|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
başlarına, geliyor, girmeye, kalkanların, korkunç, mevlananın, mezar, odasına, olaylar |
![]() |
Mevlana'nın Mezar Odasına Girmeye Kalkanların Başlarına Korkunç Olaylar Geliyor! |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mevlana'nın Mezar Odasına Girmeye Kalkanların Başlarına Korkunç Olaylar Geliyor!MEVLANA'NIN MEZAR ODASINA GİRMEYE KALKANLARIN BAŞLARINA KORKUNÇ OLAYLAR GELİYOR! Mevlana'nın kabrinin altınaki 'mezar odası'na 700 yılda sadece bir kişi girebildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 25 Nisan 2004 Pazar 11:32 ERTUĞRUL ÖZKÖK/ HÜRRİYET MEZAR ODASININ SIRRI O müzenin kapısından içeri girerken, karşıma 'Da Vinci şifresi' gibi esrarengiz bir hikáyenin çıkacağını bilmiyordum ![]() Bu, bir sanduka ve onun altındaki mezarın hikáyesi ![]() Ama öyle basit bir hikáye değil ![]() Hikáye 13'üncü yüzyılda başlıyor ve 1930'da esrarengiz bir aile trajedisine kadar uzanıyor ![]() Hikáye beni çok etkiledi ![]() Sizi de etkileyeceğini tahmin ediyorum ![]() SAF TUTMUŞ SANDUKALAR ARASINDA Geçen salı günüydü ![]() Hayatımda ilk defa Konya'ya gitmiştim ![]() Konya'da Mevlana Müzesi'nin kapısından ilk adımımı attığımda, belki de sadece benim hissettiğim mistik bir rüzgár esti ve beni içine alıp götürdü ![]() Hayatımda hiçbir mekán daha ilk anda beni bu kadar etkilememişti ![]() İçerden çok hafif bir ney müziği geliyordu ![]() Sağ tarafta, sanki saf tutmuş sandukaları görüyordum ![]() Yanımda Mevlana Müzesi Müdür Yardımcısı Dr ![]() ![]() Mevlana'nın sandukasının önüne gelinceye kadar, mistik bir turistten farklı değildim ![]() Ancak o sandukanın önünde Dr ![]() ![]() Daha doğrusu, o sandukanın altındaki 'mezar odasının sırrı' ![]() ![]() ![]() 500 METREYİ SEKİZ SAATTE ALAN CENAZE Nefesimi kestim ve onu dinledim ![]() İşte ondan dinlediklerim ![]() Anlatıldığına göre her şey 1273'te Konya'da kaldırılan bir cenazeden sonra başladı ![]() Mevlana Celaleddin-i Rumi, 17 Aralık 1273 günü vefat ediyor ![]() Cenazesine yüzbinlerce insan katılmış ![]() ![]() Müslümanlar Mevlana'nın naaşını defnedebilmek için gayrimüslimlerin cenaze cemaatinden çıkmasını istemiş ![]() ![]() Mevlana'nın kabrinin altına bir 'mezar odası' bulunuyor ![]() MEZAR ODASINA 700 YILDA 1 KİŞİ İNDİ Eski Türklerde mezarların altına Farsça 'zir-i zemin' yani 'zeminin altı' denilen bir mezar odası yapılırmış ![]() Mevlana'nın naaşı da böyle 4 metrelik bir mezar odasına konmuş ![]() Ancak o tarihten bu yana mezar odasına kimse inmemiş ![]() Sadece bir kişi hariç ![]() Rivayete göre Sultan Dördüncü Murad, Mevlana'nın türbesini ziyarete geldiğinde, mezar odasının içinde ne olduğunu çok merak etmiş ve bu odaya girmek istemiş ![]() Ancak dönemin Mevlevi büyükleri, buna kesinlikle karşı çıkmış ve girmesini engellemişler ![]() Bunun üzerine Sultan, elindeki tespihi, ağzı açık odanın içine atmış ![]() Veya düşürmüş ![]() Bu tespihi almak üzere 7 yaşında bir kız çocuğu mezar odasına indirilmiş ![]() Bilinen tek şey, odanın iki tarafından aşağı doğru merdivenlerin indiğiymiş ![]() Kız çocuğu mezara inip çıktıktan sonra dili tutulmuş ![]() Dr ![]() ![]() KÜÇÜK KIZ MEZAR ODASINDA NE GÖRMÜŞTÜ İşte bu olaydan sonra 'mezar odasının sırrı' iyice merak edilmeye başlanmış ![]() Acaba kız çocuğu orada ne görmüştü de dili tutulmuştu? Bir iddiaya göre, oda çok karanlık olduğu için çocuk çok korkmuş ve geçirdiği travmadan dolayı dili tutulmuştu ![]() Ancak bir başka iddia daha var ki, o 'mezar odasının sırrını' daha da koyulaştırıyordu ![]() Selçuklu Türkleri o tarihte mumyalama tekniğini biliyorlarmış ![]() ![]() Mevlana'nın naaşı da mumyalandığı için muhtemelen öyle duruyordu ![]() Kız çocuğu orada yatan Mevlana'yı görünce bu hale gelmiş olabilirdi ![]() Bu olay dönemin önde gelen Mevlevilerini harekete geçiriyor ve 1640 yılında mezar odasının ağzı tuğlayla örülüp üzeri kurşunla kaplanıyor ![]() O tarihten sonra mezar odasının ağzındaki kurşun hiçbir zaman kaldırılmadı ![]() Mezar odası, sırlarıyla birlikte belki de ebediyete kadar sessizliğe gömüldü ![]() 1930'LU YILLARDA MÜZE MÜDÜRÜNÜN ODASINDA Ancak odanın hikáyesi burada bitmiyor ![]() Aradan 300 yıl geçtikten sonra, Mısır'daki piramit sırlarına benzeyen bir dizi olay daha yaşanacaktı ![]() Bu olayın iki tanığı vardı ![]() Biri olayı yaşayan Yusuf Akyurt isimli biri ![]() Öteki de onun yaşadığını Murat Bardakçı'ya anlatan Abdülbaki Gölpınarlı Hoca ![]() 1930'lu yılların güzel bir gününde, Mevlana Müzesi'nin Müdürü Yusuf Akyurt odasında tek başına otururken, aklına sandukanın altındaki mezar odası gelir ![]() İçinden 'Acaba şu odaya bir girsem de içinde ne olduğunu görsem' diye geçirir ![]() Ancak tepki çekeceğini düşündüğü için kararsızdır ![]() O AN KAPI ÇALINDI YAŞLI ADAM GİRDİ Tam o esnada kapı çalınır ve içeri, müzenin yaşlı odacısı girer ![]() Bu yaşlı adam aslında, Mevlevi dedesidir ![]() ![]() Yaşlı Mevlevi dedesi saygılı bir şekilde içeri girer ve Yusuf Akyurt'un tüylerini diken diken eden şu cümleyi söyler: 'Sakın oraya inmeyi düşünmeyin ![]() ![]() ![]() Ancak bu şaşkınlık, müdürü kararından vazgeçirmez ![]() ![]() Halıyı kaldırır ![]() 'Müdür bey, yetiş evin yanıyor ![]() ![]() ![]() Yusuf Akyurt gelinceye kadar evi kül olmuştur ![]() İşte tam o sırada eline bir telgraf tutuşturulur ![]() Müze müdürü başka bir yere tayin edilmiştir ![]() KONYA-ANKARA YOLUNDAKİ KAZA Konya-Ankara yolu o gün çok ıssızdı ![]() Gün batmış, alacakaranlık etrafa hákim olmaya başlamıştı ![]() Uzaktan gelen kamyonun farları, henüz tam karanlık hale gelmemiş ufukta cılız iki nokta gibi duruyordu ![]() Şoförün yanında kapıya dayanmış şekilde oturan çocuk kimbilir hangi hayallere dalmıştı ![]() Kamyon bir kavise girdiği sırada kapı aniden açılır ve çocuk alacakaranlığın içinde kaybolur ![]() Kamyon durup, içindeki iki adam kapıdan uçan çocuğa ulaştıklarında iş işten geçmiştir ![]() Çocuk öteki dünyaya göçmüştür ![]() Çocuğun başında duran ikinci adam, başı ellerinin arasında hüngür hüngür ağlamaktadır ![]() O adam, Konya'dan tayini çıkan Müze Müdürü Yusuf Akyurt'tur ![]() Kimine göre, mezar odasının sırrı, onu hálá takip etmektedir ![]() MEZARIN BAŞINDA SÖYLENEN SON SÖZLER Yusuf Akyurt oğlunun cenazesini alıp Konya'ya döner ![]() 'Yetmedi mi? Affet artık ![]() ![]() ![]() Bütün bunlar neydi? Efsane mi? Gerçek mi? Küçük kızın dili niye tutulmuştu? Yaşlı odacı, müdürün kafasından geçen düşünceyi nasıl anlamıştı? Bunların cevabı yok ![]() Ben bunları anlatan insanlardan dinledim ![]() Bildiğimiz tek şey var ![]() ![]() Umarım bundan sonra da muhafaza etmeye devam eder ![]() Çünkü bilinmezliğin yarattığı bazı mistik duygulara ebediyen ihtiyacımız olacak ![]() Çünkü hepimizin içinde, sadece kendimize ait sırların saklandığı küçücük odalar var ![]() Üzerleri kurşunla kaplı küçücük odalar ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|