![]() |
Atatürk'ten Öğrenceklerimiz |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk'ten ÖğrenceklerimizAtatürk’ün sözlerinden ve yakın tarihimizdeki olaylardan alınacak çok şey vardır ![]() ![]() ![]() ![]() Hemen herkes bu konuda konuştu yorumlar yaptı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Örneğin Şevket Süreyya Aydemir’in Tek Adam, II ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün bunlar bir yana günümüze kıssadan hisse veya alınacak dersler olur mu, bilemem ama Atatürk ile ilgili birkaç anıyı yinelemek istiyorum ![]() Atatürk’ün köylülerle ilgili anılarında da alınacak dersler bulunmaktadır ![]() ''Atatürk'e hakaretten sanık bir köylü hakkında kovuşturma yapılıyordu ![]() Dönemin bakanlarından biri durumu Atatürk’e duyurmuştur ![]() -Size küfreden bir köylüyü mahkemeye veriyoruz ![]() Atatürk sormuş: -Ben ne yapmışım ona? Soruşturma evrakını inceleyenler açıklamışlar: - Gazete kâğıdı ile sardığı sigarayı yakarken kâğıt tutuşmuş da ondan! ![]() ![]() Atatürk, Bakan'a şu soruyu yöneltmiş: - Siz hiç gazete kâğıdı ile sigara içtiniz mi? ![]() ![]() - Hayır! ![]() ![]() - Ben Trablus'ta iken içmiştim ![]() ![]() küfretmiş ![]() sigara içmeyi sağlayınız ![]() Atatürk, 1930'larda yapmış olduğu yurtiçi gezilerinde çiftçi, işçi, sanatkâr, esnaf ile memleket sorunlarını konuşuyor, sonra da onları Meclis’e getiriyormuş ![]() ![]() - Kolay gele, bereketli ola Ağa ![]() - Allah razı olsun Bey ![]() ![]() ![]() - Hayrola Ağa, öküzün teki ne oldu? - Devlete borcumuz vardı Bey; icra kapımızı çalınca çaresiz kaldık, koca öküzü satıp borcumuzu ödedik ![]() Atatürk 'Sağlık olsun Ağa' dedikten sonra İçişleri Bakanı Şükrü Kaya, Salih Bozok, Kılıç Ali,Hüsrev Gerede, Emir Subayı Resuhi Bey’in yanında yaveri Salih Bozok’a şunları söylemiştir: - Salih, yarın sabah git, Halil Ağa'yı bul, getir ![]() bizim Bey seni bir kahve içmeye çağırıyor de ![]() ![]() ![]() Ertesi gün Salih Bozok, Halil Ağa'yı bulmuş ve Atatürk'ün yanına getirmiştir ![]() Atatürk ayağa kalkarak “Buyur Halil Ağa” deyip bir sandalye göstermiştir ![]() Zamanın başbakanı İsmet İnönü de salonda bulunuyordu ve olanlardan habersizdi ![]() - Halil Ağa, anlat şu vergi işini bir daha ![]() ![]() ![]() Halil Ağa, vergi borcunu, başına gelen icra olayını, satılan öküzünü tekrar anlatmıştır ![]() ![]() - Arkadaşlar, biz İstiklal Savaşı'nı Halil Ağa'nın öküzünü icra yoluyla satalım diye yapmadık ![]() ![]() ![]() ![]() Halil Ağa, 'Sen Atatürk Paşamsın galiba, beni bağışla, kusur ettim' diye yalvaracak olmuşsa da; Atatürk 'Sana güle güle Halil Ağa, sen bizim gözümüzü açtın' diyerek Onu ayakta uğurlamıştır Bundan sonra Atatürk Türk köylüsünün borcu konusunda çok titiz davranmıştır ![]() Çok eski yıllarda tanıma mutluluğuna eriştiğim gazeteci Hikmet Bil’in de Atatürk ile ilgili bir anısına sırası gelmişken yer vermek isterim: Yunanlıları denize döken Gazi Mustafa Kemal Paşa 10 Eylül 1922 günü İzmir’e gelmiş ve İstanbullu gazetecilere Kramer Palas Otelinde buluşalım demiştir ![]() ![]() ![]() -Yerimiz yoktur efendim! ![]() ![]() -Canım şöyle bir köşeye sıkışsak? -Mümkünsüzdür! Efendim, yerimiz yoktur ![]() O sırada salondaki müşterilerden biri onu tanır ve “Mustafa Kemal Paşa” diye bağırınca, herkes yerlerinden fırlar, alkışlar, çığlıklar yükselir ![]() ![]() ![]() Bu sefer Onu tanımayan Rum garson koşar, Atatürk’ü körfeze bakan bir masaya oturtur ve “Emriniz Paşa” der ![]() ![]() ![]() Atatürk, özlemini çektiği halkçı demokrasiyi, Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası ve Serbest Fırka örneklerini denemiş olmasına rağmen, gerçekleştiremeden aramazdan çok erken ayrıldı ![]() Geçen yüzyılın dahisi Atatürk, böylesine büyük bir devlet adamı idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|