![]() |
Atatürk&Quot;Ün Birkaç Anısı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk&Quot;Ün Birkaç AnısıAtatürk"ün Birkaç Anısı DİNLEMEKTEN ZEVK ALIRIM Neşeli bulunduğu bir zamanı seçerek: "Paşam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk, yüzüne alaycı bir eda ile bakıp şu cevabı vermişti: "Bazen hiç umulmadık adamdan ben çok şeyler öğrenmişimdir; hiçbir kanaatı hakir (değersiz) görmemek lazımdır ![]() ![]() ATATÜRK VE ALEMDAR MUSTAFA PAŞA Atatürk, Osmanlı Padişahları arasında Yıldırım Beyazıd, Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim, IV ![]() ![]() "Biraz kültürü olsaydı Cumhuriyeti ilan ederdi! ![]() ![]() ![]() "Büyük Reşit Paşanın kültürü ile Alemdar Mustafa Paşanın kültürü birleşebilseydi, ben tarihe başka bir görevle girerdim" demişti ![]() ATATÜRKE BİR KÖYLÜNÜN CEVABI Tarihimiz sayısız savaşlarla doludur ![]() ![]() ![]() "Türklere rahat vermemeli ki, başka sahalarda ilerleyemesinler ![]() ![]() ![]() Bunun için de sık sık başımıza belalar çıkarırlar, savaşlar açarlar, Balkan milletlerini kışkırtırlardı ![]() Biz böyle durmadan savaşırken de o zamanlar askere alınmayan gayrimüslimler durmadan zenginleşirlerdi ![]() Onların neden zengin, bizim neden fakir kaldığımızı bir köylü, Atatürke verdiği kısa bir cevap ile gayet veciz olarak izah etmiştir ![]() Atatürk, Mersine yaptığı seyahatlerden birinde, şehirde gördüğü büyük binaları işaret ederek sormuş: "Bu köşk kimin ?" "Kirkorun ![]() ![]() ![]() "Ya şu koca bina?" "Yargonun" "Ya şu ?" "Salomonun ![]() ![]() ![]() Atatürk biraz sinirlenerek sormuş: "Onlar bu binaları yaparken ya siz nerede idiniz?" Topl******rın arkalarından bir köylünün sesi duyulur: "Biz mi nerede idik? Biz Yemende, Tuna boylarında, Balkanlarda Arnavutluk dağlarında, Kafkaslarda, Çanakkalede, Sakaryada savaşıyorduk Paşam ![]() ![]() ![]() Atatürk bu hatırasını naklederken : "Hayatımda cevap veremediğim yegane insan bu ak sakallı ihtiyar olmuştur" der dururdu ![]() ATATÜRKÜN AĞZINDAN TÜRK KÖYLÜSÜ Bir gün Akşehir civarında bir köye gittim ![]() ![]() ![]() ![]() "İsterseniz bizim odaya gidelim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Askerin vaziyetini, düşmanın halini, en mühim düşmanın hangisi olduğunu sordular ve bunları sorarken hiçbir telaş ve tekayyüde lüzum görmediler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SAKARYANIN DEĞERİ Yıllar sonra bir ressam, Mustafa Kemale Sakarya Savaşını gösteren bir tablo hediye etti ![]() ![]() ![]() ![]() "Savaşa katılmış olan herkes bilir ki, hayvanlarımız bir deri, bir kemikten ibaretti, bizim de onlardan arta kalır yanımız yoktu ![]() ![]() ![]() YANINA ALDIĞI İLK ER O, Samsun'a çıktığı zaman, üstü başı yırtık, postalları patlamış, silahsız bir er gördü ![]() ![]() - Asker ağlamaz arkadaş, sen ne ağlıyorsun? Er irkildi, başını kaldırdı ![]() ![]() ![]() - Söyle niçin ağlıyorsun? İç Anadolu'nun yanık yürekli çocuğu içini çekti: - Düşman memleketi bastı, hükümet beni terhis etti ![]() ![]() - Üzülme çocuğum, dedi ![]() Ve Samsun deposunda giydirilip silahlandırarak yanına aldığı ilk er bu Mehmetçik oldu ![]() TÜRK ORDULARI BASKOMUTANIYIM ![]() ![]() Afyonkarahisar'ın hatlarının çözülmesi sonunda birkaç Yunanlı tutsak, geceleyin Mustafa Kemal'in çadırına getirilmişti ![]() ![]() ![]() - Binbaşı mısınız? - Hayır ![]() - Albay mı? - Hayır ![]() - Korgeneral mi? - Hayır ![]() - Peki nesiniz? - Ben Mareşal ve Türk Orduları Başkomutanıyım! Şaşkınlıktan ağzı açık kalan Yunanlı kekeledi: - Bir başkomutanın savaş hattına bu kadar yakın yerlerde dolaşması işitilmiş değil de! ![]() ![]() General SHERRIL Kaynak: General Sherril - Atatürk Nezdinde Bir Yıl Elçilik, 1935 ASKERLE GÜREŞ Bir gezisinde, Kolordu binasının kapısında aslan yapılı bir Mehmetçik gördü ![]() - Sen güreş bilir misin? Yanındakilerden en kuvvetli görünenlerle Mehmetçiği güreştirdi ![]() ![]() ![]() Ceketini çıkarıp Mehmet'e ense tuttu: - Haydi, bir de benimle güreş! Katıksız ve temiz Anadolu çocuğu Ata'sının yüzüne hayranlıkla baktı: - "Atam," dedi ![]() ![]() Gözleri doldu ve ağlamamak için gülmeye çalıştı ![]() Tahsin UZER Kaynak: Millet Dergisi, 1946 KÖYLÜ MİLLETİN EFENDİSİDİR Bir gece beraber oturuyorduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Bu memleketin efendisi kimdir? Düşündüm ![]() - Türk köylüsüdür, dedi ![]() - Türk köylüsü "Efendi" yerine getirilmedikçe memleket ve millet yükselmez! ![]() ![]() ![]() Prof ![]() Kaynak: Tan Gazetesi, 10 ![]() ![]() KAHRAMAN TÜRK KADINI 17Mart 1923 Tarsus: Mustafa Kemal İstasyon'dan şehre doğru, bir süre yaya olarak yürüdü ![]() ![]() ![]() Milli Mücadele'deki çete giysili bir kadın, Atatürk'ün yolunu keserek ayağına kapandı ![]() - "Bastığın toprağa kurban olayım Paşam!" Mustafa Kemal onu yerden kaldırmak için eğilirken kulağına bu kadının Kurtuluş Savaşında cephelerde çarpışmış olan (Adile Çavuş) olduğunu fısıldadılar ![]() Gözlerinden iki damla yaş düşen Mustafa Kemal, bu güneşten yüzü yanmış kadının elinden tutup ayağa kaldırdı ve ona şöyle seslendi: - "Kahraman Türk kadını! Sen yerlerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde yükselmeye layıksın ![]() Taha TOROS Birleşmiş Milletler Röportajı Bir İngiliz gazeteci ATATÜRK’le bir röportaj yapar ![]() “Şartlarımızı koyarız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|