinin doğru olduğundan emin olunamaz ![]() 2) Uzmanların hem fikir olmadığı bir görüş uzman olmayanlarca kesin doğru olarak kabul edilemez ![]() 3) Bütün uzmanlar, doğru olması için yeterli neden bulunmadığını kabul ediyorlarsa, sıradan bir kimsenin karar vermekte çekingen davranması akıllıca olur ![]() İnançlar eylemlerimizin yalnızca ufak bir bölümünden doğrudan sorumlu olsalar da sorumlu oldukları eylemler en önemli olan ve yaşamımızın genel yapısını belirleyen eylemler arasında yer alır ![]() ![]() Russell'a göre analiz yönteminin amacı insanı belirsizlikten kurtarmaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wittgenstein "Tractatus" adlı eserinde "Görüntü Kuramı" nı anlatırken analitik yöntemi kullanıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eğitimde Analitik Yöntemin Uygulanması Analitik yöntem felsefenin yöntemi olmasına rağmen çağdaş eğitimde de bu yöntem kullanılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Günü yakalamak eğitim sisteminin temeli olmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() Anayasamızda (Madde: 42) "Türkçeden başka hiçbir dil eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına ana dilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez Eğitim ve öğretim kurumlarında okutulacak yabancı diller ile yabancı dille eğitim öğretim yapan okulların tabi olacağı esaslar kanunla düzenlenir ![]() denilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yabancı Dil Öğrenmede Eşitsizlik Yıllardan beridir ilköğretim öğrencileri arasında -öğretmenler ve veliler tarafından da desteklenen- yabancı dil avantajından dolayı Anadolu liselerine girmek için kıyasıya bir yarış vardır ![]() ![]() ![]() 1) Haftanın belirli günlerinde görülen yabancı dil dersleriyle yabancı dil öğretilmeye çalışılan ilköğretim okulları ve genel liseler, yüksekokul ve fakülteler 2) Yabancı dil hazırlık sınıfının 4 yıla yayıldığı Anadolu ve Fen liseleri 3) Hem bir yıllık yabancı dil hazırlık sınıfı olan, hem de yabancı dille öğretim yapan fakülteler ![]() ![]() ![]() ![]() 5 yıl ilköğretimde (4 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1) Yabancı dil öğretmenleri hem niteliksel hem de sayısal açıdan yetersizdir ![]() 2) Dil öğrenme yetenekle ilgilidir ![]() 3) Dil öğretmenin de yöntemleri vardır ![]() 4) Dil öğretme araçsız, gereçsiz, laboratuarsız başarılamaz ![]() ![]() Eğitimimizde Kanayan Bir Yara: "Yabancı dil öğretimi mi ?" yoksa "Yabancı dille öğretim mi ?" Bugün ülkemiz gerçeklerine göre Türkçeyle eğitim -öğretim yapılması, bir yabancı dilin çok iyi derecede işlevsel olarak öğretilmesi daha gerçekçidir; bir yabancı dilin eğitimde Türkçenin yerini alması doğru değildir ![]() ![]() ![]() Bu sorunun çözümü için şu önerilerde bulunulabilir: 1) "Yabancı dille öğretim" den çok, "yabancı dil öğretimi" ne ağırlık verilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2) Yabancı dil öğretimi "işlevsel" olmalıdır ![]() ![]() 3) Yabancı dil hazırlık sınıflarında kalma-geçme olmamalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4) Yabancı dil hazırlık sınıfları için gerekli olan öğretmenlerinin yetiştirilmesi öncelikli olarak bir plan ve program dâhilinde ele alınmalıdır ![]() ![]() 2 ![]() Bireyin kendini anlayabilmesi, çevresini ve ortaya çıkan durumları daha doğru tanıyabilmesi, kendisine ilişkin sorunları çözümleyebilmesi, gerçekçi kararlar verebilmesi, kapasitesini gerçekleştirebilmesi, dengeli ve sağlıklı uyum yapabilmesi ve böylece kendini gerçekleştirebilmesi için bireye yapılan bilimsel ve sistemli yardımlar bütünü olan rehberlik eğitimin ayrılmaz bir parçasıdır ![]() Bireyde toplumca istenen davranışları geliştirme süreci olan eğitimde toplumsal değişme hızının artması üzerine bireylerin sadece bilgili ve hâlihazır topluma uyum gösteren kişiler olarak değil, hızla değişen ve karmaşık hale gelen toplumda ortaya çıkmakta olan sorunlarla baş edebilecek ve durmadan değişen çevresine uyum gösterebilecek bireyler olarak yetiştirilmeleri gereği daha çok hissedilmektedir ![]() Bu nedenle artık okullarda bireylere geçmişin ve bugünün sorunlarına bulunmuş çözümleri aktarma yanında, belki daha da önemli olarak onların problem çözme güçlerinin geliştirilmesi amacına da yer verilmeye başlanmıştır ![]() ![]() ![]() Eğitimde Rehberlik Hizmetleri Rehberliğin temel amacı bireyin kendini gerçekleştirebilmesine yardımcı olmaktır ![]() 1) Tanıma ve tanıtma hizmetleri: Bireyi tanıma servisi her bir öğrenci hakkında o öğrenciyi bir birey olarak diğer kişilerden ayırt edebilecek ve öğrencilerin gelişmelerini gerçekçi bir şekilde gösterebilecek kullanışlı bilgilerin toplanması, kaydedilmesi ve değerlendirilmesi hizmetleridir ![]() ![]() ![]() 2) Alıştırma hizmetleri: Okula yeni başlayan veya naklen gelen öğrencilerin, personelin okula ve çevreye uyum sağlaması için alıştırma çalışmaları yapılması gerekmektedir ![]() 3) Danışma hizmetleri: Rehberliğin ana servisidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4) Yöneltme ve yerleştirme hizmetleri: Yöneltme ve yerleştirme hizmetleri öğrencinin ilkokul kaydından başlayıp, yükseköğretim sonrası hayata atılmasına kadar uzanan bir süre içerisinde yer alan hizmetlerdir ![]() ![]() ![]() 5) Değerlendirme ve izleme hizmetleri: Değerlendirmeyle rehberlik çalışmalarıyla ulaşılmak istenen amaçlara ulaşma derecesi ortaya konmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eğitimde Rehberliğin Etkin Olarak İşe Koşulması "Öğrenci merkezli" bir eğitimde rehberliğin önemi daha da artmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Öğrencinin yeterince tanınmadığı ve yetenekleri ve ilgileri doğrultusunda yönlendirilmediği eğitim ortamı "kör " ve "sağır" dır ![]() ![]() ![]() Okullardaki rehberlik servislerindeki uzmanlar alanlarında rahatça çalışabilmelidirler ![]() ![]() ![]() "Rehberlik ve Araştırma Merkezleri" işlevsel hale getirilerek tüm toplum kesimlerine hizmet eder hale getirilmelidir ![]() ![]() ![]() 2 ![]() Egemenliğin halktan kaynaklandığı yönetim biçimi; bir kurum, bir topluluk içerisinde kişilerin karşılıklı hak ve özgürlüklerin varlığına dayanan yaşam biçimi ![]() ![]() ![]() Demokrasi düşüncesinin temelinde toplum yaşamını yönetecek otoritenin topluluğu oluşturan tüm bireylere dayanması ilkesi yatar ![]() ![]() ![]() "(a) "Doğrudan doğruya demokrasi" olarak bilinen ve siyasal karar alma yetkisinin, çoğunluk usulleri çerçevesinde hareket eden tüm vatandaşlar topluluğu tarafından kullanılmakta olan yönetim biçimidir ![]() ![]() (b) Vatandaşların siyasi haklarını doğrudan doğruya değil de, kendi seçtikleri ve kendilerine karşı sorumlu olan temsilciler aracılığıyla kullandıkları yönetim şekline "temsili demokrasi" adı verilmektedir ![]() (c) Azınlığın haklarının anayasa hükümleriyle teminat altına alındığı ve yönetim sorumluluğunun çoğunluk tarafından yüklenildiği demokrasi biçimine "liberal demokrasi" veya "anayasal demokrasi" denilmektedir ![]() ![]() (d) Toplumsal veya ekonomik farklılıkları en aza indirgemeyi amaçlayan bir siyasal ve toplumsal sistem olarak bilinen demokrasi biçimine "sosyal" veya "ekonomik" demokrasi denmektedir ![]() ![]() (e) Hıristiyan din ve ahlakının emirleriyle demokratik ilkeleri bağdaştırmaya çalışan ve bir akım olma özelliği taşıyan demokrasi türüne de "Hıristiyan demokrasisi" denilmektedir ![]() (f) İkinci Dünya Savaşı sonrasında Arnavutluk, Çin, S ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Klasik anlamda "halkın halk için yönetilmesi" olarak tanımlanan demokrasinin günümüzde dayandığı temel ilkeler ise insan haklarına saygı, tolerans (hoşgörü), çoğulculuk, sosyal devlet, özgürlük anlayışı, gösteri özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü, baskıya uğramama hakkı, parlamentonun halkı temsil edebilmesi, eğitim hakkı, iletişim hakkıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Demokrasi Eğitimi Başkalarının haklarına sadece saygılı olmak değil, o haklar için savaşımı göze almaktır onur ![]() ![]() Sokrates Demokrasi eğitimini "onurlu insanlar yetiştirmek" olarak özetleyebiliriz ![]() ![]() ![]() ![]() Demokrasi eğitimi sadece demokratik ilkelerin ezberletilmesi değildir ![]() ![]() Demokrasinin yaşayarak öğrenilmesi, demokratik ilke ve davranış biçimlerinin kişinin günlük yaşamına girmesi, bunların normal davranışlar olarak benimsenip uygulanması gerekir ![]() ![]() 1) Bireysel farklılıklara 2) Kişinin yetenek ve istekleri doğrultusunda gelişmesine, meslek seçimine 3) Kişinin toplumun diğer üyeleriyle ortak kültür ve demokratik yaşama alışkanlığı kazanmasına 4) Onun kendi toplumu ve diğer toplumlarla geçerli, güvenilir bilgiler edinmesine, bilimsel ve teknolojik gelişimlere uyum sağlamasına özen gösterilmesi gerekmektedir ![]() Demokrasi eğitimi demokratik ortamlarda yapıldığı zaman etkili ve anlamlıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Demokrasi Eğitiminde Öğretmenin Rolü Öğretmenler! Yeni nesil sizin eseriniz olacaktır ![]() Mustafa Kemal Atatürk |
![]() |
![]() |
![]() |
Türkiye'nin Yetiştirdiği İnsan Tipi |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türkiye'nin Yetiştirdiği İnsan TipiDemokrasi eğitimini ve demokratik tutum ve davranışları özümsemiş yeni nesli yetiştirecek olan öğretmenlerdir ![]() ![]() Yeterlilik Alanlarının Rolü: Demokrasi eğitimi verecek öğretmenlerin alan, meslek bilgisi (formasyon) ve genel kültür boyutlarında yeterli olması gerekmektedir ![]() Alanda yeterlilik ve demokrasi eğitimi: Öğretmenin alanına ilişkin temel bilgileri (kavram olgu, ilke, genelleme, yasa, model, kuram vb ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Formasyonda yeterlilik ve demokrasi eğitimi: Mesleki yeterlilikte özellikle öğrenci psikolojisini bilmesi, iletişim kurabilme becerisi ve sınıf yönetimi konusunda yetişmiş olması gerekmektedir ![]() 1) Öğrencinin kendini ifade etmesine olanak ve ortam sağlayacaktır ![]() 2) Öğrenciyi derse katacak ve sınıfta tartışmaya yer verecektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1) Açık ve kolayca anlaşılabilen açıklamalar yapar, 2) Zamanında ve etkili bir biçimde konuşur, 3) Bireysel ayrılıkları iletişim kurmada dikkate alır, 4) İfadelerinde doğrudan öğrenciyi değil davranışı temel alır ![]() ![]() Sınıf yönetiminde yeterli olan öğretmen; 1) Ceza ve övgüyü uygun ve etkili bir biçimde kullanır ![]() 2) Kesinti ve müdahaleler karşısında uygun önlemler alır ![]() 3) Sınıfta öğrencilerin kendilerini ifade edebilmelerine olanak sağlayacak demokratik bir ortam oluşturur ![]() ![]() Genel kültürde yeterlilik ve demokrasi eğitimi: Genel kültür alanında yeterli olan öğretmen; 1) Güncel konuları sınıfta tartışır ![]() 2) Bu tartışmalarda her türlü düşünce ve fikirlere karşı hoşgörülüdür ![]() ![]() Kişisel Özelliklerin Rolü: Demokrasi eğitiminde öğretmenin kişisel özelliklerinin de büyük bir önemi vardır ![]() ![]() ![]() Etkili Demokrasi Eğitimi Öğretmen, demokrasi eğitiminde öğrencileri girişim, girişkenlik, özgüven ve sebat gibi nitelikleri kazanmaları için model olmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() 1) Öğretmen adaylarına verilen hizmet öncesi eğitimle genel kültür, alan ve formasyon alanlarında yeterli olmaları için eğitimin niteliği yükseltilmelidir ![]() 2) Öğretmen adaylarını hizmet öncesi eğitimde yetiştiren öğretim elemanları demokratik tutum ve davranışlar içerisinde olmalıdırlar ![]() 3) Hizmet yapan öğretmenler "demokrasi eğitimi" konusunda hizmet içi eğitime tabi tutulmalıdırlar ![]() 4) Öğretmenler görev yaptıkları okullarda demokratik uygulamalarla öğrenciye ve çevreye örnek olmalıdır ![]() ![]() III- Sonuç Önerilen insan tipinin yetiştirilebilmesi için uyulması gereken ilkeler, politikalar ve dönüt alınarak tekrar işe koşulması gereken eğitim stratejileri vardır ![]() 3 ![]() Tartışmaya açılan ve önerilen insan tipinin yetiştirilmesinde uyulacak ilkeler şunlardır: 1) Her alanda insana değer verme, 2) Demokratik ve nitelikli bilimsel eğitim, 3) Demokratik yaşam tarzı, 4) Araştırma ve geliştirmeye önem verme, 5) Toplumsal hoşgörü ve uzlaşmanın yaşatılması ![]() ![]() - Sosyal Alanda Demokrasinin tüm kurum, kural ve kuruluşlarıyla yaşatılması esastır ![]() ![]() - Ekonomik Alanda Eğitim - sanayi işbirliğinin sağlanması esastır ![]() ![]() ![]() ![]() - Nüfus Alanında Ayrılan kaynakların rasyonel kullanılabilmesi, eğitimde niceliğin makul bir düzeye çekilerek eğitimde niteliğin artması, eğitim planlamasının uygulanabilir ve gerçekçi olabilmesi için önce nüfus artış hızının makul bir düzey olan %1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Hukuk Alanında Adalet sisteminin odak noktası, eğitimde olduğu gibi "insan" olmalıdır ![]() ![]() ![]() - Siyasi Alanda "Katılımlı demokrasi" ve "şeffaf yönetim" esas olmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Bilim ve Teknoloji Alanında Sürekli araştırma ve geliştirme esas olmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() Strateji uzun süreli seçimlerle ilgilidir ![]() ![]() ![]() ![]() Eğitim Stratejilerini Belirleyen Faktörler Eğitimde uygulanacak stratejileri belirlemede rol oynayan faktörler eğitimdeki "geleceğe yönelik gereksinmeler" dir ![]() ![]() ![]() Türk Eğitim Sisteminde Yeni Bir Anlayış Gereği Bir ülkenin eğitim sistemi o ülkenin geleceğini oluşturmaktadır Eğitimde sık sık, gelişigüzel birtakım değişikliklerin sistem bütünlüğü dikkate alınmadan yapılması, o eğitim sisteminin stratejilerinin belirgin olmadığını göstermektedir ![]() ![]() ![]() Oluşturulacak yeni eğitim stratejileri şunlar olabilir: 1) Eğitim sisteminin genel amacı değişme ve gelişmelerin takipçisi değil, başlatıcısı insan gücü yetiştirmek olmak olmalıdır ![]() ![]() 2) Eğitim sürekli öğrenme ve beceri geliştirme temeline dayanmalıdır ![]() 3) Ülkenin geleceğine yapılan en büyük yatırım, o ülkenin insanına dolayısıyla eğitimine yapılan yatırım olmalıdır ![]() 4) Eğitim sistemi "sorun çözme gücü" gelişmiş bireyler yetiştirmeye yönelik olmalıdır ![]() 5) Aşırı nüfus artış hızının eğitim üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirgemek ve eğitimin nüfus artış hızını engellemedeki olumlu etkisinden yararlanmak için zorunlu eğitim süresi 12 yıla çıkarılmalıdır ![]() 6) Anaokulu zorunlu eğitime dâhil edilerek çocuk gelişiminin en hızlı olduğu devredeki eğitim tesadüflere bırakılmamalıdır ![]() 7) Çalışabilir nüfusun ortalama eğitim süresiyle, büyüme oranı ve verimlilik arasında pozitif bir ilişki olduğundan eğitim harcamaları ve ortalama eğitim süresi artırılmalıdır ![]() 8) Eğitimde "araştırma-geliştirme" sürekli olmalıdır ![]() ![]() 9) Eğitimin felsefesi (amaçları) ve muhtevası, değişme ve gelişmelere göre sürekli gözden geçirilmelidir ![]() 10) En az bir yabancı dili ortaöğretim ve yükseköğretim kademelerinde birer yıllık hazırlık sınıfları ile ana dili gibi kazandırmak hedeflenmelidir ![]() ![]() 11) Eğitim-sanayi işbirliği ve planlaması esas noktalardan biri olmalıdır ![]() 12) İlköğretimden itibaren bireyler "girişimci" olarak yetiştirilmelidir ![]() - Alıntıdır / genbilim ![]() |
![]() |
![]() |
|