|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
alanında, eğitim, inkılâplar, kültür, yapılan |
![]() |
Eğitim Ve Kültür Alanında Yapılan İnkılaplar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Eğitim Ve Kültür Alanında Yapılan İnkılaplarEğitim ve Kültür Alanında Yapılan İnkılaplar Eğitimin birleştirilerek millileştirilmesi ve Türk milletinin kültürel açıdan geliştirilmesi adına yapılan çalışmalar… Eğitim ve kültür alanında yapılan inkılaplar ![]() 1-Milli Eğitim Eğitim Politikası Eğitim, bir toplumdaki kültür değerlerini genç nesillere aktararak milletin birlik ve beraberlik içerisinde huzurlu bir şekilde yaşamasını sağlar ![]() ![]() Atatürk her konuda olduğu gibi, eğitim konusunda da yol gösterici olmuştur ![]() ![]() a-Eğitim sistemi milli olmalıdır: Atatürk’e göre, eğitim ve öğretim politikası, her anlamıyla milli bir nitelikte olmalıdır ![]() ![]() ![]() 1-Türk devletinin dayandığı tam bağımsızlık ve milli egemenlik anlayışına uygun olması, 2-Milli birliği ve beraberliği güçlendirici olması, 3-Eğitim dilinin, yönteminin ve araçlarının milli olması, 4-Atatürk ilkelerinin benimsenmesini ve uygulanmasını sağlayacak olmasıdır ![]() b-Eğitim sistemi çağdaş olmalıdır: Eğitimin, toplumsal hayatın gereksinmelerini karşılayıcı, ülkenin gerçeklerine ve çağın gereklerine uygun olması gerekir ![]() c-Eğitim sistemi laik olmalıdır: Milli bütünlüğün sağlanmasında laik bir eğitim ve öğretim büyük önem taşır ![]() ![]() ![]() Atatürkçülük, her alanı bilime göre düzenlemeyi gerçekleştirecek milli eğitim sistemini öngörmektedir ![]() ![]() 2-Tevhid-i Tedrisat Kanunu (3 Mart 1924) Osmanlı döneminde medreselerde din eğitimi verilmeteydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Osmanlı Devleti’nde eğitim veren okulların her birinde farklı eğitim uygulanmakta, farklı bilgiler verilmekteydi ![]() ![]() Türkiye Cumhuriyeti, milli, demokratik ve laik bir toplum oluşturmayı amaçladığı için Osmanlı eğitim sisteminin değiştirilmesi gerekiyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile bütün ülkeyi kapsayan çağdaş ve denetlenebilir bir eğitim sistemi oluşturmak amaçlanmıştır ![]() 3-Medreselerin Kaldırılması Medreseler, kişiler tarafından kurulan vakıf kuruluşlarıydı ![]() ![]() ![]() Medreseler, eğitim açısından gelişen dünyanın gerisinde kaldığından dolayı, orduya teknik eleman yetiştirmek için, batılı anlamda öğretim yapan hendesehaneler ile yine aynı yüzyılın sonlarında mühendishaneler açılmıştı ![]() Tanzimat döneminde, Maarif Nezareti (Eğitim Bakanlığı) kurularak eğitim ve öğretim, devletin bir görevi olarak benimsendi ![]() ![]() ![]() ![]() Cumhuriyet ilan edildiği sırada, ülkedeki eğitim kurumlarının durumu bu şekildeydi ![]() ![]() Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Paşa, Rize gezisinde iken, bir heyetin, medreselerin tekrar açılmasını rica etmesi üzerine, şu cevabı vermiştir: “Mektep istemiyorsunuz, halbuki millet onu istiyor ![]() ![]() ![]() ![]() Daha sonra 2 Mart 1926’da Maarif Teşkilatı Hakkında Kanun kabul edildi ![]() ![]() 4-Türk Harflerinin Kabulü (1 Kasım 1928) Türkler İslamiyeti kabul etmeden önce kendi milli alfabeleri olan Orhun ve Uygur alfabelerini kullanmışlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cumhuriyet döneminde ele alınan önemli konulardan biri de harfler konusu oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mustafa Kemal Paşa, yeni Türk harflerinin kabul edilmesi konusunu, 9 Ağustos 1928’de İstanbul Sarayburnu’nda halka şu sözlerle bildirdi: “Arkadaşlar, zengin dilimizi ifade etmek için yeni Tür harflerini kabul ediyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yeni Türk harflerine dair kanun TBMM’ce 1 Kasım 1928’de kabul edildi ![]() ![]() ![]() ![]() 5-Eğitim-Öğretim Alanında Gelişmeler Cumhuriyetin ilk yıllarında Türkiye’de okuma yazma bilenlerin sayısı nüfusun yüzde onu kadardı ![]() ![]() Eğitimin milletimizin geleceğindeki önemini çok iyi bilen Mustafa Kemal, Kurtuluş Savaşı’nın ilk yıllarında bile milletimizi çağdaş medeniyete ulaştıracak, milli eğitim sistem ve kurumlarını araştırmaya başlamıştı ![]() ![]() Eğitim ve öğretimin geliştirilmesi konusunda öncelikle gerçekleştirilen inkılaplar, 3 Mart 1924’te Öğretim Birliği ve 1 Kasım 1928’de Türk Harflerinin Kabulü oldu ![]() ![]() Eğitim ve öğretimi yaygınlaştırmak için çok sayıda ilk, orta, lise ve öğretmen okulu açıldı ![]() ![]() ![]() Bir milletin çağdaş bir seviyeye ulaşmasında eğitim kadar güzel sanatlarında önemli olduğuna değinen Atatürk, “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir” diyerek, milletlerin yücelmesinde güzel sanatların büyük etkisi olduğuna dikkati çekmiştir ![]() Cumhuriyet döneminde, güzel sanatlara ait eserlerin sergilenmesi amacıyla da çalışmalar yapıldı ![]() ![]() ![]() 6-Yeni Tarih Anlayışı Türkiye Cumhuriyeti kuruluncaya kadar ülkemizde, medreselerde İslam Tarihi okutuluyordu ![]() ![]() Cumhuriyet döneminde Türk tarihinin aydınlığa kavuşturulması için çalışmalar başlatıldı ![]() ![]() ![]() ![]() Türk çocuklarının tarih bilinciyle yetiştirilmelerine büyük önem veren Atatürk, “Türk kabiliyet ve kudretinin tarihteki başarıları meydana çıktıkça, Türk çocuklarının kendileri için gerekli hamle kaynağını o tarihte bulabileceklerini…” hatırlatıyordu ![]() 1928 yılında Türk tarihi ile ilgili çalışmaları başlatan Atatürk, bu konuda çok sayıda kişiye görevler verdi ![]() ![]() ![]() 1932’de toplanan Birinci Türk Tarih Kongresi’nde Türk Tarih Tezi ortaya atıldı ![]() ![]() ![]() ![]() 7-Türk Dilinin Gelişmesi Milli birlik ve beraberliğin sağlanmasında en önemli unsurlardan biri de dildir ![]() ![]() Moğol işgali altındaki Anadolu’da, birliğin ve beraberliğin sağlanmasında dilin önemini kavrayan Karamanoğlu Mehmet Bey, 13 Mayıs 1277’de Türkçeyi resmi dil ilan etmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk, Türk dilinin aslındaki güzellik ve zenginliğine kavuşması için bütün devlet kuruluşlarının dikkatli ve ilgili olmasını istemiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk, milleti oluşturan kişiler arasında konuşulan dilin, birbirinden farklı olmaması, sade ve anlaşılır olması gerektiğine inanıyordu ![]() ![]() 26 Eylül 1932’de toplanan Birinci Dil Kurultayı’nda dil üzerinde yapılacak çalışmalar şu şekilde planlandı: -Türk dilinin başka dil aileleriyle karşılaştırılması -Türk dilinin tarihi ve karşılaştırmalı gramerinin yazılması -Anadolu ve Rumeli ağızlarından kelimelerin derlenmesi -Türkçe bir sözlüğün ve gramerin hazırlanması -Terimlerin Türkçeleştirilmesi -Osmanlıca kelimelere Türkçe karşılık bulunması -Türk dili üzerine yazılmış yerli ve yabancı eserlerin toplanması ve gerekenlerin Türkçeye çevrilmesi ![]() Atatürk, dil çalışmalarının önemini 1 Kasım 1932’de Büyük Millet Meclisi’nde açış nutkunda şöyle ifade etmiştir: “Türk dili zengin, geniş bir dildir ![]() ![]() ![]() Türk Dil Kurumu, halk dilindeki sözcükleri toplayarak derlemeler meydana getirdi ![]() ![]() Eğitim ve kültür alanında yapılan inkılaplar ile ülkede köklü bir değişime gidilmiş, eğitim millileştirilmiş, okuma yazma daha kolay hale getirilmiş, halkın kültürel açıdan ileri bir seviyeye gelmesi sağlanarak, bilimsel olarak yürütülen bu çalışmalara ara verilmeden devam edilmiştir ![]() |
![]() |
![]() |
|