|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
ailede, davranmalı, erkek, için, kadın, mutlu, olmak |
![]() |
Ailede Mutlu Olmak İçin Kadın Ve Erkek Nasıl Davranmalı? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ailede Mutlu Olmak İçin Kadın Ve Erkek Nasıl Davranmalı?"Eşler birbiri hakkında önyargılı olmamalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() B ir radyo programında bu konuyu tartışmaya açtım: İçimizdeki, küçük dünyamızdaki barışı nasıl temin edeceğiz? Ailede, karı-koca arasındaki şikâyete konu olan meseleleri barış yoluyla nasıl halledeceğiz? Barışçı bir yolu mu seçeceğiz, yoksa savaşçı bir yapıyı mı sürdüreceğiz? Konu hakkında dinleyicilerimizin düşüncesini sordum, katılımlarını istedim ![]() ![]() İlk katılan otuz beş yaşlarında görme özürlü bir beydi ![]() "Yirmi üç yaşında evlendim ![]() ![]() ![]() ![]() Daha sonra şu tespitlerde bulundu: "Eşler birbiri hakkında önyargılı olmamalı ![]() ![]() ![]() ![]() "Hoşuna gitmeyen huylan için de, 'Şu şu huyların hoşuma gitmiyor’ demelidir ![]() ![]() "Böylece karşılıklı anlayışla biz devam edip gidiyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() "Eşler birbirlerine fazla yük olmamalı ![]() ![]() ![]() "Şimdilerde hanım işten geliyor ![]() ![]() ![]() "Eşler birbirlerine karşı çok açık olması lâzım, aile içi meseleleri birlikte müzakere etmeliler ![]() ![]() ![]() • • • Başka bir dinleyici konuya daha farklı bir yönden yaklaştı: "Bir Allah dostu, "Ben kullukta hata ettiğimi, merkebimin huysuzluğundan anlarım' dermiş ![]() ![]() "Bugünkü ortamda ailelerin huzursuzluğu ekonomik kaynaklıdır, bitip tükenmek bilmeyen isteklerden kaynaklanmaktadır ![]() "Bunun için bir hadiste, 'İktisat eden muhtaç olmaz, istişare eden de mahcup olmaz' buyurulduğu gibi aile ekonomisinde iktisatlı yaşamaya çalışmalı ![]() "İş hayatında, iş yerinde olan sorunları eve taşımamalı ![]() "Ben akşam eve gittiğim zaman kapıda durur dikilirim, derim ki, bugün dışarıda olup biten olumsuzluklardan çoluk çocuğum sorumlu değildir ![]() ![]() "İnsanlar zaman zaman kendilerini tabii ortamlara atmalılar ![]() ortam bir ormanlık alan veya bir su kıyısı da olabilir ![]() ![]() Bir diğer dinleyicimiz de daha kalıcı çözümler sundu: "Kadere razı olanın kederden emin olacağına inanmamız lâzım ![]() ![]() ![]() "Böyle olsaydı, insanlar tek fıtratta, tek yaratılışta, tek karakterde, tek kişilikte olurlardı ![]() ![]() "Biz başkasını değiştirmeye değil, kendimizi değiştirmeye çalışmalıyız ![]() ![]() "Hayırlı işler geciktirilirse belki bizi şerre götürebilir ![]() ![]() "Bu ilkeleri benimseyebilirsek Rabbimiz bile imhal eder, geciktirir; fakat ihmal etmez, yeri geldiği zaman onu devreye sokar ![]() "Hazırda olara veya sahip olduğumuz şeyleri amacına uygun kullanmasını bilmeliyiz ![]() ![]() ![]() ![]() "İnsanlar bildiğinin efendisi, bilmediğinin kölesidir ![]() ![]() "Çünkü hep efelik taslıyoruz, efendiliğe geçişi beceremiyoruz ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|