![]() |
İstanbul'a İlk Suyu Getiren |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İstanbul'a İlk Suyu Getirenİstanbul'a İlk Suyu Getiren Mimar Sinan İstanbul devamlı bir su problemi içerisindedir ![]() ![]() "Mimarbaşı halkımız su ihtiyacı içinde ![]() ![]() Mimarbaşı der ki: "Sultanım siz müsaade buyurun ben İstanbul'un çevresini bir dolaşayım dışarıda mevcut sulan İstanbul'a getirmenin mümkün olup olmadığını bir inceleyeyim ve ondan sonra size bir cevap veririm ![]() Ve Sinan Ağa atına biner yanına yardımcılarını da alır Çekmece'den başla***** kıyılan dolaşır Beşiktaş'a kadar istanbul'un kıyılarında dereleri akan sulan tespit eder ![]() ![]() "Mimarbaşı İstanbul'a su getirmek mümkün müdür?" Mimarbaşının cevabı: "Beli sultanım mümkündür ![]() ![]() "Nedir o mimarbaşı?" "Sultanım altın dolu keseleri uç uca dizmek şartıyla ancak İstanbul'a su gelebilir ![]() Kanuni'nin cevabı şu olur: "Mimarbaşı sen İstanbul'a su getirmenin mümkün olup olmadığını söyle ![]() ![]() Bunun üzerine Mimar Sinan kolları sıvar ve İstanbul'un dışındaki sulan Kağıthane civarında belli yerlerde toplar oradan da dere içlerine büyük geçitler yaparak İstanbul'a getirir ve şehrin belli meydanlarında umumi çeşmeler yaparak suyu akıtır ![]() ![]() ![]() O güne gelinceye kadar musluk gibi bir adet olmadığı için sular boşa akıp gitmektedir ![]() ![]() Su böylesine pahalıya geldiği ve kıymet kazanmaya başladığı için Kanuni bir ferman çıkanr der ki: "İstanbul meydanlarındaki umumi çeşmeler halkın malıdır ![]() ![]() Bu umumi kaidenin bir istisnasını da koyar Kanuni ![]() ![]() ![]() ![]() Ve Süleymaniye civarındaki meydan çeşmesinden Sinan'ın evine özel olarak yol yapılır ve su akıtılır ![]() ![]() Mimar Sinan Şehzadebaşı Camiini Süleymaniye Camiini ve Edirne'deki Selimiye Camiini yaptıktan -sonra yaşlanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün Sinan'ın kapısına birisi gelip dayanır ![]() ![]() ![]() Gelen meçhul ihsan "Ben Topkapı Sarayı postacısıyım ![]() ![]() ![]() Sinan Ağa bu ihtiyar halinde dostlarının tümünün göçüp gittiği kendisini eserleri inşaat halindeyken görenlerin kalmadığı bu ihtiyar dünyada "Acaba Topkapı Sarayına niye çağırılıyorum?" diye bastonuna dayana dayana gider ![]() Saraya girer orada bir soruşturma heyeti kurulmuştur: Kadılar ulemalar müftüler o günün vükelası ![]() ![]() ![]() "Evet" der "Cihan Padişahı bana öyle özel olarak müsaade etmişti ![]() ![]() "O zaman şu müsaadenizi fermam görelim de ses çıkarmayalım ![]() ![]() Sinan'ın cevabı şu: "Ben o zaman Cihan Padişahından ferman istemekten hicap etmiştim ![]() ![]() Divan müşkül durumda kalır konuşmalar olur: "Sinan büyük hizmetler etmiştir evinde suyu aksın ![]() ![]() ![]() Divanda uzun münakaşalar olur son olarak verilen karar şudur: "Sinan gibi diğer hizmet edenlerin de evine su bağlanamayacağına göre Sinan'a verilen su kesilmeli fakat şimdiye kadar kullandığı su fermansız kullandığı için bir cezaya mucip olmamalıdır ![]() Ve bu karardan sonra Sinan evine gelir ![]() ![]() ![]() ![]() Ve Sinan 100 yaşına girerken hastalanır yatağa düşer ![]() ![]() ![]() "Biz hizmetimizi dünyada bir bardak suya satacak kadar menfaat düşkünü değiliz ![]() ![]() ![]() Bu olayın bizlere verdiği mesajlar vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Derler ya: "Duvara dayanma yıkılır insana güvenme ölür ![]() ![]() ![]() "Hey gidi dünya hey ![]() ![]() Sanalhazinem ![]() Sanalhazinem paylaşılan tek hazine ! alıntıdır istanbula suyu ilk mimar sinan getirdide istanbuldaki çeşmeleri ilk kim söktürdü ve suyu ilk kim paralı yaptı mimar sinanın iyiliğini kim bitirdi kısacası bi istanbula gittik çeşmeden akan su içmek tarih oldu |
![]() |
![]() |
|