Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Sinsi Eğlence > Bir Tutam Hikaye > Şaşırtıcı / Ürpertici Hikayeler

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
arı, bal, mış, okuyun, yapar

Arı Nasıl Bal Yapar Mış Okuyun

Eski 07-13-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Arı Nasıl Bal Yapar Mış Okuyun



Arının bal yapmasındaki sebep,ondan besin maddesi olarak yararlanmaktır Yani bal yapma işlemi,arı kolonisi (topluluğu) için besin maddesi depolamak sayılabilir Bir çiçeğe konan arı, onun özünü alır Çiçekten aldığı özü, kovana ***ürmek için bal torbasında taşıyacaktır Bal torbacığı, arının karın kısmının ön tarafında bulunurSindirim sisteminin genişlemesinden oluşmuş bir torba görünüşündedir Bu kesimi mideden ayıran bir kapak vardır

Balın yapılmasında ilk adım, çiçek özü arının bal torbacığındayken olur Çiçek özündeki şeker kimyasal bir değişim geçirir İkinci adım,çiçek özünde bulunan büyük miktardaki suyun alınmasıdır Bu iş buharlaşma yoluyla yapılırHavalandırma ve kovandaki ısı,gereken buharlaşmayı sağlar

Arılar tarafından petekte depolanan bal olgunlaşmağa bırakılır Bunun depolanmasındaki amaç,daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi gelecek için besin sağlamaktır

Sırası gelmişken bir noktayı daha belirtelimArı çiçek özü sağlamanın yolunu bulamazsa,çeşitli böceklerin salgıladığı tatlı sıvılardan veya başka bitkilerin özlerinden yararlanacaktır Kovandaki bal değişik yöntemlerle oradan alınır Peteğe basınç uygulanıp sızdırılabilir Ya da kovandan alınmış petekler halinde satılır Petekten süzme bal alınmasında, "balalıcı/bal sızdırıcı" diye tanımlanan bir makine kullanılmakta dır Bu makine, santrifüj kuvvet uygulayarak balı petekten ayrıştırır

Bal, hangi çiçeğin özünün alındığına göre,kovanın bulunduğu ortam ve şartlarla ilgili olarak çok çeşit ildirBal da insanı şaşırtacak kadar besleyici unsur bulunmakta olup, temel unsurlar "levüloz" ve "dekstroz" diye bilinen organik iki şeker türüdür Ayrıca az miktarda sükroz (şekerkamışı şekeri),maltoz,dekstrin,çeşitl i madenler,enzimler,az az miktarlarda değişik vitaminler,gene belirli miktarda protein ve asitler vardır

Balın tadı ve rengi farklı olabilir Bu da özün alındığı kaynağa bağlı bir durumdur

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.